Szabadagazdi
Szakértő szemmel

Óvjuk kedvenceinket az idegentestek lenyelésétől!

Számos állattartó fordul állatorvoshoz azzal a problémával, hogy állata olyan tárgyat nyelt le, egészben vagy összerágva, mely súlyos egészségügyi károsodást okozhat nála. Míg húsevő kedvenceinknél főleg kölyökkorban fordul elő ez a probléma, addig a haszonállatoknál általában szennyezett legelőről vagy véletlen takarmányfelvétellel juthat be az emésztőrendszerükbe idegentest és okozhat problémákat (pl. szarvasmarháknál a recés gyomor átfúródás).

Felnőtt kisállatainknál az idegen dolgok felevése vagy a túl sok táplálék felvétele gyakran viselkedési gondokra vezethető vissza. Az idegentestek szerencsés esetben természetes úton távoznak az állatunkból, de ha a bélrendszerben elakadnak, életveszélyes állapotot okozhatnak. Ha állatunk bágyadt, levert, nem eszik, hány, nem ürít bélsarat, sürgősen keressük fel az ellátó állatorvost! Ilyenkor sajnos már csak egy hasi műtét segíthet a kedvencünkön.

Különösen veszélyesek lehetnek az úgynevezett lineáris avagy hosszúkás idegentestek

Ha kedvencünk ilyen tárgyat nyel le, ne próbálkozzunk az otthoni eltávolítással! Cicáknál sokszor előfordul a lineáris idegentest elakadás, amit jellemzően szalagok, cérna, damil, textil, de akár karácsonyi dísz is okozhat. (Korábban már írtunk a gyakori karácsonyi balesetekről.)

Előfordulhat olyan eset is, amikor az elfogyasztott tárgy megbújik a gyomorban és csak később okoz tüneteket kedvencünknél. A lenti képen, röntgenfelvételen látható a lenyelt kő egy kutya emésztőrendszerében (a bélben). A követ műtéti úton távolították el, megmentve ezzel a kutya életét.

Mit tehet megelőzésképpen a gazdi?

Kölyökkutyáknál érdemes eltenni a könnyen szétrágható, lenyelhető tárgyakat és helyettük strapabíró, „rágásbiztos” játékokat vásárolni, melyeket az ebek nyugodtan „kezelésbe vehetnek” a fogaikkal. Felnőtt állatoknál azonban, ha gyakran fordul elő idegen dolgok felevése, már érdemes szakemberhez, viselkedésterapeutához fordulni segítségért.

Milyen tárgyak okoznak a leggyakrabban elzáródást? Különféle játékok, gumicsövek vagy vezetékek, fonál, cérna, barackmag, kövek, csomagolóanyagok, ruhaneműk, gombok stb. Sajnos, nagyon gyakran előfordul a nyers étrenden tartott ebeknél, vagy ha csontot etetünk kutyánkkal, hogy a csontok elakadnak az emésztőrendszerben. (E témáról írtunk röviden A nyers étrenden tartás kockázatai kutyáknál c. cikkben.)

Cikkek ebben a kategóriában

Sertéstartók figyelmébe: a farokrágás megszüntetésének kulcsfaktorai

ml

Lennél önkéntes vakvezetőkutya-kölyöknevelő?

ml

A Földön élő állatfajok száma

ml

Adatkezelési tájékoztatónkban megismerheti, hogyan gondoskodunk személyes adatai védelméről. Weboldalunk cookie-kat (sütiket) használ a jobb felhasználói élmény érdekében, melynek biztosításához kérjük, kattintson az „Elfogadom” gombra. Elfogad Tovább

Adatkezelési tájékoztató