Szabadagazdi
Népszerű Szakértő szemmel

Állat-egészségügyi kérdések és válaszok a COVID-19 kapcsán

Az alábbiakban a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) hivatalos tájékoztatását olvashatjátok a COVID-19 kapcsán. Az információkat rendszeresen frissítjük. Forrás: https://portal.nebih.gov.hu/koronavirus

Frissítve: 2020. 03. 30., 13:46

Az állatoknál előforduló koronavírusok nem azonosak az embert fertőző COVID-19-cel

A COVID-19 vírusa háziállatainkra jelenlegi tudásunk szerint nem veszélyes. Bár egyedi megbetegedések előfordultak kisállatokban is, de annak az esélye elhanyagolható, hogy tőlük kapjuk el a betegséget. Jelenleg is folynak az erre vonatkozó kutatások. Elsősorban ember és ember között tejed a COVID-19.
Ha mi is betegek vagyunk, fokozottan ügyeljünk kedvenceinkre az esetleges vírusátvitel miatt!

Kijárási korlátozás 2020. március 28-tól április 11-ig

Állattartóként mit tehetünk a március 28-án életbe lépő kijárási korlátozások idején?

Alapos indoknak minősül, ezért továbbra is elmehetünk állateledelt és takarmányt vásárolni, továbbá a közterületen is sétáltathatjuk kutyánkat (de ajánlottan nem társaságban, hanem csakis egyedül).
Szükség esetén pedig felkereshetjük az állatorvosi rendelőt és az állatkórházat.

Figyelem! Nyilvános helyeken, közterületen, üzletekben mindig tartsuk be a javasolt, emberek közötti másfél méteres védőtávolságot, és tegyünk meg minden járványügyi óvintézkedést a cseppfertőzés elkerülése érdekében (pl. a közvetlen emberi érintkezés mellőzése, tartózkodás az arcunk és a tárgyak szükségtelen megérintésétől, gyakori langyos vizes kézmosás szappannal, kézfertőtlenítő használata).

Forrás: Magyar Közlöny

 

Horgászok figyelmébe!

A koronavírus járványhelyzet a horgászat kedvelőitől is nagyobb odafigyelést kíván. A horgászati, halászati tevékenység engedélyhez kötött, az előírások betartását a Nébih Állami Halőri Szolgálatának (ÁHSZ) halőrei rendszeresen ellenőrzik. Mivel a COVID-19 a szabadban is terjed, cseppfertőzés útján, a Nébih speciális intézkedéseket és ajánlásokat fogalmazott meg, amelyekről ide kattintva tájékozódhatsz.

 

Információs oldal a kisállatpraxisokról

Folyamatosan frissülő weboldal indult civil kezdeményezésre a koronavírus járvány idején nyitva tartó kisállat praxisokról. A jelenlegi változó helyzetben különösen fontos, hogy mielőtt állatorvoshoz indulnának a gazdák kedvencükkel, minden esetben ellenőrizzék annak elérhetőségét.

A honlapon bármelyik kisállatrendelő közzéteheti elérhetőségét, aktuális nyitva tartását, valamint, amennyiben rendelkezik kórházi ellátási lehetőséggel, annak aznapi szabad kapacitását. A weboldal szerkesztői naponta, az esti órákban, frissítik az adatokat.

A jelenlegi járványhelyzet az állatorvosi beavatkozást igénylő eseteknél sokszor kihívás elé állítja a gazdákat, így az oldal hatékony és hathatós segítséget jelent minden kedvtelésből kisállatot tartó gazda számára. A mindennapokat érintő rendszeres változások közepette különösen fontos, hogy a gazdák közvetlenül az állatorvoshoz indulás előtt is meggyőződjenek a kiválasztott rendelő elérhetőségéről.

 

Megfertőződhetnek-e a háziállatok vagy a vadállatok az új COVID-19 vírussal, és megbetegedhetnek-e?

