Szabadagazdi
Felelős gazdi Radar kuckója

Radar és a biztonsági őr

Biztonsági őr állított meg egy bevásárlóközpontban. A mai napon egy multinacionális üzlethálózathoz tartozó hipermarketben terveztem vásárolni néhány általános fogyasztási cikket. Ahogy megszoktuk, besétáltunk Radarral az épület bejáratán. Széles és hosszú passzázson keresztül visz az út a hipermarket részig. Radar a kosarakig vezet, majd pórázra veszem, és óvatosan jövünk-megyünk a sorok között, amíg mindent összeszedek, ami kell.

A kosarakhoz érkezve egy úriember lépett mellém, majd szembe állt velem, köszönt, és elmondta, hogy ő biztonsági őr. Kérdezte, hogy nálam vannak-e a kutyához tartozó iratok?

Természetesen – mint mindig – nálam voltak, elő is vettem és bemutattam neki a tanúsítványt és Radar oltási könyvét. Alaposan megnézte, beleértve az oltás beadásának dátumát is. Mindent rendben talált, visszaadta a dokumentumokat és megkérdezte, hogy van-e szükségem segítségre vásárlás közben?

Nem volt, így elköszönt és zavartalanul elkezdhettem és befejezhettem a vásárlást.

Kevés szó esik arról, hogy a vakvezetőkutya csak akkor vihető be azokra a helyekre, ahova más kutya nem, ha a gazdája a #MATESZE (Magyar Terápiás és Segítőkutyás Szövetség Egyesület) által kiállított eredeti tanúsítvánnyal igazolni tudja, hogy valóban a magyarországi jogszabályoknak megfelelően kiképzett és vizsgázott vakvezetőkutyáról van szó, illetve igazolni tudja, hogy az eb rendelkezik a megfelelő védőoltásokkal és saját jogosultságát az adott vakvezetőkutyával történő közlekedésre.

Bár a tanúsítvány arcképes, de nem minősül személyazonosságot igazoló okmánynak, ezért az ellenőrzés során az ellenőrzést végző személy jogosult kérni a kutyával közlekedő #látássérültet, hogy mutassa be személyi igazolványát is.

Ha a látássérült gazda hiánytalanul be tudja mutatni a felsorolt dokumentumokat, kutyája még akkor is kizárható a létesítmény használatából, ha láthatóan ápolatlan, vagy szennyezett a külseje, vagy például kennelköhögése van, erősen nyálzik, stb..

A biztonsági őr udvarias eljárása szabályszerű volt.
Nekünk, látássérülteknek nem szabad elfelejteni, hogy a #jogaink mellé kötelességeket is rendeltek a jogalkotók, és akkor élhetünk jogainkkal, ha teljesítettük #kötelezettségeinket is.

Lejegyezte: Angyal Gábor

Cikkek ebben a kategóriában

Így kerüld el a fagyálló mérgezést!

PozsgaiReka

A kutyák alvása tükrözi a kapcsolatukat a gazdáikkal

Strbik Dorina

Az állatok világnapja

ml

Adatkezelési tájékoztatónkban megismerheti, hogyan gondoskodunk személyes adatai védelméről. Weboldalunk cookie-kat (sütiket) használ a jobb felhasználói élmény érdekében, melynek biztosításához kérjük, kattintson az „Elfogadom” gombra. Elfogad Tovább

Adatkezelési tájékoztató