Szabadagazdi
Felelős gazdi

Nyírjuk vagy ne nyírjuk?

A kutyáknál kicsit másképp működnek a dolgok, mint az embernél. A kutyák szőrzete, bundája fontos szerepet tölt be az állat hőszabályozásában, természetes szigetelőrétegként működik. Mivel ők nem képesek izzadni, lihegéssel szabadulnak meg a hőtől, továbbá éppen a bundájuk védi meg bőrüket a túlzott napsütéstől, melegtől.

Egyes fajtáknál azonban érdemes lehet a szőrzetet nyírni, például a pulik esetében. Azt talán többen tapasztalták már, amikor a nemezesedett, összeragadt vagy filcesedett, ápolatlan szőr alatt bőrirritáció alakult ki („bepállott” a bőr). A border collie, golden retriever szőrét viszont nem ajánlatos megnyírni. Ezeknek a hosszúszőrű kutyáknak alj- és fedőszőrzete is van, e két szőrtípus különböző módon vesz részt a hőszabályozásban.

Mit tegyünk, ha keverék kutyusunk van?

Keverék kutyáknál elsősorban az ápolásra koncentráljunk. Azaz, előzzük meg a probléma kialakulását! Ha mégis összegubancolódott a szőrzet, azon a részen lenyírhatjuk. Tipikus „gubancolódásra hajlamos” helyek például a fül mögött, a fenék környékén és a lábakon. Ebünk szaladgálás közben összeszedhet ezt-azt, beleragadhatnak gyantás, ágas-bogas részek, amely miatt a szőr is összetapad, összeragad.

Az ilyesfajta szőrproblémák még a macskák életét is megkeseríthetik. Volt rá példa, hogy egy cicát állatorvosi szőrnyírásra kellett vinni, mert összeragadt szőre alatt bepállott a bőre, és nagyon viszketett neki.

Ha gazdiként mégis bizonytalan abban, hogy kedvencének bundáját a kánikulában lenyírassa-e vagy sem, kérjen tanácsot állatorvosától, mi lenne a legjobb a kutyának!

Cikkek ebben a kategóriában

Veszélyes fűszerek – ezekből jobb, ha nem eszik a kutya

A kutyaszemélyiség és a rangsorban elfoglalt hely összefüggései

Strbik Dorina

Naponta 60-80 tonna

ml

Adatkezelési tájékoztatónkban megismerheti, hogyan gondoskodunk személyes adatai védelméről. Weboldalunk cookie-kat (sütiket) használ a jobb felhasználói élmény érdekében, melynek biztosításához kérjük, kattintson az „Elfogadom” gombra. Elfogad Tovább

Adatkezelési tájékoztató