Szabadagazdi
Nem kutya!

Háztáji sertéstartóknak az afrikai sertéspestisről

Az afrikai sertéspestis már számos megyét érint hazánkban. Emiatt a háztáji sertéstartókra is szigorúbb követelmények vonatkoznak, hiszen a sertéstartás végét jelentheti, ha ez a betegség bekerül a házisertés állományába. Az afrikai sertéspestis elleni védekezés ezért rendkívül fontos minden sertéstartó, így az egész ágazat számára.

Az afrikai sertéspestis a házi sertés és a vaddisznó vírusos megbetegedése. A betegség nem gyógyítható és hatékony oltóanyag sem áll rendelkezésre ellene. A megbetegedett állatok szinte kivétel nélkül elpusztulnak. A vírus az embert nem betegíti meg, de a felelőtlen emberi magatartásnak a betegség terjesztésében döntő szerepe lehet.

Mindenekelőtt nagyon fontos, hogy az állatok tartására szolgáló udvarba, istállóba csak az állatok tulajdonosa, vagy gondozója járjon be rendszeresen, ezzel is csökkentve a vírus behurcolásának esélyét!
A bőrén, ruházatán, lábbelijén, eszközökön levő vírus megfertőzheti állatait! A sertések közelébe csak kéz- és lábfertőtlenítő használatát követően szabad bemenni.

A sertések gondozását végző személynek a sertésállománnyal kapcsolatos munkák előtt át kell öltözni egy olyan öltözékbe és lábbelibe, amelyet csak a sertésólban és környékén használ. A sertésólba történő belépés előtt lábbelit és kezet kell fertőtleníteni.

Minden lehetséges módon akadályozzuk meg a vaddisznókkal való érintkezést. A sertések zárt tartását biztosítani kell, a karámban állandóan vagy időszakosan tartott állatok esetében is. A megfelelő kerítés ép, folyamatos, megakadályozza a vaddisznók és a házi sertések érintkezésének lehetőségét. Ez azért fontos, mert a házi sertések a fertőzött vaddisznóktól is elkaphatják a betegséget.

Valamennyi sertéstartónak regisztrálnia kell magát a tenyészet-információs rendszerben!

A vaddisznóval való érintkezés lehetősége miatt, a szántóföldről, kaszálóról, legelőről frissen betakarított takarmányt, illetve alomanyagot ne használjanak házi sertéseik ellátására. A szénát és gabonát a beszállítástól számítva 30 napig, a szalmát 90 napig kell tárolni felhasználás előtt. A zöldtakarmány etetését, amennyire csak lehet, kerülni kell.

A takarmányt és az alomanyagot elkülönítve, zártan tárolják, biztosítsák, hogy a vadon élő állatok ne férjenek hozzá. Csak engedélyezett takarmány-előállítótól származó, nyilvántartott takarmányforgalmazótól vásárolt takarmányt etessenek. Tilos az állati eredetű élelmiszerhulladékot tartalmazó moslék etetése! A sertéseket a fertőzött vaddisznóból vagy sertésekből származó ételmaradékban megbúvó vírus megbetegíti!
Célszerű feljegyezni a takarmány, alomanyag betárolásának és felhasználás megkezdésének idejét!
A járvány megelőzése szempontjából gondoskodni kell a rágcsálók és egyéb kártevők folyamatos irtásáról!

Igyekezzenek minél gyakrabban takarítani és fertőtleníteni az etetéshez, itatáshoz és trágyázáshoz használt eszközöket, a járműveket és a sertések tartási helyét is! Javasoljuk, hogy a sertések etetéséhez, a sertésól takarításhoz szükséges eszközöket máshol, más munkákra ne használják.

Élő állatot csak sertés szállítólevéllel és érvényes állatorvosi bizonyítvánnyal ellátva vásároljanak! Valamennyi állatmozgásról nyilvántartást kell vezetni, amit 3 évig meg kell őrizni.

Állatai megbetegedését vagy váratlan elhullását haladéktalanul jelentse be az állatorvosnak. Az elhullott vagy beteg állat környezetében a vírus hónapokig fertőzőképes marad! Elhullott sertései szakszerű ártalmatlanításának módját beszélje meg az állatorvossal.

Tekintsék meg videónkat is arról, hogyan védhetik meg a sertéseiket
és hogyan előzzék meg a betegség behurcolását!

További kérdéseivel hívja a Nébih Zöldszámát (+36 80 263 244) vagy keresse az információkat a Nébih portál afrikai sertéspestis tematikájú, rendszeresen frissített aloldalán: https://portal.nebih.gov.hu/hu/afrikai-sertespestis

A Jó Sertéstartási Gyakorlat teljes dokumentuma ide kattintva tölthető le.

Cikkek ebben a kategóriában

Egyetlen társsal egy életen át

ml

Tényleg eszik a csirke kavicsot?

ml

Tojástól a csibéig – „túlélő”-film

ml

Adatkezelési tájékoztatónkban megismerheti, hogyan gondoskodunk személyes adatai védelméről. Weboldalunk cookie-kat (sütiket) használ a jobb felhasználói élmény érdekében, melynek biztosításához kérjük, kattintson az „Elfogadom” gombra. Elfogad Tovább

Adatkezelési tájékoztató