Szabadagazdi
Nem kutya! Szakértő szemmel

A Földön élő állatfajok száma

Sokféle becslés létezik a Földön élő állatfajok számára vonatkozóan. A legpontosabb talán az az állítás, mely szerint nem tudjuk, mennyi állatfaj (és növényfaj) él jelenleg bolygónkon. Azt is csak megbecsülni tudjuk, hogy hány állatfaj pusztult ki, mióta az ember megjelent.

Nézzünk néhány becslést, illetve adatot!

Az 1998-as Tények Könyve – Zöld c. kiadványban részletes becsléseket találhatunk (online elérhető itt). Ebben az Az állatfajok becsült száma címmel láthatunk egy táblázatot a világon és Magyarországon élő állatfajok számáról. A táblázat szerint például hazánkban 365 madárfaj él, a világon pedig összesen 9 300. A magyarországi összes állatfaj becsült száma 43 560, a világszerte létezők száma pedig 1 255 700 és 30 255 700 közé tehető a kötet szerint. Érdekesség, hogy a magyarországi 365 madárfajból 340 védett, és mind a 16 kétéltű faj is védett státusban van hazánkban.

Állatok és növények

A rovarkutatók szerint százmilliós nagyságrendű is lehet a természetben található állat- és növényfajok száma – ezt Jeff McNeely, a Természetvédelmi Világszövetség (IUCN) vezető tudósa állítja egy 2006-ban megjelent cikk szerint.  A legtöbb biológus véleménye ettől eltér, becsléseik alapján 15 millió körüli a földi fajok száma – olvasható a cikkben.

Új elemzési technika

2011-ben hawaii és kaliforniai kutatók bejelentették, hogy egy új elemzési technikát használtak a fajok számának becsléséhez. A technika lényege az volt, hogy bolygónk már ismert fajait kielemezték, azokból következtettek a kevésbé ismertekre. Az elemzés alapján azt állítják, hogy mintegy 8,7 millió állatfaj élhet a Földön, ennél kevesebb a gombák (610 ezer) és a növények (300 ezer) fajainak száma. A kutatók szerint a szárazföldi élőlényeknek jelenleg mindössze 14 százalékát, a tenger élővilágának pedig csupán 9 százalékát ismerhetjük.

Cikkek ebben a kategóriában

PAPAGÁJTARTÁS – TUDNIVALÓK KEZDŐKNEK

PozsgaiReka

Hány évig élhet egy kutya?

ml

Alapengedelmességi gyakorlatok – a láb melletti követés

ml

Adatkezelési tájékoztatónkban megismerheti, hogyan gondoskodunk személyes adatai védelméről. Weboldalunk cookie-kat (sütiket) használ a jobb felhasználói élmény érdekében, melynek biztosításához kérjük, kattintson az „Elfogadom” gombra. Elfogad Tovább

Adatkezelési tájékoztató