Szabadagazdi
Nem kutya! Szakértő szemmel

Sünbarát útvonaltervező készül

Az idén tizenegy éves a Vadonleső program. Ahogyan arról korábban a Szabad a gazdi Facebook-oldalán is írtunk, a Vadonleső célja, hogy hogy minél kevesebb állat- és növényfaj kerüljön veszélyeztetett helyzetbe. Az adatgyűjtésben, az állományfelmérésben a lakosság is segíthet: azaz bárki, aki nyitott szemmel jár. A megfigyeléseket részletes adatlapon és térképen jelölhetjük be, ahol a korábbi és aktuális előfordulások is ellenőrizhetők.

vadonleso.hu

A Vadonleső program alapgondolata, hogy még a gyakorinak gondolt, őshonos élőlények esetében is időben el kell kezdeni az állományfelméréseket és a veszélyeztető tényezők felderítését. Ugyanakkor, olvashatjuk a program honlapján, vannak olyan fajok, fajcsoportok, melyek országos szintű megfigyelése széles elterjedési területük, életkörülményeik, vagy könnyű felismerhetőségük révén, önkéntesek segítsége nélkül, szinte elképzelhetetlen.

A program tizenegy éve során csaknem 13 ezer hasznos adatot küldtek már be

Az adatokból az is látszik, hogy a vadonlesős fajok közül messze a keleti sün a legnépszerűbb. Ahogy azt Bakó Botond, a Bükki Nemzeti Park Igazgatóság zoológiai szakreferense elmondta egy interjúban, „nemcsak azért [népszerű a sün], mert ezt látják leggyakrabban a hétköznapi emberek, hanem mert ez az az állat, amivel ki jobban, ki kevésbé, de valamiféleképpen interakcióba kerül. Épp ezért mindenki örömmel meséli el, hogy eteti, vagy nézi, ahogy eszi a macskájával együtt a macskatápot, vagy ahogy vezeti a sünmama a sünkölyköket.”

Mint kiderült, a beküldött adatok 40 (!) százaléka elütött sünökről szólt

Ez indította arra a szakembereket, hogy olyan útvonaltervezőt készítsenek, amely majd az utakon kóborló sünökre is figyelmezteti az autósokat. Két csúcsidőszak létezik, kora tavasszal, a keleti sün párzási időszakában, és nyár végén, a kölykök kirajzásának idején. Hosszú távon olyan útvonaltervezőt szeretnének az autós közönség rendelkezésére bocsátani, amely adott időszakban, adott útszakaszon jelzi, ha sünök lehetnek az úton.

(A Vadonleső Android rendszerű mobil alkalmazásként is elérhető.)

Cikkek ebben a kategóriában

A sünök védelmére szólít fel a tavaszi kerti munkák idején az MME

Strbik Dorina

Óvjuk kedvenceinket az idegentestek lenyelésétől!

ml

Segíts kutyádnak visszatérni a megszokott életritmusához!

ml

Adatkezelési tájékoztatónkban megismerheti, hogyan gondoskodunk személyes adatai védelméről. Weboldalunk cookie-kat (sütiket) használ a jobb felhasználói élmény érdekében, melynek biztosításához kérjük, kattintson az „Elfogadom” gombra. Elfogad Tovább

Adatkezelési tájékoztató