Szabadagazdi
Felelős gazdi Kiemelt Nem kutya! Szakértő szemmel

Hideg elleni védelem kutyáknak (télen)

Cikkünkben összegyűjtöttünk pár hasznos tanácsot, amivel sikerülhet elkerülni a bajt.

Téli vizsgálatok

A kutyádat el szoktad vinni szűrő/megelőző vizsgálatokra? Ha eddig nem tetted volna, itt az ideje rendszert csinálni belőle. A hidegtől rosszabbodhatnak a már létező egészségügyi problémák tünetei (pl.: ízületi gyulladás). Évente egyszer legalább érdemes meglátogatni a háziorvost, hogy még időben kiderüljön a betegség és így könnyen orvosolható lesz a probléma. (A top 10 kutya betegségről már írtunk egy cikket, azt ide kattintva találod.)

Ismerned kell a kutyád határait

Éppúgy, mint nekünk embereknek, a kutyáknak is van egy bizonyos hideg tűrőképessége, amelynek határát a kutya bundájának vastagsága, a testzsír raktározása, az aktivitás szintje és egészsége is befolyásol. Javasolt a téli időben rövidebbé tenni a sétákat, hogy a kutya ne legyen kint túl sokat a hidegben. A beteg és idős kutyáknak már kifejezetten nagy gondot okoz a hóban vagy a jégen sétálni, gyakran elcsúszhatnak, eleshetnek. Habár a hosszúszőrű kutyák jobban bírják a hideget, az ő tűréshatáruk sem végtelen.

A rövidszőrű kutyák pedig könnyebben felfázhatnak és megbetegedhetnek, hiszen nincsen vastag bundájuk az alhas és végtagok környékén. A cukor-, szív-, vese-betegséggel és/vagy hormonális egyensúlyzavarral szenvedő kutyák nehezebben szabályozzák saját testhőjüket, és így az időjárással járó gyakori betegségeket könnyebben elkapják. Valójában nemcsak az idős és beteg kutyák vannak kitéve a fagy veszélyeinek, hanem a kölykök is. Amint a leírásból is kiderül, elég kevés olyan kutya van, akinél nem okozhat problémát a nagy hideg, ezért kortól és fajtától függetlenül érdemes kevesebb időt eltölteni velük a kinti levegőn.

Adj több lehetőséget

Csakúgy, mint mi a kutyák is szeretik a kényelmes ágyikókat és ők is szeretik néhanapján megváltoztatni a pihenőhelyüket, ezért hasznos, ha te már úgy alakítod ki a lakást, hogy akár több pontja is alkalmas legyen egy jó pihenésre.

Maradjatok bent

A téli időszakban javasolt inkább bent tartani a háziállatokat. Tévhit, hogy a kutyák és macskák vastag bundájuk miatt nagyon könnyen bírják a hideget. A kutyáknál és a macskáknál egyaránt fennállhat a hipotermia és a fagyási sérülések veszélye. A hosszúszőrű, vastag bundájú kutyák, mint például a husky-k és más hideg éghajlatról származó kutyafajták, jobban viselik a hideget, ez tény.
A hipotermia a szervezet fokozott mértékű lehűlését jelenti. Akkor fordul elő kutyáknál, ha sokáig vannak kint a hidegben, vagy ha nedvesen maradt szőrrel mennek ki a szabadba. Ebben az esetben a pulzus és a légzés lelassul, és amennyiben huzamosabb ideig áll fenn a helyzet, akkor komoly neurológiai problémák is jelentkezhetnek. A kihűlést szívprobléma, veseelégtelenség, lelassult légzés, esetlegesen kóma vagy fagyhalál is követheti.

A hipotermia tünetei

hipotermia tünetei lassan jelentkeznek, majd egyre súlyosbodnak, ami végül a szervezet teljes leállásához vezet. Amennyiben az alábbi tünetek bármelyikét tapasztalod kutyádon, azonnal fordulj állatovoshoz:

  • remegés
  • letargia és gyengeség
  • a szőr tapintásra hideg
  • a testhőmérséklet 35 fok alatt van
  • csökkent pulzusszám
  • kitágult pupillák
  • az íny és a belső szemhéj halvány vagy kék színű
  • légzési nehézségek
  • kábulat, eszméletvesztés vagy kóma

Ellenőrizd a mancsokat

Figyeld a fagyás jeleit (repedezett bőr, vérzés) és a sérüléseket a kutyád mancsán. A séta során egy rossz mozdulat elég ahhoz, hogy kutyád mancsa megsérüljön. Ezt viszont lehet, hogy nem is jelzi feléd, hiszen a puha hórétegtől ő sem érzékeli elsőre. A könnyebb ellenőrzés érdekében vágd le a mancs és körmök körüli szőrt, ezzel jobban megtalálod az esetleges sérüléseket.

Öltöztesd fel

Ha szemmel láthatóan rosszul viseli rövidszőrű kutyád a telet, vegyél neki pulcsit vagy kabátot. A biztonság és a divat kedvéért lehet több is a szekrényben. Egy-egy séta után pedig azonnali csere szükséges, hiszen a vizes ruhától csak jobban megfázhat. Néhány gazdi még bakancsot is vesz a kedvencének, amivel plusz védelmet adnak a hideg ellen, de sajnos nem minden kutya hordja szívesen.

