Szabadagazdi
Nem kutya! Szakértő szemmel

Hányféle „-árium”-ot ismersz?

Itt most felsorolunk ötfélét.

1. Akvárium

Vízi állatok (jellemzően halak, kétéltűek, teknősök) vagy vízi növények tartására, tenyésztésére alkalmas mesterségesen kialakított víztartály, általában üvegből készül, de többféle akvárium létezik.
A biotóp* akváriumokat szigorúan az eredeti élőhely mintájára alakítják ki. A tengervizes, sós vizes akváriumokat a tengeri körülményeknek és élőhelyeknek megfelelően hozzák létre. A tenyésztő, nevelő akváriumok kifejezetten a halak szaporítására alkalmasak. Az akvárium lehet speciálisan egy halfajnak az igényeire szabott, de társas akváriumokat is gyakran lehet látni.
*Biotóp: az azonos életfeltételeket igénylő állati és növényi életközösségek zárt élettere, amelyen belül létezhetnek.

Akvárium
2. Florárium

A floráriumot másképpen palackba zárt minikertnek nevezik, általában díszüvegben, palackban, gömbakváriumban alakítják ki és kizárólag növényeket gondoznak benne. A készítők arra törekednek, hogy a pici kertek önfenntartóak legyenek vagy csak minimális gondozást igényeljenek.

Florárium
3. Paludárium és akvaterrárium

Az akvárium és a terrárium kombinációja. A vízi és a szárazföldi élőhely ötvöződik, növények és egzotikus állatok tartására alkalmas. Általában olyan üvegedény vagy víztartály, amelyben vízi élőhely is van, de száraz részeket is hagynak az állatok számára. Ideális élőhely lehet olyan állatok számára, akik egyszerre folytatnak vízi és szárazföldi életmódot. Magyarországon általában teknősöket vagy kígyókat tartanak benne.

Paludárium
4. Terrárium

Kisebb testű kétéltűek vagy hüllők tartására való alkalmas élőhely. Számos típusa létezik (lehet sivatagi, trópusi stb.). Készülhet műanyagból vagy üvegből, de csoportosíthatjuk a terráriumokat méret alapján is.

Terrárium
5. Vivárium

Állatkertben kialakított, az eredeti élőhelyet utánzó mesterséges környezet hüllők és kétéltűek tartására.

Vivárium

Cikkek ebben a kategóriában

A postaládákban fészkelő széncinegék védelmére hívja fel a figyelmet az MME

Strbik Dorina

Adhatok-e emberi használatra való fájdalomcsillapítót háziállatomnak?

ml

A bolhák nyomában

ml

Adatkezelési tájékoztatónkban megismerheti, hogyan gondoskodunk személyes adatai védelméről. Weboldalunk cookie-kat (sütiket) használ a jobb felhasználói élmény érdekében, melynek biztosításához kérjük, kattintson az „Elfogadom” gombra. Elfogad Tovább

Adatkezelési tájékoztató