Szabadagazdi
Felelős gazdi Kiemelt Szakértő szemmel

Kutyamérgezés

A kutyák viszonylag gyakran szenvednek mérgezést növényvédőszerek, rágcsálóírtó szerek, tisztító és oldószerek, csigaölő készítmények, fagyálló folyadék, mérgező növények felvétele során, illetve gyógyszerek véletlen vagy szándékos túladagolásával. Arról sem szabad megfeledkezni, hogy számos élelmiszer (pl. csokoládé, szőlő, hagyma stb.) is mérgező hatású a kutyára nézve. A mérget leggyakrabban szájon át veszik fel, de méreganyag bőrön keresztül, vagy belélegezve is bejuthat a szervezetbe. A minden előzetes klinikai tünet nélkül, váratlanul bekövetkező elhullások felkelthetik a mérgezés gyanúját. A mérgezés megerősítése a részletes kórelőzményt is figyelembe vevő klinikai vizsgálat, adott esetben boncolás és kiegészítő toxikológiai vizsgálatok alapján lehetséges.
A mérgezés tüneteinek megjelenési ideje általánosságban attól függ, hogy milyen erősségű és típusú méreganyagból és milyen mennyiségben vett föl az állat. Elsősorban nyugtalanság, nyálzás, hányás, hasmenés, akár görcsös állapotba átmenő koordinációs zavarok és eszméletvesztés a legjellemzőbb tünetek méregtípustól függően. Ettől valamelyest eltérő tünetekkel jelentkezik a viszonylag gyakran előforduló, rágcsálóírtásra használt kumarin típusú vegyületek okozta véletlen vagy szándékos mérgezés, amely a vér alvadóképességének zavarát okozza, valamint a kapillárisokat károsítja. Ennek következtében az ilyen jellegű mérgezés tipikus tünetei közé tartozik a látható nyálkahártyák sápadt, súlyosabb esetben porcelánfehér színe, valamint az egy vagy több testnyílásból történő vérszivárgás.
Nagyon óvatosan kell bánnunk a fagyálló folyadékkal is. A fagyálló folyadék (amely etilén-glikolt tartalmaz) nem körültekintő cseréjekor, gondatlan tárolásakor – vagy sajnos szándékos mérgezéskor – juthat hozzá a kutya ehhez az édeskés ízű, ezért szívesen elfogyasztott mérgező folyadékhoz, amely már 4-6 ml/testtömeg kg mennyiségben súlyos mérgezést okoz. Bár a macskák érzékenyebben reagálnak az etilén-glikol mérgezésre, mint a kutyák, mindkét fajnál súlyos tünetek jelentkezhetnek, és akár elhullás is bekövetkezhet. A mérgezés tünetei az elfogyasztott mennyiségtől függően már 1-2 órán belül jelentkezhetnek. A nyálzás, hányás, bágyadtság, izomremegés, mozgászavar, tudatzavar, majd pedig a súlyos vesekárosodás mind a mérgezés velejárói lehetnek, és gyors állatorvosi segítség hiányában akár elhullás is bekövetkezhet.
Mérgezés gyanúja esetén lehetőség szerint az újabb méregfelvételt akadályozzuk meg, a bőrfelületre került mérget távolítsuk el és minél gyorsabban forduljunk állatorvoshoz. Lehetőleg vigyünk mintát a feltételezett méreganyagból, vagy ha rendelkezésre áll, vigyük el a méreg csomagolását, amin látható az összetétel.
Megelőzési tanácsok:
Ne tartsunk mérgező anyagot olyan helyen, ahol a kutya hozzáférhet.
Ne legyenek (hozzáférhető) mérgező növények a lakásban, különösen ahol kölyökkutya van.
Közterületen az előírásoknak megfelelően vezessük pórázon a kutyát, és legyünk nagyon körültekintőek, hogy ne vegyen fel semmit.
A humán gyógyszerek jelentős része mérgező a kutyára nézve, ezért állatorvosi ajánlás nélkül soha ne alkalmazzuk ezeket.
A kínált, dobott és talált élelem megtagadásának megtanítása életmentő lehet! Már fiatal korban tanítsuk meg, hogy idegen kézből kínált, dobott élelmet ne fogadjon el, talált élelmet ne vegyen fel.

Cikkek ebben a kategóriában

Megóvni, akit szeretünk

ml

Szájkosár helyett gumicsont?

ml

Veszélybe került a komondor

Strbik Dorina

Adatkezelési tájékoztatónkban megismerheti, hogyan gondoskodunk személyes adatai védelméről. Weboldalunk cookie-kat (sütiket) használ a jobb felhasználói élmény érdekében, melynek biztosításához kérjük, kattintson az „Elfogadom” gombra. Elfogad Tovább

Adatkezelési tájékoztató