Jelenleg nincs bizonyíték arra, hogy a társállatok vagy más háziállatok, illetve a vadállatok megfertőződhetnek az új 2019-es koronavírussal, mint ahogy arra sem, hogy az állatok a fertőzés további forrásaivá válhatnak az ember számára. Mivel az állatok és az emberek egymás között terjeszthetnek bizonyos betegségeket (zoonózisok), az állatok kezelése és gondozása során, elővigyázatosságból, az alapvető higiéniai feltételeket mindig be kell tartani.

Eddig egyetlen esetnél merült fel a COVID-19 fertőzöttség lehetősége állatoknál. A Hongkongi Nemzeti Állategészségügyi Szolgálat jelentette az OIE számára, hogy egy kutya tesztje COVID-19 vírusra pozitív eredményt mutatott. A kutya szoros kapcsolatban volt a tulajdonosaival, akik COVID-19-ben szenvedő betegek voltak. A kutya mintájából a COVID-19 jelenlétét real time PCR-el (valós idejű polimeráz-láncreakció) mutatták ki, a betegség klinikai tüneteit azonban nem mutatta az állat.

 

A COVID-19 vírussal fertőzött embereknek kerülniük kell-e az állatokkal való érintkezést?

Mivel az állatok és az emberek egymás között terjeszthetnek bizonyos betegségeket (zoonózisok), javasoljuk, hogy a COVID-19-ben szenvedő emberek lehetőség szerint korlátozzák a kapcsolatot a társállataikkal és haszonállataikkal mindaddig, amíg a vírusról több információ nem ismert.

Az Állategészségügyi Világszervezet (OIE) és a Kisállatorvosok Világszövetsége (WSAVA) is azt javasolja a COVID-19 vírussal fertőzött betegeknek, hogy bízzák inkább másokra az állatok gondozását, és ne osszák meg az ennivalójukat az állatokkal! Amennyiben nem tudják másra bízni az állatgondozást, akkor javasolt a maszk viselése, a rendszeres kézmosás az állatokkal való kapcsolatba lépés előtt és után, valamint az intenzív kontaktus (pl. nyalogatás) kerülése. Ugyanezt javasolják abban az esetben is, ha a társállat valahol érintkezett egy fertőzött emberrel.

 

Az állati koronavírusok megegyeznek-e a járványt okozó COVID-19 koronavírussal?

A koronavírusokat több nemzetségbe sorolják. Az ún. alfa- és béta-koronavírusok általában az emlősöket, míg a gamma- és delta-koronavírusok általában a madarakat és a halakat fertőzik meg. Számos különböző koronavírust különböztetünk meg. Ezeket a betegségeket nem szabad összetéveszteni a mostani COVID-19-el.

A teljesség igénye nélkül, az állati megbetegedéseket okozó koronavírusok a következők:

A kutya-koronavírusa hasmenést vagy légzőszervi megbetegedést okozhat.
A macskák emésztőszervi koronavírusa okozza a macskák fertőző hashártyagyulladását azaz, a FIP-et.

A haszonállatok körében

Régóta ismert a fertőző bronchitis, amely a házityúkoknál okozhat súlyos légzőszervi tüneteket, illetve tojáshozam-csökkenést. Előfordulhat a pulykák koronavírus okozta bélgyulladása is.
A szarvasmarha koronavírusa emésztőszervi és légzőszervi kórképet is okozhat (szarvasmarha téli hasmenése). Ismertek továbbá a sertések járványos hasmenését, valamint a fiatal malacok agy- és gerincvelő-gyulladását előidéző koronavírusok.

Lovaknál, rágcsálóknál és denevéreknél is előfordulnak különböző koronavírus kórokozók.

 

A kutyák koronavírusa elleni vakcina hatásos ez ellen a koronavírus ellen is?

A kutyák emésztőszervi koronavírusa (CCoV) ellen létezik vakcina, amely kérhető az állatorvosoktól, ugyanakkor a vakcinázással a kutyák nem védhetők meg a COVID-19 fertőzéstől. A vakcinázás kizárólag a kutyák emésztőszervi koronavírusával szemben nyújt védelmet.