Törölgesd meg a lábait

Séta közben az esetleges hótakaró miatt nehezebben látjuk meg, ha a kutya valamibe belelép. Az utakat pedig gyakran sózzák, a fagyálló is sokszor kifolyhat a földre. Ha a kutya esetleg valamilyen vegyszerbe lép, az önmagában még nem veszélyes, a gond akkor keletkezik, ha lenyalogatja azt a mancsáról. Nagyon fontos minden séta vagy kint töltött idő után alaposan megtörölni a kutya lábait!

Nyakörv és mikrochip

Sok kutya azért nem talál haza, mert nincs semmi, amivel a megtalálóik beazonosíthatják őket. Fontos, hogy a kutyádnak megfelelő méretű nyakörve legyen, rajta egy olyan medállal, amin legalább a telefonszámod szerepel. A chip adatait is frissíteni kell, ha bármilyen változás történik az elérhetőségeidben.

Mérgezés-megelőzés

Azonnal és alaposan takarítsd fel a kiborult jégoldót, fagyállót, mert egy csepp is halálos lehet a kutyák számára. Rakj el mindegy vegyszert, tisztítószert olyan helyre, amit a kutya nem tud megközelíteni/elérni.

Védd a családot

Ha tanácsainkat megfogadod és a kutyát többször, több időre beengeded a lakásba, akkor gondoskodnod kell arról is, hogy a ház megfelelő legyen kedvenced számára is. A fűtőtesteket kerítsd el úgy, hogy a kutya ne tudjon túl közel kerülni hozzájuk. Az égő gyertyákat is tartsd távol az állattól, nehogy felborítsa azt egy rossz mozdulattól. Szerelj fel szén-monoxid jelzőket a házba, amivel nem csak kutyádat, de egész családodat biztonságban tudhatod.

Kerüld a jeget

Ha lehet kerüljétek el a befagyott tavak, patakok környékét séta közben. A vastag hótakarótól nem lehetsz biztos abban, hol léptek rá a befagyott vízre. Ha pedig nem elég vastag a jég, könnyen beszakadhat a kutya alatt is. Természetesen az ismerős útvonalnál kevesebb az esélye ilyen balesetek előfordulására, de jobb az elővigyázatosság!

Nyújts menedéket

Amennyiben kutyusod az egész telet kinn tölti az udvaron, akkor ha teheted, építs egy kis búvóhelyet a számára az udvar egy sarkában. Az a lényeg, hogy egy szélvédett helyet biztosíts kedvencednek, ahova mindig legyen bekészítve friss víz. A vizet mindig ellenőrizd, nehogy belefagyjon a tálkába. A kutyaháznál előny, ha az alja nem érintkezik közvetlenül a földdel. Legyenek bekészítve vastag pokrócok, amik szintén felfogják a hideget. A fűtőtesteket nem javasoljuk berakni a kutyaházba, a tűzveszély miatt. A fűthető takarókkal is óvatosan kell bánni, ha sokáig vannak bekapcsolva enyhe égési sebeket ejthetnek az állaton.

Ismerd fel a problémát

Ha a kutyád nyüszít, reszket, zavartnak tűnik, lassabban mozog, vagy egyáltalán nem mozog, gyengének tűnik, vagy szemmel láthatóan keresi a meleg helyeket, akkor azonnal vidd be a lakásba melegedni, hiszen az imént felsoroltak mind a hipotermia jelei. A fagyási sérüléseket nehezebb elsőlátásra kiszűrni, gyakran beletelik egy-két napba mire látható jelei lesznek. Bármi gyanús jelet, tünetet észlelsz inkább konzultálj az állatorvosoddal.

Légy felkészült

A téllel nemcsak (az egyre ritkább) gyönyörű hófedte táj jár, hanem a hóviharok, nagy hidegek, fagyok, áramkimaradások is társulnak hozzá. Rakj össze egy elsősegély csomagot és gondolj bele mi kellhet ilyen esetekben a kutyádnak. Például: elegendő eledel, víz, gyógyszerek.

Megfelelő etetés

A kutyád megfelelő testsúlyát nagyon fontos a téli időszakban is kontrollálni. Sok gazdi hiszi azt, hogy egy kis extra súly, extra védelemmel jár a hideg ellen, ami részben igaz, de összességében nem érdemes ezért felhizlalni a kutyát, hiszen sokkal több egészségügyi problémához vezethet a túlsúly. A kint tartott kutyáknak több kalóriára lesz szüksége a téli időszakban, míg a bent élő kiskedvencek étrendjén nem szükséges az évszakok miatt változtatni.

Forrás: cricksydog.hu; azenkutyam.hu; Wikipédia

Cikkek ebben a kategóriában

Tanulj, tinó…!

ml

Milyen kalitkában ne tartsuk madarunkat?

ml

Érdemes beoltatni a macskámat veszettség ellen?

ml

Adatkezelési tájékoztatónkban megismerheti, hogyan gondoskodunk személyes adatai védelméről. Weboldalunk cookie-kat (sütiket) használ a jobb felhasználói élmény érdekében, melynek biztosításához kérjük, kattintson az „Elfogadom” gombra. Elfogad Tovább

Adatkezelési tájékoztató