Szabadagazdi
Szakértő szemmel

Állat-egészségügyi kérdések és válaszok a COVID-19 kapcsán

Az alábbiakban a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) hivatalos tájékoztatását olvashatjátok a COVID-19 kapcsán. Az információkat rendszeresen frissítjük. Adott esetben a Nébih-en kívül más hiteles forrásokat is felhasználunk, ezeket minden esetben jelöljük. Külön jelölés nélkül az információk forrása: https://portal.nebih.gov.hu/koronavirus

Frissítve: 2020. 04. 22., 8:44

Melyek a legfontosabb tudnivalók gazdiknak a járvány idején? (infografika)

 

Állatok a konyhában?

Új Nébih-kiadvány segíti a vásárlókat a biztonságos konyhai higiéniai és élelmiszer-biztonsági folyamatok kialakításában és betartásában. Külön fejezet szól az állatokkal kapcsolatos teendőkről. Az alábbiakban ezt tesszük közzé.

Bár házi kedvenceink „családtagok”, de mégsem a konyhában a helyük, mivel jelenlétük élelmiszerbiztonsági kockázatot jelent.
Már a bevásárlásnál figyeljünk az élelmiszerbiztonságra, mikor hazaérünk, rögtön tegyük a mélyhűtést vagy hűtést igénylő élelmiszereket a hűtőbe vagy fagyasztóba. Arra is figyeljünk, hogy az állatok már ekkor se érintkezhessenek a bevásárlószatyrokkal, -kosárral. Ne engedjük, hogy beleszagoljanak vagy belenyaljanak a zöldségekbe, húsokba vagy egyéb termékekbe.
Főzés közben ne legyenek állatok körülöttünk!
Ne üljön a macska vagy madár a fűszerek, hozzávalók, konyharuhák közelében, kicsi korától kezdve szoktassuk le a konyhapultra történő felmászásról. A konyhai eszközök, edények, tálalóeszközök és -tálak, evőeszköz, étkészlet, poharak legyenek elérhetetlenek az állatok számára. Eleve ne engedjük be őket a konyhába!
Mindig mossunk kezet!
Mossunk kezet étkezés előtt, ez kiemelten fontos, ha állatot simogatunk. Az állatok szőréről, tollazatáról átkerülő kórokozók, szennyeződések az ételbe kerülve megbetegedést okozhatnak, így minden esetben figyeljünk a helyes kézmosásra.
Ne együnk együtt a háziállatokkal!
Neveljük meg kedvenceiket, hogy ne az asztalon/asztal közelében egyenek, és ne kuncsorogjanak, hogy alkalom se lehessen az érintkezésre és keresztszennyeződésre. Tehát ne etessük evés közben az állatokat!
A biztonság kedvéért tartsuk külön az állatok tápját, eledelét a saját tartós élelmiszereinktől, legyen erre külön hely a garázsban, kamrában. Természetesen figyelve a felhasználhatósági időre és a tárolási javaslatokra.
További élelmiszerbiztonsági tippek:
• Legyen külön helyen az etetőtáljuk és ivótáljuk, rendszeresen ot adjuk nekik a tápot, ételt.
• Kutya/macska etetőtálját ne tegyük a hűtőbe. Ugyanúgy dobozoljuk be az esetleges maradékot és írjuk rá az állat nevét
• Mind a hozzávalóktól, mind a készételtől tartsuk távol az állatainkat! (Természetesen kivételt képez, ha az ételmaradékot megkapják.)
• Figyeljünk, hogy a szemetest ne tudják kiborítani.

A teljes kiadvány letölthető innen: Konyhai higiéniai és élelmiszerbiztonsági útmutató humán járványügyi veszélyhelyzet idején

Kockázati forrás lehet-e a háziállatokra nézve az állateledel a COVID-19 szempontjából?

