Szabadagazdi
Szakértő szemmel

Óvjuk kedvenceinket az idegentestek lenyelésétől!

Számos állattartó fordul állatorvoshoz azzal a problémával, hogy állata olyan tárgyat nyelt le, egészben vagy összerágva, mely súlyos egészségügyi károsodást okozhat nála. Míg húsevő kedvenceinknél főleg kölyökkorban fordul elő ez a probléma, addig a haszonállatoknál általában szennyezett legelőről vagy véletlen takarmányfelvétellel juthat be az emésztőrendszerükbe idegentest és okozhat problémákat (pl. szarvasmarháknál a recés gyomor átfúródás).

Felnőtt kisállatainknál az idegen dolgok felevése vagy a túl sok táplálék felvétele gyakran viselkedési gondokra vezethető vissza. Az idegentestek szerencsés esetben természetes úton távoznak az állatunkból, de ha a bélrendszerben elakadnak, életveszélyes állapotot okozhatnak. Ha állatunk bágyadt, levert, nem eszik, hány, nem ürít bélsarat, sürgősen keressük fel az ellátó állatorvost! Ilyenkor sajnos már csak egy hasi műtét segíthet a kedvencünkön.

Különösen veszélyesek lehetnek az úgynevezett lineáris avagy hosszúkás idegentestek

Ha kedvencünk ilyen tárgyat nyel le, ne próbálkozzunk az otthoni eltávolítással! Cicáknál sokszor előfordul a lineáris idegentest elakadás, amit jellemzően szalagok, cérna, damil, textil, de akár karácsonyi dísz is okozhat. (Korábban már írtunk a gyakori karácsonyi balesetekről.)

Előfordulhat olyan eset is, amikor az elfogyasztott tárgy megbújik a gyomorban és csak később okoz tüneteket kedvencünknél. A lenti képen, röntgenfelvételen látható a lenyelt kő egy kutya emésztőrendszerében (a bélben). A követ műtéti úton távolították el, megmentve ezzel a kutya életét.

Mit tehet megelőzésképpen a gazdi?

Kölyökkutyáknál érdemes eltenni a könnyen szétrágható, lenyelhető tárgyakat és helyettük strapabíró, „rágásbiztos” játékokat vásárolni, melyeket az ebek nyugodtan „kezelésbe vehetnek” a fogaikkal. Felnőtt állatoknál azonban, ha gyakran fordul elő idegen dolgok felevése, már érdemes szakemberhez, viselkedésterapeutához fordulni segítségért.

Milyen tárgyak okoznak a leggyakrabban elzáródást? Különféle játékok, gumicsövek vagy vezetékek, fonál, cérna, barackmag, kövek, csomagolóanyagok, ruhaneműk, gombok stb. Sajnos, nagyon gyakran előfordul a nyers étrenden tartott ebeknél, vagy ha csontot etetünk kutyánkkal, hogy a csontok elakadnak az emésztőrendszerben. (E témáról írtunk röviden A nyers étrenden tartás kockázatai kutyáknál c. cikkben.)

Cikkek ebben a kategóriában

Segíts kutyádnak visszatérni a megszokott életritmusához!

ml

Mandulagyulladás kutyáknál

ml

Miért nem fogyasztható az afrikai sertéspestis betegség (vagy annak gyanúja) miatt leölt állatok húsa?

ml

Adatkezelési tájékoztatónkban megismerheti, hogyan gondoskodunk személyes adatai védelméről. Weboldalunk cookie-kat (sütiket) használ a jobb felhasználói élmény érdekében, melynek biztosításához kérjük, kattintson az „Elfogadom” gombra. Elfogad Tovább

Adatkezelési tájékoztató