Szabadagazdi
Nem kutya!

Az ősz a disznószerelem ideje

Tudj meg többet a vaddisznóról! Tematikus összeállításunkból többek közt azt is megismerheted, hogyan telik a konda egy napja, mi a kedvenc eledelük, miben hasonlítanak a házisertésekhez.

Mert kondában élni jó!

A vaddisznók kisebb családi kötelékben, csapatokban élnek, amelyeket más néven kondának nevezünk. A csapatot általában egy-két idősebb anyakoca és a malacaik alkotják. 7-8 hónapos korban a kansüldők (fiatal hímivarú sertések) elhagyják a falkát. Ők ezután általában külön csapatokban vagy egyedül élnek, és csak a szaporodási időszakban csatlakoznak ismét a kondákhoz. Az ivarérett kocasüldők (fiatal nőivarú sertések) is elhagyják a falkát és újabb csoportokat képeznek. A házi sertések ugyanígy kedvelik a csoportos tartást, az istállóban pedig minden egyednek megvan a maga fekvőhelye. A vaddisznókhoz hasonlóan a házisertéseknél is van egyedek közötti rangsor.

Ez nem disznóól!

A vaddisznókonda életterének nagysága attól függ, hogy mennyi élelmet találnak a környéken, ez lehet 100, de akár 500 hektár is. A terület közepén, az úgynevezett fészekben pihennek. A vaddisznók szeretnek az alacsony, sűrű bozótosban fekvőhelyet találni. Máshol ürítenek, mint ahol élelmet keresgélnek. A házi sertésekhez hasonlóan a vaddisznók sem ürítenek arra a területre, ahol pihennek vagy táplálkoznak.

Városi malactalálkozó

Az őszi időszakban a kirándulók sűrűbben találkoznak lakott területen belül vaddisznókkal, illetve vaddisznók nyomaival. Ennek egyik oka például az állatok megnövekedett aktivitása. Az őszi, téli időszakban ugyanis a vadak egyre kevesebb élelmet találnak, éhesebbé válnak, ezért bátrabbak, gyakrabban látogatnak lakott területekre a táplálék után kutatva.  A vaddisznók általában megijednek a hangos zajoktól, hangoktól. Ha lakott területre tévednek, az embernek elég zajt csapni és legtöbbször ők máris elmenekülnek a területről.

Figyelem! A nagy mennyiségben közterületre, vagy nem megfelelően zárt magáningatlanra kihelyezett, kis energiaráfordítással megszerezhető élelmiszerhulladék csábítja be a lakott területre a vadállatokat, ezért a hulladékot mindig megfelelően zártan kell tárolni!

Az ősz a disznószerelem időszaka

Ősszel és télen tart a vaddisznók párzási időszaka, a búgás ideje.  Amikor a kocák ivarzanak, jellegzetes búgó vagy görgő hangot adnak, népiesen úgy mondják, hogy búgnak, görögnek. A házi sertéshez hasonlóan körülbelül 115 napig vemhesek, és általában évente csak egy almot hoznak a világra. Háziasított társaik ezzel szemben akár több almot is világra hozhatnak egy évben.

Tavaszi malacáldás

Tavasszal,  a fialás időszakában, az anyakoca védelmezi a malacait, ezért előfordulhat, hogy agresszívabban viselkednek az emberrel és más állatokkal (különösen a szabadon engedett kutyákkal!) szemben. Igazi nagyágyúk, ebben az időszakban figyelmesen kiránduljunk, gombásszunk! Március- április környékén az anyakoca 4-8 kismalacot fial. A kis vadmalacok megszületésük után még pár napig az anyakoca által épített fészekben maradnak, de körülbelül egy hét után már ők is az anyjukkal tartanak az élelemkereső úton. Nem sokkal később a kis csapattal ismét csatlakoznak a kondához.

A vaddisznó egy napja

A vaddisznók a napjuk nagy részét táplálékkereséssel töltik, de szakítanak időt a játékra, dagonyázásra és a pihenésre is. Nyugodt, zavartalan területen szinte egész nap aktívak, keresgélnek, turkálnak és felderítik a közeli területeket. Nagyon kommunikatív állatok, rendkívül jó szaglással rendelkeznek. A vaddisznók úszni is tudnak, olykor csak hagyják magukat sodortatni a patakokban, folyókban. Szívesen lépnek más, kondabeli vaddisznókkal testi kontaktusba, tisztogatják, szagolgatják egymást.

Vaddisznóétlap

A vaddisznó és a házi sertés mindenevő. Szeretik a növényi eredetű táplálékokat, a friss hajtásokat, szívesen fogyasztják a csicsókát, a burgonyát is. Egyik kedvenc eledelük a makk, amelyből az igazán éretteket kedvelik. Az általuk okozott jelentős vadkárok miatt a gazdák nem rajonganak értük, hiszen nem vetik meg a mezőgazdasági területek haszonnövényeit és az ízletesebb gyümölcsöket, például a szőlőt sem. Emellett szívesen fogyasztanak állati eredetű táplálékot, rovarokat, csigákat, de különféle hüllőket, kétéltűeket, kisemlősöket és elhullott állati tetemeket is.

Forrás: Jan Hulsen, Kees Scheepens – Jelez a sertés

Cikkek ebben a kategóriában

Folytatódik a sertés állatjóléti támogatási program

ml

Milyen kalitkában ne tartsuk madarunkat?

ml

Cicawellness – kényeztető tippek macskáknak

Hegyi-SzucsDaniella

Adatkezelési tájékoztatónkban megismerheti, hogyan gondoskodunk személyes adatai védelméről. Weboldalunk cookie-kat (sütiket) használ a jobb felhasználói élmény érdekében, melynek biztosításához kérjük, kattintson az „Elfogadom” gombra. Elfogad Tovább

Adatkezelési tájékoztató