Az Európai Bizottság álláspontja szerint az emberi fogyasztásra szánt élelmiszerekhez hasonlóan az állateledelek tekintetében sem érkezett jelentés a COVID-19 ilyen eledelek fogyasztásán keresztül történő átviteléről. Ez a haszonállatoknak szánt takarmányokra is érvényes. Az emberi fogyasztásra szánt élelmiszerekhez hasonlóan az állateledelek esetében is igen valószínűtlen, hogy a COVID-19 a velük való érintkezés útján terjedne. Az állateledelek csomagolására ugyanazok az ajánlások vonatkoznak, mint az egyéb csomagolások kezelésére.

Forrás (magyar nyelven): Európai Bizottság

 

Miben nyújt segítséget az Egyesített Vészhelyzeti Állatvédelmi Rendszer (EVAR)?

Az EVAR állatvédelmi szervezetek összefogásával jött létre. Jelen válsághelyzetben friss információkat és hasznos tanácsokat osztanak meg honlapjukon, amelyen keresztül kérdéseket is feltehetünk. Amennyiben a helyzet úgy kívánja, aktiválják a weboldal segítségkérő funkcióját is.

Forrás: EVAR

Hogyan lehetsz felelősségteljes gazdi, amikor feltétlenül szükséges állatorvosi rendelőbe menned?

Először is mindenképpen hívd fel az állatorvosodat és konzultálj vele telefonon, ne rohanj azonnal a rendelőbe! A többi tanácsot az infografikán olvashatod.

 

Gazdiként hogyan készülhetünk fel egy esetleges kórházi tartózkodásra? (infografika)

 

Hogyan gondozzuk az állatunkat házi karanténban? (infografika)

 

Hogyan sétáltassuk kutyánkat biztonságban a járvány idején? (infografika)

Mire ügyeljünk a társállatok mentése során?

(a Nemzeti Népegészségügyi Központ javaslatai alapján)

  • Koronavírussal fertőzött ingatlanról történő társállat mentése során az ingatlan területére védőfelszerelésben (egyszer használatos gumikesztyű és maszk) ajánlott belépni.
  • A helyszínről kizárólag az érintett állatokat lehet elhozni, azok eledelét, táljait, fekvőhelyét, játékait, stb. a helyszínen kell hagyni.
  • Az ingatlant a lehető legrövidebb időn belül el kell hagyni, majd a gumikesztyű levételét követően virucid hatásspektrummal rendelkező, min. 60% alkoholtartalmú kézfertőtlenítő szerrel ajánlott kézfertőtlenítést végezni.
  • A mentett társállat szállítása után a gépjárművet ajánlott virucid szerrel (pl.: 70%-os alkohollal vagy 50-szeresre hígított háztartási hipóval) fertőtleníteni.
  • A mentett társállatot gumikesztyű és szájmaszk használata mellett alaposan meg kell fürdetni. A samponos fürdetés elpusztítja az esetlegesen a szőrére tapadt víruspartikulákat.
  • Jelen tudásunk szerint a társállatok nem fertőződnek meg az új koronavírussal, továbbá nem válnak az ember számára fertőzőforrássá, így fertőtlenítésükre, illetve karanténba helyezésükre nincs szükség.
  • Javasolt azonban ezen állatok gondozásánál is a higiéniai előírások fokozott betartása, valamint az állatok egészségi állapotának folyamatos monitorozása. Amennyiben a mentett állatoknál bármilyen tünetet észlelnek, telefonon keresztül vegyék fel a kapcsolatot egy állatorvossal.

Jelenleg nincs bizonyíték arra, hogy a társállatok vagy más háziállatok, illetve a vadállatok megfertőződhetnek az új 2019-es koronavírussal, mint ahogy arra sem, hogy az állatok a fertőzés további forrásaivá válhatnak az ember számára. Mivel az állatok és az emberek egymás között terjeszthetnek bizonyos betegségeket (zoonózisok), az állatok kezelése és gondozása során, elővigyázatosságból, az alapvető higiéniai feltételeket mindig be kell tartani, célszerű elkerülni, hogy idegeneknek simogassák kedvenceinket!

