Szabadagazdi
Felelős gazdi Szakértő szemmel

A hőségben autóban hagyott állat

Mire kell figyelemmel lenni, ha láthatólag életveszélyben levő állat mentése érdekében más vagyontárgyában kárt okozunk?

Ilyen eset lehet például a hőségben, a bezárt járműben magára hagyott kutya kimentése – hiszen kondíciójától függően akár már 10 perc is elég neki ahhoz, hogy visszafordíthatatlan károsodás érje, ami legrosszabb esetben akár az állat halálához is vezethet, vagy ilyen eset lehet a balesetet szenvedett kutya mentése is, ha a gazda láthatóan nincs otthon.

Lehetőség szerint mindig próbáljuk meg felvenni a kapcsolatot a gazdával! Egyedül ne próbálkozzunk, mindig hívjunk segítséget!

A hőségben autóban hagyott állat esetében

  • ha parkolóban, bevásárlóközpontban vagyunk, haladéktalanul értesítsük az ügyfélszolgálatot és mondassuk be a kocsi rendszámát, hogy annak tulajdonosa azonnal menjen a kocsijához,
  • a kocsi gyengéd meglökésével, emelésével próbáljuk beindítani az autó riasztó-rendszerét, hogy az figyelmeztesse a tulajdonost,
  • ha rövid időn belül nem járunk eredménnyel, készítsünk fényképeket telefonunkkal az autóról, amin látszik a bezárt kutya és a kocsi rendszáma is (Figyelem: a fotó, illetve az autó rendszáma már személyes adat lehet, így azt ne osszuk meg, csak bizonyítékként használjuk fel!)
  • lehetőség szerint hívjunk rendészt, önkormányzati állatvédelmi őrséget, közterület-felügyelőt, rendőrt, de legalább egy tanút és a jelenlétében törjük be a kocsi egyik oldalsó ablakát,
  • ügyeljünk arra, hogy az autóban, a végszükség elhárításához feltétlenül szükséges kárt okozzuk csak,
  • ha sikerült kiszabadítani, itassuk meg a kutyát, próbáljuk lehűteni vízzel, nedves ruhával. Ha látjuk rajta, hogy bágyadt, koordinációs problémái vannak, vigyük azonnal állatorvoshoz.

Nem büntetendő annak a cselekménye, aki saját, illetve más személyét vagy javait közvetlen és másként el nem hárítható veszélyből menti, vagy a közérdek védelme érdekében így jár el, feltéve, hogy a cselekmény nem okoz nagyobb sérelmet, mint amelynek elhárítására törekedett.

A másként el nem hárítható azt jelenti, hogy az elhárításra először azt a módot kell megtalálni, ami nem valósít meg valamely büntetőjogi tényállást. Alapvető követelmény, hogy mindig a lehető legkisebb sérelmet okozó módon kell eljárni.

Amennyiben a fentieknek megfelelően, végszükségben, segítő szándékkal, az elvárható gondossággal és körültekintéssel, az állat életének megmentése érdekében járt el az illető személy és ellene mégis hatósági intézkedés, vagy feljelentés történik, a fenti körülmények fennállása esetén mentesülhet a felelősségre vonás alól.

Természetesen a leghatékonyabb módja a segítségnek, ha megelőzzük a helyzet kialakulását. Ha látjuk, hogy valaki ott akarja hagyni a kutyáját az autóban, győzzük meg arról, hogy ne tegye! Ha szükséges, kérjünk hatósági segítséget például az önkormányzati állatvédelmi őrségtől, közterület-felügyelettől, jegyzőtől, rendőrségtől.

Forrás: Kutyakötelesség

Cikkek ebben a kategóriában

Óvatosan a nyitott ablakkal!

ml

Az állatok világnapja

ml

Tippek a szájkosár kiválasztásához és használatához

ml

Adatkezelési tájékoztatónkban megismerheti, hogyan gondoskodunk személyes adatai védelméről. Weboldalunk cookie-kat (sütiket) használ a jobb felhasználói élmény érdekében, melynek biztosításához kérjük, kattintson az „Elfogadom” gombra. Elfogad Tovább

Adatkezelési tájékoztató