Szabadagazdi
Felelős gazdi Szakértő szemmel

Előzzük meg a hőgutát!

Házi kedvenceink eltérő módon reagálnak az igazán nagy melegre. Az ember a fölösleges hőtől izzadással próbál megszabadulni, azonban a macska és a kutya erre csak nagyon kis mértékben képes. Nekik főleg a kitartó lihegés és a gondos gazda marad. Háziállataink közül a kutyákat viseli meg leginkább a nyári kánikula. Főleg a hosszúszőrű kutyákat fenyegeti a hőguta veszélye, különösen, ha fekete színű a bunda.

A 30 Celsius fok fölötti külső hőmérséklet következtében a kutyák gyakran kapnak hőgutát. Ilyenkor az állatok belső hőmérséklete meghaladja a 41 Celsius fokot (a kutyák normál testhőmérséklete 38-39 Celsius fok), ami tüdőödémához valamint a szívizomzat és a központi idegrendszer károsodásához vezet. Ez súlyos esetben az állat elhullását is okozhatja. A hőség hatására először az állatok ijedt tekintetűek lesznek, később izgatottak, nyálzanak esetleg hánynak, végül tudatvesztés és ájulás is bekövetkezhet.

Ha a fenti tünetek jelentkeznek, az állatot feltétlen árnyékba kell helyezni, és lehűteni. Ezt tehetjük bőséges vízitatással, lelocsolással, de amint lehet, állatorvoshoz kell vinni. Az állatorvos a sokktalanítás után vízhajtót, keringésjavítót, esetleg infúziót ad a kutyának.

Legfőbb célunk az legyen, hogy a megfelelő körülmények biztosításával megelőzzük a bajt!

Néhány hasznos tipp

– Soha ne hagyjuk kedvencünket a tűző napon kikötve vagy kocsiba zárva!
– Kánikulában ne futtassuk kutyánkat, sétálni is csak a kora reggeli és esti órákban vigyük!
– A szívbeteg és az idős kutyákra különös gondot kell fordítanunk, hiszen ők érzékenyebbek a melegre.
– Ha a kertben, szabadon tartjuk kutyánkat, mindig legyen számára árnyékos, hűvös hely, ahol a hőség elől menedéket talál.
– Mindig legyen az itatótáljában friss ivóvíz!
– A nagy melegben a kutyák étvágya is lecsökken, ezért etetni több részletben, az esti és a reggeli órákban célszerű.

Cikkek ebben a kategóriában

Megóvni, akit szeretünk

ml

A kutyatartás felelősség

ml

Sétára fel – 5 érv amellett, hogy minden nap kimozdulj kutyáddal

Adatkezelési tájékoztatónkban megismerheti, hogyan gondoskodunk személyes adatai védelméről. Weboldalunk cookie-kat (sütiket) használ a jobb felhasználói élmény érdekében, melynek biztosításához kérjük, kattintson az „Elfogadom” gombra. Elfogad Tovább

Adatkezelési tájékoztató