Szabadagazdi
Felelős gazdi Szakértő szemmel

Így sikerült a tudatos gazdi tesztje

Örömmel tapasztaltuk, hogy sokan, 194-en töltötték ki a tudatos gazdi tesztjét. Nagyon köszönjük az aktivitást! Kíváncsiak voltunk arra, hogy mekkora érdeklődést vált ki egy ilyen téma olvasóinkból, az állatszerető emberekből, továbbá azt is szerettük volna megtudni, hogy a köztudatban mennyire korrektek az állatokkal kapcsolatos jogi ismeretek, és vannak-e hiedelmek, tévedések. Arra is lehetőséget kínált a teszt, hogy a vállalkozó kedvűek elmondhassák személyes véleményüket.

Nézzük most az egyes kérdéseket és a válaszokat!

Egyöntetűen helyes válaszok érkeztek a 10. kérdésre (Mikor minősítheti veszélyesnek a járási állat-egészségügyi hatóság egyedileg az ebet? Amennyiben az eb fizikai sérülést okozott és fennállnak a veszélyessé minősítés jogszabályi feltételei, vagy az állat fizikai vagy pszichikai állapota alapján feltételezhető, hogy az embernek fizikai sérülést okozhat, és ez a veszélyhelyzet kizárólag az eb veszélyesnek minősítésével hárítható el.)

A 2. és a 11. kérdésre is majdnem 100%-ban helyes válaszok születtek. Csupán egy válaszoló gondolja úgy, hogy nem szabálysértő a gazda, aki a felügyelete alatt álló kutyát a település belterületén felügyelet nélkül bocsátja közterületre, vagy kóborolni hagyja, illetve egyvalaki szerint a gazdának nem kötelessége megakadályozni, hogy kutyája elszökjön, hiszen „vannak szökős kutyák”.

Érdekes eredmény született a 6. és a 7. kérdésre adott válaszok alapján. Az ebek mikrochippel való megjelölését 4-en nem tartják kötelezőnek, és 8-an úgy gondolják, hogy az egyszeri veszettség elleni oltás az egész életre védettséget nyújt. Az arányokat tekintve ez sem „rossz”eredmény (az összes válasz 2%-a, illetve 4%-a), mégis, elgondolkodtató, hogy ez a két lényeges alapismeret nem egyértelmű.

Hasonló számban születtek helyes válaszok a 4. és az 5. kérdésre: az utcán kóborló állatok befogása kapcsán 162-en tudták, hogy az az illetékes önkormányzat kötelezettsége, és 160-an jelölték meg helyesen, hogy az állatviadal gyanúját az illetékes rendőrkapitányságon jelenthetjük be.

Viszonylag sokan gondolják azt, hogy még él a régi szabályozás, és lehetséges az ebek fajtájából adódó veszélyessé minősítése (14,4%), azt viszont elsöprő többségben jól tudják, hogy Magyarországon nem kötelező az ebek ivartalanítása, csak ajánlatos (97,9%).

A 8. kérdésre adott válaszok is megoszlottak. A válaszadók majdnem 10%-a gondolja úgy, hogy az öröklődő betegségben szenvedő egyed tenyésztése, szaporítása nem állatkínzás. A helyes válasz: állatkínzás, tehát mindenképpen jogsértés, vagy lehet akár bűncselekmény is. Az állattartás szabályozása hazánkban több jogágra terjed ki (közigazgatási jog, polgári jog, büntetőjog), ezért a szankciók eltérőek lehetnek. Vagyis egy genetikailag beteg eb szaporítója/tenyésztője mindenképpen valamilyen jogsértést követ el, de a bíró a szükséges feltételek megléte esetén megállapíthat bűncselekményt is.

Három olyan kérdés akadt a tesztben, amely viszonylag megosztónak bizonyult: az 1-es, a 3-as és a 13-as. Arra a kérdésre, hogy dolognak vagy élőlénynek minősül-e a kutya a Polgári Törvénykönyv szerint, a válaszolók 68%-a jelölte be az „élőlénynek” választ. A helyes válasz ellenben az, hogy dolognak. Bár a dolgokra vonatkozó szabályokat kell alkalmazni az állatokra is, de figyelembe kell venni a természetüknek megfelelő eltéréseket megállapító törvényi rendelkezéseket is. A 3-as kérdésnél a válaszolók 27,3%-a gondolja úgy, hogy a kutyáját elhagyó gazda (aki elűzi vagy kiteszi az ebet) csupán szabálysértést követ el, holott ez bűncselekmény. Talán a 13. kérdés volt a legnehezebb, hiszen 51-49% arányban oszlottak meg a válaszok a helytelen javára. Ezért hangsúlyozzuk itt is, mert jó, ha minden gazdi tisztában van vele: az állatpanzió dolgozója vagy a kutyára ideiglenesen felügyelő barát bizony állattartónak minősül, ezért a kötelezettségei is ugyanazok, mint a gazdának.

A tesztben feltettük a kérdést, hogy ha a válaszoló dönthetne, bevezetné-e a gazdák számára a kutyajogosítványt. Mondhatni domináns többségben voltak a válaszok a kötelezően bevezetendő jogosítvány mellett (72,2%), az önkéntes alapon választható jogosítványt a válaszolók 20,6%-a javasolja, és 7,2%-a nem vezetné be.

A személyes véleményüket többen is megosztották velünk a teszt végén. Visszatérő téma az állatrendőrség bevezetésének óhaja és az ivartalanítással kapcsolatos félelmek problémaköre. Következő tesztünk kérdéseit az egészségügyi alapismeretekre építjük.

Még egyszer köszönjük az aktivitást!

A teszt összes kérdését és a helyes válaszokat itt lehet megtekinteni.
A felelős kutyatartás jogszabályi előírásaihoz készült útmutatónk itt érhető el.

Cikkek ebben a kategóriában

Kennelköhögés járványra figyelmeztetnek Budapesten

PozsgaiReka

Franciaországban betiltották a kakascsibék leölését

ml

Alapengedelmességi gyakorlatok – a behívás

ml

Adatkezelési tájékoztatónkban megismerheti, hogyan gondoskodunk személyes adatai védelméről. Weboldalunk cookie-kat (sütiket) használ a jobb felhasználói élmény érdekében, melynek biztosításához kérjük, kattintson az „Elfogadom” gombra. Elfogad Tovább

Adatkezelési tájékoztató