Az állatoknál előforduló koronavírusok azonosak-e az embert fertőző COVID-19 vírusával? (infografika)

A COVID-19 vírusa háziállatainkra jelenlegi tudásunk szerint nem veszélyes. Bár egyedi megbetegedések előfordultak kisállatokban is, de annak az esélye elhanyagolható, hogy tőlük kapjuk el a betegséget. Jelenleg is folynak az erre vonatkozó kutatások. Elsősorban ember és ember között tejed a COVID-19 vírusa.
Ha mi is betegek vagyunk, fokozottan ügyeljünk kedvenceinkre az esetleges vírusátvitel miatt!

Állattartóként mit tehetünk a március 28-án életbe lépő kijárási korlátozások idején?

Alapos indoknak minősül, ezért továbbra is elmehetünk állateledelt és takarmányt vásárolni, továbbá a közterületen is sétáltathatjuk kutyánkat (de ajánlottan nem társaságban, hanem csakis egyedül).
Szükség esetén pedig felkereshetjük az állatorvosi rendelőt és az állatkórházat.

Figyelem! Nyilvános helyeken, közterületen, üzletekben mindig tartsuk be a javasolt, emberek közötti másfél méteres védőtávolságot, és tegyünk meg minden járványügyi óvintézkedést a cseppfertőzés elkerülése érdekében (pl. a közvetlen emberi érintkezés mellőzése, tartózkodás az arcunk és a tárgyak szükségtelen megérintésétől, gyakori langyos vizes kézmosás szappannal, kézfertőtlenítő használata).

Forrás: Magyar Közlöny

 

Mire figyeljenek a horgászok?

A koronavírus járványhelyzet a horgászat kedvelőitől is nagyobb odafigyelést kíván. A horgászati, halászati tevékenység engedélyhez kötött, az előírások betartását a Nébih Állami Halőri Szolgálatának (ÁHSZ) halőrei rendszeresen ellenőrzik. Mivel a COVID-19 a szabadban is terjed, cseppfertőzés útján, a Nébih speciális intézkedéseket és ajánlásokat fogalmazott meg, amelyekről ide kattintva tájékozódhatsz.

 

Hol találom meg a járvány idején nyitva tartó kisállatpraxisok elérhetőségét?

Folyamatosan frissülő weboldal indult civil kezdeményezésre a koronavírus járvány idején nyitva tartó kisállat praxisokról. A jelenlegi változó helyzetben különösen fontos, hogy mielőtt állatorvoshoz indulnának a gazdák kedvencükkel, minden esetben ellenőrizzék annak elérhetőségét.

A honlapon bármelyik kisállatrendelő közzéteheti elérhetőségét, aktuális nyitva tartását, valamint, amennyiben rendelkezik kórházi ellátási lehetőséggel, annak aznapi szabad kapacitását. A weboldal szerkesztői naponta, az esti órákban, frissítik az adatokat.

A jelenlegi járványhelyzet az állatorvosi beavatkozást igénylő eseteknél sokszor kihívás elé állítja a gazdákat, így az oldal hatékony és hathatós segítséget jelent minden kedvtelésből kisállatot tartó gazda számára. A mindennapokat érintő rendszeres változások közepette különösen fontos, hogy a gazdák közvetlenül az állatorvoshoz indulás előtt is meggyőződjenek a kiválasztott rendelő elérhetőségéről.

 

Megfertőződhetnek-e a háziállatok vagy a vadállatok az új COVID-19 vírussal, és megbetegedhetnek-e?

Jelenleg nincs bizonyíték arra, hogy a társállatok vagy más háziállatok, illetve a vadállatok megfertőződhetnek az új 2019-es koronavírussal, mint ahogy arra sem, hogy az állatok a fertőzés további forrásaivá válhatnak az ember számára. Mivel az állatok és az emberek egymás között terjeszthetnek bizonyos betegségeket (zoonózisok), az állatok kezelése és gondozása során, elővigyázatosságból, az alapvető higiéniai feltételeket mindig be kell tartani.