A kutya enterális koronavírusa (CCoV) felnőtt kutyáknál általában enyhe bélgyulladást, hányást, hasmenést okoz. Fiatal kutyáknál komoly emésztőszervi tünetek jelentkezhetnek, ami akár az állat elhullásához is vezethet. Gyakran együtt jelentkezik a betegség a kutyák parvovírus-fertőzésével. A vírus bélsárral kerül a környezetbe. A kutyák légzőszervi koronavírusa (CRCoV) felső légúti megbetegedést okozhat, ez a vírus egyike a téli időszakban gyakoribb kennel-köhögést okozó kórokozóknak, amelyek cseppfertőzés útján, váladékokkal terjedhetnek az állatok között.

A vadállatok megfertőződhetnek-e a COVID-19 vírussal?

Nincs bizonyíték arra, hogy a vadállatok megfertőződhetnek vagy terjeszthetik a betegséget. További vizsgálatok szükségesek ahhoz, hogy megtudjuk, érintettek lehetnek-e a különböző állatfajok a betegség terjesztésében.

Életbe léphetnek-e állatszállítást korlátozó intézkedések a COVID-19 járvány miatt?

Jelenleg nincs ok az állatok szállításának vagy kereskedelmének korlátozására, de a járványhelyzet alakulásától függően a hatóságok bármikor elrendelhetnek korlátozó intézkedéseket.

 

Élő állat és állati eredetű élelmiszerek szállítására vonatkozó szabályok

A COVID-19 humán koronavírus világjárvány alatt az Európai Unió tagállamai, és ezek között Magyarország is minden erőfeszítést megtesz, hogy továbbra is biztosítsa a tagállamok közötti és az Európai Unión kívüli, úgynevezett harmadik országokba történő szabad áruforgalmat. Különösen igaz ez az alapvető termékekre, amelyek közé az állati eredetű élelmiszeripari termékek és a gazdasági haszonállatok is tartoznak.

A Nébih fentiekre vonatkozó részletes tájékoztató cikkében az alábbi témakörökről van szó:

  • Dolgozókra és járművezetőkre vonatkozó előírások
  • Határátkelőket érintő korlátozások
  • Élőállat-szállítmányokra vonatkozó rendelkezések
  • Élelmiszer- és takarmány-szállítmányokra vonatkozó szabályozás
  • Eszközök fertőtlenítése
  • Az EU-n belüli állategészségügyi bizonyítvány kiállítási rendje a koronavírus-járvány idején

 

Haszonállat-tartó gazdaságok figyelmébe: állatvédelmi szempontú tanácsok koronavírus járvány idején

A vonatkozó jogszabályok értelmében minden állattartó köteles a jó gazda gondosságával eljárni, az állat fajának, fajtájának és élettani szükségleteinek megfelelő életfeltételekről gondoskodni, azok kialakítása során tekintettel lenni korára, nemére és élettani állapotára. Mindez természetesen a hobbi-, a kis- és nagy létszámú állattartókra egyaránt vonatkozik. A normál körülmények között és a koronavírus-járvány okozta rendkívüli helyzetben ezeket a szabályokat kell betartani: részletesen a cikkben.

 

Türelmi időt ad a hatóság az ebek kötelező veszettség elleni oltására

A Nébih arról tájékoztatta a kutyatartókat, hogy az országszerte érvényben lévő járványvédelmi intézkedésekre való tekintettel türelmi időt ad a kutyák veszettség elleni ismétlő oltásának beadatására. A hatóság a korlátozások visszavonásáig a szabályoknak megfelelően rendszeresen oltott ebek esetében nem szankcionálja az évente esedékes, ismétlő oltás elmaradását. A kötelező oltás pótlásának határidejéről a későbbiekben tájékoztatjuk az érintetteket. Teljes cikk

Cikkek ebben a kategóriában

Tényleg eszik a csirke kavicsot?

ml

Jóból is megárt a sok

ml

Etetési higiénia – még egyszer

ml

Adatkezelési tájékoztatónkban megismerheti, hogyan gondoskodunk személyes adatai védelméről. Weboldalunk cookie-kat (sütiket) használ a jobb felhasználói élmény érdekében, melynek biztosításához kérjük, kattintson az „Elfogadom” gombra. Elfogad Tovább

Adatkezelési tájékoztató