Szabadagazdi
Nem kutya! Szakértő szemmel

Mit tehetünk, ha rókát látunk a lakókörnyezetünkben?

Manapság gyakran találkozunk rókákkal városias lakókörnyezetünkben is. Sokan úgy tudják, csak a veszett rókák „mennek be” lakott területre, ez azonban egyáltalán nem igaz. A róka életmódja és táplálkozása remekül alkalmazkodott az emberi környezethez. A településeken állandóan megtalálható rágcsálófajok, melyek a róka fő zsákmányállatai, ezen kívül a nem megfelelően tárolt hulladék, és a macskáknak kitett eledel sokkal biztosabb és kényelmesebb táplálékforrás a számára, mint amit az erdőn-mezőn képes megszerezni magának. Képes megszokni az ember közelségét, láthatóan félelem nélkül mozog az utcákon és kertekben.

Önmagában az, hogy rókát látunk lakott területen, nem azonosítható azzal, hogy az állat veszett volna.

Ha találkozunk vele, kellő távolságból hívjuk fel magunkra a figyelmet például tapssal, kiáltással, majd adjunk az állatnak esélyt (néhány másodpercet és elegendő teret, azaz ne álljuk el a menekülés útját), hogy elmenjen. Az egészséges róka, ha nem is esik kétségbe a látványunktól, biztosan kitér előlünk, igyekszik elkerülni a közeli találkozást.

Mikor gyanakodjunk veszettségre?

Akkor, ha az állat nappal is az ember közelébe megy, sőt, a félelem jelei nélkül hagyja magát néhány lépésre megközelíteni, vagy akár megfogni. Gyanús akkor is, ha embert vagy háziállatot támad meg; illetve akkor, ha görcsrohamokat vagy bénulást (pl. az állkapocs lógása) látunk rajta, vagy a fenti tüneteket követően elpusztul. Ilyen esetben a helyi hatósági állatorvost kell értesíteni, vagy a Nébih Zöldszámán (+36-80-263-244) kell bejelentést tenni.

A rókával azonban, akár egészségesnek tűnik, akár betegnek, minden kontaktust kerülni kell, azaz tilos megfogni.

A hulladékot megfelelően zártan kell tárolni, hogy ne vonzza oda a rágcsálókat és a rókákat, a húsevő háziállatainkat (kutya, macska) pedig rendszeresen oltatni kell veszettség ellen. Ezekkel az alapvető óvintézkedésekkel már nagyon sokat tettünk a veszettség megelőzéséért.

A veszettségről és a veszettségmentesítésről részletes ismereteket és hasznos tanácsokat találnak tematikus aloldalunkon: http://veszettsegmentesites.hu/

Cikkek ebben a kategóriában

A bolhák nyomában

ml

Alapengedelmességi gyakorlatok – Helyedre!

ml

Aktuális: a kutyák szopornyica okozta fertőző betegsége

ml

Adatkezelési tájékoztatónkban megismerheti, hogyan gondoskodunk személyes adatai védelméről. Weboldalunk cookie-kat (sütiket) használ a jobb felhasználói élmény érdekében, melynek biztosításához kérjük, kattintson az „Elfogadom” gombra. Elfogad Tovább

Adatkezelési tájékoztató