Szabadagazdi
Nem kutya! Szakértő szemmel

Sünvendég a kertben, vigyázzunk rájuk!

Ahogyan a sünök természetes élettere csökken, úgy költözik egyre több süni lakott területekre. A tavaszi, nyári és az őszi időszakban gyakran találkozhatunk az utcákon, parkokban és a kertünkben is ezzel az éjjeli állattal. Ez a fél-két kilós kistermetű állat sokszor kerülhet bajba miattunk, emberek miatt. Kis odafigyeléssel, pár változtatással kellemes életteret teremthetünk ennek a kedves kis emlősnek.

Milyen veszélyek leselkednek a sünökre a kertünkben és a focipályán?

Az esőzések utáni magas fűben kényelmes búvóhelyet találnak maguknak. Fűnyírás közben azonban gyakran történik baleset, ha nem vesszük észre időben a sünit. A fűnyírótól akár komolyabban is megsérülhet.

Focisták, figyelem! A sünök nem fociznak jól, nem tudják, mi az a focikapu háló! Könnyen belegabalyodnak, ami különböző sérüléseket okozhat, de akár meg is fulladhatnak. Sajnos, időnként a drótkerítésekbe is beleakadnak. Ha focizás után 5-10 cm-rel felemeljük a hálót, a kerítésünkön pedig hagyunk pár lyukat sünátjárónak, ezeket a baleseteket megelőzhetjük.

A szemetelés balesetveszélyes

Másik veszélyforrás lehet a szemetelés. Ne dobjunk el műanyag üvegeket, dobozokat! Ha pedig lehetőségünk van rá, szedjük össze, amit elszórva találunk. A süni könnyen beleragad, beleszorul, az éles szélek megvághatják. Este és éjjel autózva a sünre is figyeljünk az utakon! Sajnos a sünik gyakran lesznek gázolásos baleset áldozatai.

Mentés mindenáron?

Sünmentésre vállalkozók figyelmébe! A Magyarországon őshonos keleti sün vadállat, még ha olykor emberhez szokott és szelíd is. Befogását nem ajánljuk, számos parazitának (pl. kullancs) és más kórokozóknak lehet a hordozója. Állatorvostól, kisállat-kereskedőtől kérjünk tanácsot, milyen fajtájú sünit érdemes kedvenc állatként tartani, ha mindenképp ilyen állatot szeretnénk.

Sosem tudhatjuk, mikor vannak a süninek kicsinyei. Ha jó szándékból be is fogjuk, megtisztogatjuk, megetetjük, utána mindenképpen engedjük szabadjára, hogy visszatérhessen a kicsinyeihez.

FONTOS! A sün védett állat, fogságban engedély nélkül nem tartható.

Adjunk vizet!

A meleg, száraz időszakban, ahogyan más állatokat, a süniket is fenyegeti a kiszáradás veszélye. Egy vízzel megtöltött lapos tálkával (hogy az egészen aprócska sünök is elérjék) segíthetünk a kertünkben élő süniknek friss vizet találni. Érdemes a tálkába kisebb kavicsokat, köveket tenni, nagy szárazság esetén ezeket odébbgörgetve vizet találjanak. Egy dehidratált sün nehezen gömbölyödik össze, alig mozog, és sürgős állatorvosi segítségre van szüksége.

Ne felejtsük el, hogy ha mi viszünk orvoshoz egy megtalált vadállatot, az állatorvosi költségek minket terhelnek.

Sünbarát kert

Élelemmel és búvóhellyel a kertünkbe csábíthatjuk ezt a kedves kis állatot. Akik rendszeresen komposztálnak, már biztosan találkoztak is vele, hiszen a sünök kedvenc élelme, a giliszták és a rovarok biztosan megtalálhatóak a komposztálónk környékén. Mesterségesen is alakíthatunk ki sünodút, de elég a levágott füvet, gallyakat egy sarokban gyűjteni, tökéletes hely lesz a számukra.

Kutyás gazdák figyelmébe!

Számos kutyatartó kel fel kedvencük szüntelen ugatására. A sün védekezésképp összegömbölyödik és nem menekül el kutyánk elől. A kis betolakodó ingerli a kutyánkat. Jobb esetben eliszkol a süni, vagy kutyánk csak nézegeti és ugatja, rosszabb esetben mindkét fél harci sérülésekkel fejezheti be a találkozót. A sünök előszeretettel fogyasztják a meghagyott kutya- és macskaeledelt, melyekből bőven jutnak fehérjéhez.

Figyelem! Sajnos sok sün pusztul el mérgezésben, ezért a rágcsálóirtásra használt szereket elővigyázatossággal helyezzük ki!

Cikkek ebben a kategóriában

Szalonnavastagság és termékenység

ml

Több mint 2800 madárpárnak adhatnak otthont az E.ON fészektartói

Strbik Dorina

Előzzük meg a szívféreg-fertőzést!

ml

Adatkezelési tájékoztatónkban megismerheti, hogyan gondoskodunk személyes adatai védelméről. Weboldalunk cookie-kat (sütiket) használ a jobb felhasználói élmény érdekében, melynek biztosításához kérjük, kattintson az „Elfogadom” gombra. Elfogad Tovább

Adatkezelési tájékoztató