Eddig egyetlen esetnél merült fel a COVID-19 fertőzöttség lehetősége állatoknál. A Hongkongi Nemzeti Állategészségügyi Szolgálat jelentette az OIE számára, hogy egy kutya tesztje COVID-19 vírusra pozitív eredményt mutatott. A kutya szoros kapcsolatban volt a tulajdonosaival, akik COVID-19-ben szenvedő betegek voltak. A kutya mintájából a COVID-19 jelenlétét real time PCR-el (valós idejű polimeráz-láncreakció) mutatták ki, a betegség klinikai tüneteit azonban nem mutatta az állat.

 

A COVID-19 vírussal fertőzött embereknek kerülniük kell-e az állatokkal való érintkezést?

Mivel az állatok és az emberek egymás között terjeszthetnek bizonyos betegségeket (zoonózisok), javasoljuk, hogy a COVID-19-ben szenvedő emberek lehetőség szerint korlátozzák a kapcsolatot a társállataikkal és haszonállataikkal mindaddig, amíg a vírusról több információ nem ismert.

Az Állategészségügyi Világszervezet (OIE) és a Kisállatorvosok Világszövetsége (WSAVA) is azt javasolja a COVID-19 vírussal fertőzött betegeknek, hogy bízzák inkább másokra az állatok gondozását, és ne osszák meg az ennivalójukat az állatokkal! Amennyiben nem tudják másra bízni az állatgondozást, akkor javasolt a maszk viselése, a rendszeres kézmosás az állatokkal való kapcsolatba lépés előtt és után, valamint az intenzív kontaktus (pl. nyalogatás) kerülése. Ugyanezt javasolják abban az esetben is, ha a társállat valahol érintkezett egy fertőzött emberrel.

 

Az állati koronavírusok megegyeznek-e a járványt okozó COVID-19 koronavírussal?

A koronavírusokat több nemzetségbe sorolják. Az ún. alfa- és béta-koronavírusok általában az emlősöket, míg a gamma- és delta-koronavírusok általában a madarakat és a halakat fertőzik meg. Számos különböző koronavírust különböztetünk meg. Ezeket a betegségeket nem szabad összetéveszteni a mostani COVID-19-el.

A teljesség igénye nélkül, az állati megbetegedéseket okozó koronavírusok a következők:

A kutya-koronavírusa hasmenést vagy légzőszervi megbetegedést okozhat.
A macskák emésztőszervi koronavírusa okozza a macskák fertőző hashártyagyulladását azaz, a FIP-et.

A haszonállatok körében

Régóta ismert a fertőző bronchitis, amely a házityúkoknál okozhat súlyos légzőszervi tüneteket, illetve tojáshozam-csökkenést. Előfordulhat a pulykák koronavírus okozta bélgyulladása is.
A szarvasmarha koronavírusa emésztőszervi és légzőszervi kórképet is okozhat (szarvasmarha téli hasmenése). Ismertek továbbá a sertések járványos hasmenését, valamint a fiatal malacok agy- és gerincvelő-gyulladását előidéző koronavírusok.

Lovaknál, rágcsálóknál és denevéreknél is előfordulnak különböző koronavírus kórokozók.

 

A kutyák koronavírusa elleni vakcina hatásos ez ellen a koronavírus ellen is?

A kutyák emésztőszervi koronavírusa (CCoV) ellen létezik vakcina, amely kérhető az állatorvosoktól, ugyanakkor a vakcinázással a kutyák nem védhetők meg a COVID-19 fertőzéstől. A vakcinázás kizárólag a kutyák emésztőszervi koronavírusával szemben nyújt védelmet.

A kutya enterális koronavírusa (CCoV) felnőtt kutyáknál általában enyhe bélgyulladást, hányást, hasmenést okoz. Fiatal kutyáknál komoly emésztőszervi tünetek jelentkezhetnek, ami akár az állat elhullásához is vezethet. Gyakran együtt jelentkezik a betegség a kutyák parvovírus-fertőzésével. A vírus bélsárral kerül a környezetbe. A kutyák légzőszervi koronavírusa (CRCoV) felső légúti megbetegedést okozhat, ez a vírus egyike a téli időszakban gyakoribb kennel-köhögést okozó kórokozóknak, amelyek cseppfertőzés útján, váladékokkal terjedhetnek az állatok között.

