Szabadagazdi
Felelős gazdi Nem kutya!

Télen is figyeljünk kinti állataink megfelelő vízellátására!

A tartós hideg hatására befagyhat a kint tartott állatok számára kikészített ivóvíz. Ilyen időszakban nagyon fontos az itatóvíz rendszeres pótlása és a lehetőség, hogy állataink naponta többször is hozzájuthassanak normál hőmérsékletű tiszta vízhez. Ilyenkor az állatok gyakran próbálják hóevéssel csillapítani szomjúságukat, általában ez nem elegendő mennyiségű vízbevitelt jelent.

A befagyott víz hatása állatainkra

A tartós vízhiány állataink kiszáradásához vezethet. Vemhes, szoptató vagy idős, krónikus beteg állatunknál nagymértékben növekedhet a vízigény, ezért ezeknél az állatoknál kiemelten figyeljünk a vízpótlásra!
Érdemes naponta kétszer-háromszor cserélni a vizet. Célszerű az etetéskor vizet is cserélni, hiszen ilyenkor megnőhet kedvencünk vízfogyasztási kedve. Kinti kutyáknál lehetőleg azonos időközönként cseréljük a vizet, így a kutyus hozzá tud szokni a napi rendszerhez, tudni fogja, mikor ihat.

A hideg-kólika

Lovaknál a téli időszakban előfordulhat az ún. téli vagy hideg-kólika, amelynek egyik oka, hogy lovunk a befagyott itatóból nem tud vízhez jutni vagy elutasítja a hideg vizet. Az így kialakult elégtelen folyadékbevitel emésztési zavarokhoz, bélgörcsökhöz és akár bélelzáródáshoz vezethet. Megelőzésképpen ajánlott a lovak vizét felmelegítve, langyosítva tiszta itatóból adagolni.

Számos itatómelegítőt lehet kapni, ami megakadályozza az itatók befagyását a téli időszakban. Kérődzőknél ebben az időszakban, ahol nincs kiépítve elektromos hálózat, az ún. szigetelt labdás itató is alkalmas lehet a fagymentes itatásra.

Segítsünk a madaraknak is!

Tartós hideg időjárás esetén a madárbarátok is kikészíthetnek a kerti vad madarak számára ivóvizet, ez növelheti a vadmadarak túlélési esélyeit. Ilyenkor nem csak a táplálékhiány, de a vízhiány is megterheli a madarak szervezetét, és míg a tócsák, pocsolyák feltörésével ideig-óráig tudják oltani a szomjukat, több napos tartós fagy után már feltörhetetlenné válik számukra a jég.

Cikkek ebben a kategóriában

Adhatok-e emberi használatra való fájdalomcsillapítót háziállatomnak?

ml

A hőségben autóban hagyott állat

ml

PAPAGÁJTARTÁS – TUDNIVALÓK KEZDŐKNEK

PozsgaiReka

Adatkezelési tájékoztatónkban megismerheti, hogyan gondoskodunk személyes adatai védelméről. Weboldalunk cookie-kat (sütiket) használ a jobb felhasználói élmény érdekében, melynek biztosításához kérjük, kattintson az „Elfogadom” gombra. Elfogad Tovább

Adatkezelési tájékoztató