Szabadagazdi
Nem kutya!

A 3. kulcsfaktor: egészség és fittség

A jó általános egészségi állapot a legjobb útja a farokrágás elkerülésének. A beteg sertés stresszes sertés.

Mik azok a potenciális jelzések (indikátorok), amelyek megmutatják, hogy a sertések nincsenek megfelelő egészségi állapotban, és a helyzet farokrágáshoz vezethet?
  • harapott vagy petyhüdt farok
  • bőrsérülések vagy karcolások
  • megnövekedett nyugtalanság
  • lábvég-betegségek
  • étvágytalanság
  • zihálás, remegés, köhögés, tüsszögés, hasmenés
  • abnormális testsúly
  • elkülönülés a többi állattól
  • megnövekedett mortalitás
Mit lehet tenni?

A megfelelő állomány-egészségügyi menedzsment és a rendszeres állatorvosi felügyelet fontos szerepet játszik az egészség fenntartásában. Ezzel azt is megelőzhetjük, hogy állataink között betegség üsse fel a fejét.

Miért?

A jó általános egészségi állapot fenntartása az egyik legjobb módja a farokrágás elkerülésének, emellett természetesen jó a gazdaságnak üzleti szempontból is.

Hogyan?

Ha malacainkat legkorábban 28 naposan választjuk el, akkor életerősek, ellenállóbbak lesznek, és kevésbé stresszesek. Csökken annak valószínűsége, hogy farokrágás alakuljon ki, és kevesebb antibiotikumra lesz szükség a későbbiekben. A sertések szempontjából az a legmegfelelőbb, ha zárt csoportokban neveljük és hizlaljuk őket. Ha erre nincs lehetőség, akkor a hizlaldákban csak egy farmról származó sertéseket hizlaljunk! Legyen szoros kapcsolat a sertésteleppel az egészségügyi felügyelet, a higiéniás szabályok betartása és a vakcinázások megfelelő koordinálásának érdekében. Rendszeresen lássa állatorvos a sertéseket, az épületek pedig higiénésen legyenek elküldönítve egymástól. A csoportok közötti keveredést el kell kerülni. Álljon rendelkezésre megfelelő számú betegistálló. A beteg állatokat folyamatosan figyelni kell, mert köztük a farokrágás kockázata megnövekszik.

Mennyibe kerül?

A költségeket messze felülmúlják az előnyök. Az általános egészségi állapot javulásának következménye a jobb termelékenység és a kevesebb antibiotikum-használat. A kurtítatlan farkú malacok erősebbek és egészségesebbek, kisebb a valószínűsége, hogy orvosi ellátást, gyógyszeres kezelést vagy speciális étrendet igényelnének. Mindezeken felül, a kurtítatlan farkú malacokkal elválasztáskor is kevesebb probléma adódik.

Honnan tudjuk, hogy jól csináljuk-e?

A bőr állapota és a farok helyeződése, valamint az állatok aktivitása általánosságban is kiváló indikátora a jó egészségnek. Specifikusabb indikátorok is használhatóak, mint például a gyógyszerfelhasználás monitorozása, a betegistállóban lévő állatok száma, az elválasztás utáni elhullás arányának 5% alatt tartása, a lábvég-problémás állatok számának 5% alatt tartása és a termelési mutatók.

Vannak hátrányai?

Nincsenek. Az állatok egészségének fenntartására fordított költségeket messze felülmúlják az előnyök.

Tudta?
Az Európai Unió azon országaiban, ahol kurtítatlan farkú malacokat tartanak, az állatok egészségi állapotának mutatói a legjobbak között vannak világméretű összehasonlítás alapján. Vajon ez a véletlen műve?

Cikkek ebben a kategóriában

A házityúk szuperképességei, avagy tartástechnológia állatvédelmi szemmel

ml

A díszmadár nem dísztárgy

ml

Mit jelent a CITES mozaikszó?

ml

Adatkezelési tájékoztatónkban megismerheti, hogyan gondoskodunk személyes adatai védelméről. Weboldalunk cookie-kat (sütiket) használ a jobb felhasználói élmény érdekében, melynek biztosításához kérjük, kattintson az „Elfogadom” gombra. Elfogad Tovább

Adatkezelési tájékoztató