A vadállatok megfertőződhetnek-e a COVID-19 vírussal?

Nincs bizonyíték arra, hogy a vadállatok megfertőződhetnek vagy terjeszthetik a betegséget. További vizsgálatok szükségesek ahhoz, hogy megtudjuk, érintettek lehetnek-e a különböző állatfajok a betegség terjesztésében.

Életbe léphetnek-e állatszállítást korlátozó intézkedések a COVID-19 járvány miatt?

Jelenleg nincs ok az állatok szállításának vagy kereskedelmének korlátozására, de a járványhelyzet alakulásától függően a hatóságok bármikor elrendelhetnek korlátozó intézkedéseket.

 

Élő állat és állati eredetű élelmiszerek szállítására vonatkozó szabályok

A COVID-19 humán koronavírus világjárvány alatt az Európai Unió tagállamai, és ezek között Magyarország is minden erőfeszítést megtesz, hogy továbbra is biztosítsa a tagállamok közötti és az Európai Unión kívüli, úgynevezett harmadik országokba történő szabad áruforgalmat. Különösen igaz ez az alapvető termékekre, amelyek közé az állati eredetű élelmiszeripari termékek és a gazdasági haszonállatok is tartoznak.

A Nébih fentiekre vonatkozó részletes tájékoztató cikkében az alábbi témakörökről van szó:

  • Dolgozókra és járművezetőkre vonatkozó előírások
  • Határátkelőket érintő korlátozások
  • Élőállat-szállítmányokra vonatkozó rendelkezések
  • Élelmiszer- és takarmány-szállítmányokra vonatkozó szabályozás
  • Eszközök fertőtlenítése
  • Az EU-n belüli állategészségügyi bizonyítvány kiállítási rendje a koronavírus-járvány idején

 

Haszonállat-tartó gazdaságok figyelmébe: állatvédelmi szempontú tanácsok koronavírus járvány idején

A vonatkozó jogszabályok értelmében minden állattartó köteles a jó gazda gondosságával eljárni, az állat fajának, fajtájának és élettani szükségleteinek megfelelő életfeltételekről gondoskodni, azok kialakítása során tekintettel lenni korára, nemére és élettani állapotára. Mindez természetesen a hobbi-, a kis- és nagy létszámú állattartókra egyaránt vonatkozik. A normál körülmények között és a koronavírus-járvány okozta rendkívüli helyzetben ezeket a szabályokat kell betartani: részletesen a cikkben.

 

Türelmi időt ad a hatóság az ebek kötelező veszettség elleni oltására

A Nébih arról tájékoztatta a kutyatartókat, hogy az országszerte érvényben lévő járványvédelmi intézkedésekre való tekintettel türelmi időt ad a kutyák veszettség elleni ismétlő oltásának beadatására. A hatóság a korlátozások visszavonásáig a szabályoknak megfelelően rendszeresen oltott ebek esetében nem szankcionálja az évente esedékes, ismétlő oltás elmaradását. A kötelező oltás pótlásának határidejéről a későbbiekben tájékoztatjuk az érintetteket. Teljes cikk

Cikkek ebben a kategóriában

Ingyen kutya nem létezik: így különböztetheted meg a szaporítót a tenyésztőtől

Strbik Dorina

Sünvendég a kertben, vigyázzunk rájuk!

ml

A harmadik „tudatos gazdi”-teszt megoldása

ml

Adatkezelési tájékoztatónkban megismerheti, hogyan gondoskodunk személyes adatai védelméről. Weboldalunk cookie-kat (sütiket) használ a jobb felhasználói élmény érdekében, melynek biztosításához kérjük, kattintson az „Elfogadom” gombra. Elfogad Tovább

Adatkezelési tájékoztató