Szabadagazdi
Felelős gazdi Szakértő szemmel

A házi kedvencek és a gazdik számára is kockázatos

A háziállatok, főleg kutyák nyers hússal való etetésének gyakorlata, az ún. BARF-étrend (Biologically Appropriate Raw Food) hazánkban eddig sem volt ismeretlen. A Nébih és a nemzetközi szervezetek tapasztalatai azonban azt mutatják, az utóbbi időben egyre jobban terjed a nyers etetés szokása, ami akár egészségügyi problémákhoz is vezethet. A kockázatok pedig nemcsak a házi kedvencként tartott állatokat érinti, sokszor emberre is veszélyes fertőzések is előfordulnak.

Miért veszélyes kedvenceinkre?

A nyers etetés kapcsán számos internetes felületen jelennek meg a pro és kontra érvek. Az állatorvosok nagy többsége azonban kifejezetten nem ajánlja. A BARF-etetés népszerűségének növekedésével ugyanis egyre több az olyan húsevő állat, akiket a nyers diéta által okozott, különféle egészségügyi problémák miatt kell kezelni.

A felmerülő problémák igen „változatosak”. Különösen nagy kockázatnak teszik ki gazdáik azokat a kedvenceket, akik korábban tápot vagy házi kosztot ettek, majd egyik napról a másikra, hozzászoktatás nélkül állítják át őket a nyers étrendre. A csont nélkül etetett hústól rossz ásványianyag-arányok alakulhatnak ki a szervezetben, a nyers zsiger nagy mennyiségű etetése pedig vitamin-túladagolást okozhat. A nyers hússal baktériumokat, vírusokat és parazitákat vehet fel a házi kedvencünk. A csontok elakadhatnak az emésztőrendszerben, a nagy mennyiségű csont pedig a vastagbélben székrekedést okozhat. Mindezek pedig akár életveszélyes, komoly állat-egészségügyi beavatkozást igényelő állapothoz is vezethetnek.

A gazdák számára is kockázatos

A házi kedvencek – nem meglepő módon – szoros közelségben élnek gazdáikkal, gyakran egy fedél alatt, egy légtérben, emiatt az embert is könnyen megfertőzhetik a nyers hússal etetett háziállatok. Ez lehet csupán egy bakteriális fertőzés okozta egyszerű hasmenés, de a nyers hússal komoly, akár halálos megbetegedést okozó fertőző ágenseket is bevihetünk otthonunkba. Gyakran előfordul, hogy az így „bevitt” paraziták, vírusok vagy baktériumok az állatoknál semmilyen megbetegedést nem okoznak, viszont a kedvencek folyamatosan üríthetik a kórokozókat a környezetbe. Ami pedig a gyengébb immunállapotban lévő embereknél, időseknél, kisgyermekeknél vagy más állatoknál súlyos megbetegedéseket válthatnak ki.

A leggyakoribb problémák

Az Európai Unió élelmiszer- és takarmánybiztonsági gyorsriasztási rendszerében (RASFF) az utóbbi években számos riasztás érkezett a nyers kutya- és macskaeledelben kimutatott mikrobiológiai szennyezettségről. A legtöbb esetben Salmonella és E. coli baktérium miatt „riasztottak” az EU-s tagországok nemzeti hatóságai.

Hasonlóan más EU országokhoz, hazánkban is megjelentek szennyezett termékek. A kutyatulajdonosok egyre gyakrabban keresnek olyan új, egzotikus vagy alternatív nyers eledelt, tápforrást (pl. vadhús, kenguruhús, strucchús tartalmú eledel), amelytől azt remélik, hogy megőrzi kedvencük egészségét. Ezek az eledelek azonban nem mindig biztonságosak.

Nyers húst csak biztonságos forrásból!

Kulcsfontosságú, hogy kizárólag megbízható forrásból származó, szabályosan jelölt eledelt etessünk házi kedvenceinkkel és tartsuk be az etetési higiéniát! Számos hiedelemmel ellentétben a nyers hús fagyasztás vagy leforrázás után sem lesz bizonyosan kórokozómentes. Javasoljuk, hogy a nyers etetés bevezetése előtt mindenképpen konzultáljanak állategészségügyi szakemberrel!

Jó tudni, hogy több, a takarmányokban előforduló mikrobiológiai szennyezésre határérték is van. Ezekről a 65/2012. (VII. 4.) VM rendelet 12. mellékletében olvashatnak részletesebben az érdeklődők.

Cikkek ebben a kategóriában

Itt a tavasz – így védekezz a kullancsok ellen!

PozsgaiReka

Így előzd meg kedvenced talpfekélyét!

ml

Hányféle „-árium”-ot ismersz?

ml

Adatkezelési tájékoztatónkban megismerheti, hogyan gondoskodunk személyes adatai védelméről. Weboldalunk cookie-kat (sütiket) használ a jobb felhasználói élmény érdekében, melynek biztosításához kérjük, kattintson az „Elfogadom” gombra. Elfogad Tovább

Adatkezelési tájékoztató