Szabadagazdi
Felelős gazdi Radar kuckója Szakértő szemmel

Hány évig élhet egy kutya?

Most vonjuk ki az egyenletből a baleseteknek vagy erőszakos cselekményeknek áldozatul esés körülményeit, valamint az eb élettartamát megrövidítő betegségeket. Általánosságban kijelenthető, hogy 10-12 éves korukig vannak velünk. De élettartamukat tartási körülményeik, illetve fajtájuk is befolyásolja.

Néhány nagytestű fajta, mint például a dogfélék, átlagosan 8 évig élnek. Az uszkár legkisebb (toy) változata viszont szélsőséges esetben akár 20 éves is lehet.

A labradorok jellemzően 10-14 éves korukig élnek manapság. Az eredeti származási helyén, Új-Fundlandon élt és a halászok munkáját segítő egyedek valamivel rövidebb életűek voltak, mivel a hideg víz, amiben úsztak, nem segítette őket a hosszú élettartam eléréséhez.

Az is igaz, hogy régen, ha egy kutyából már nem származott haszon, csak etetni kellett, azt agyonütötték.  A ridegtartás (életfogytiglan a szabad ég alatt vagy kutyaólban tartás) akár 3-5 évvel is megrövidítheti egy kutya életét.

Bocsánat! Nem akartam senkit megbántani, sem demagóg lenni!

Inkább így írom:
Az életüket jobbára lakásban, nagyjából állandó hőmérsékletű környezetben élő, nem túltáplált és rendszeresen mozgatott kutyák élettartama akár 3-5 évvel is meghosszabbodhat.
Radar biztosan hosszú életű lesz, megjósolták a fül formájából.
🙂

(Lejegyezte: Angyal Gábor)

Cikkek ebben a kategóriában

A lovak ápolása

PozsgaiReka

Kutyák és a fűtés – Mennyire legyen meleg otthonunkban?

PozsgaiReka

A sünök védelmére szólít fel a tavaszi kerti munkák idején az MME

Strbik Dorina

Adatkezelési tájékoztatónkban megismerheti, hogyan gondoskodunk személyes adatai védelméről. Weboldalunk cookie-kat (sütiket) használ a jobb felhasználói élmény érdekében, melynek biztosításához kérjük, kattintson az „Elfogadom” gombra. Elfogad Tovább

Adatkezelési tájékoztató