Szabadagazdi
Nem kutya! Szakértő szemmel

Franciaországban betiltották a kakascsibék leölését

A felesleges kakasszaporulat leölése Európa több országában bevett gyakorlat a tojáshasznú termelésben. A kakascsibék felnevelése ugyanis nem gazdaságos. Több külföldi és magyar sajtóorgánum is írt arról, hogy Franciaországban a jövő évtől betiltják a kiskakasok ledarálását. A darálást nemrég Svájcban is betiltották, továbbá Németországban is, ahol a tiltást mindaddig felfüggesztették, amíg nem találnak valami jobb módszert az állatok szelektálására.

Az Európai Unió egy 2009-es direktívában úgy rendelkezett, hogy a darálás abban az esetben elfogadható, ha a 72 óránál fiatalabb kakasokkal azonnal, szenvedés okozása nélkül végez.

A SELEGGT nevű holland cég in-ovo, azaz még „a tojásban” végzi el a csibe nemének meghatározását. Ennek eredményeként a hímeket nem keltetik ki és így nem szükséges őket leölni. A vizsgálatot a keltetés 8-10. napjaiban végzik, és amelyik kakasnak bizonyul, nem keltetik tovább, hanem takarmányként hasznosítják.

További információk a poultryworld.net-en olvashatóak.

Cikkek ebben a kategóriában

A rágcsálóirtó szerek természetkárosító hatásai

ml

Emberre is veszélyes lehet a terjedő szemférgesség

ml

Kutyamérgezés

Strbik Dorina

Adatkezelési tájékoztatónkban megismerheti, hogyan gondoskodunk személyes adatai védelméről. Weboldalunk cookie-kat (sütiket) használ a jobb felhasználói élmény érdekében, melynek biztosításához kérjük, kattintson az „Elfogadom” gombra. Elfogad Tovább

Adatkezelési tájékoztató