Szabadagazdi
Felelős gazdi Kiemelt Nem kutya! Népszerű Szakértő szemmel

Hogyan értsd meg kutyád testbeszédét?

Kutyád testbeszéde rengeteget elárulhat az érzelmeiről. Íme a jelek, melyekre figyelni kell, és lehetséges értelmezésük.

A kutyák a szemüket, fülüket, farkukat, illetve egyéb testrészeiket használják, hogy tudtunkra adják, hogyan éreznek adott emberekkel, helyekkel és helyzetekkel kapcsolatban. A kutyáddal való kommunikációban nagyon fontos, hogy megértse kedvenced testbeszédét.

Ez kifejezetten lényeges akkor, ha kutyád viselkedése vagy testbeszéde egyik pillanatban még boldogságot sugall, a másikban viszont már idegességet és félelmet. Néha egy kutya viselkedése vagy testbeszéde azt is jelezheti, hogy valami nincs rendben az adott helyzetben.

Hogyan ismerheted fel, hogy kutyád boldog és nyugodt?

Egy nyugodt kutya egyáltalán nem tűnik feszültnek. Íme a jelek:

Száj: 

Egy nyugodt kutya szája enyhén nyitott lehet.

Szemek:

A szemei normál alakúak és méretűek, a pupilla nem tág, és a szem fehérje nem látszik.

Fülek: 

A fülei normál helyzetben vannak (fajtajellegnek megfelelően és nincsenek hátracsapva).

Farok:

Ha kutyád a farka magasan a levegőben van, akkor valószínűleg magabiztos vagy izgatott. És természetesen ha csóválja a farkát, az általában jó jel lehet. Ha farkát szélesen és lassabb tempóban csóválja, akkor valószínűleg boldog és elégedett. A fajtajellegnek megfelelő farok állást figyelembe kell venni.

Hogyan ismerheted fel, hogy kutyád zaklatott vagy feszült?

De miből láthatod, hogy kutyád szomorú, feszült vagy ideges?  Íme egy lista a leggyakoribb viselkedésformákról és a jelentésükről:

A kutya „megdermed”: 

Egy kutya mozdulatlanná merevedhet, miközben felmér egy helyzetet, és eldönti, hogy a menekülést vagy a harcot használja-e.

Begörnyed vagy összehúzza magát:

Ilyenkor kutyád valószínűleg fél, vagy behódol egy domináns kutyának, hogy csökkentse a támadás kockázatát.

A normálisnál nagyobb szemek: 

Egy kutya szeme nagyobbnak tűnhet, ha fenyegetve érzi magát, de ez az agresszió jele is lehet.

Hunyorítás: 

Azok a kutyák, melyek nem érzik jól magukat, olyanok lehetnek, mintha hunyorítanának.

Hátracsapott fülek:

Ha kutyád füle csak enyhén van hátracsapva, akkor valószínűleg barátkozni akar. Ha fülei azonban teljesen lelapultak, vagy a fejéhez simultak, akkor valószínűleg fél vagy behódol.

Ásítás: 

Természetesen az ásítás azt is jelentheti, hogy kutyád fáradt. Ha egy kutya azonban nagyon sokszor ásít, az annak a jele is lehet, hogy stresszes vagy feszült, mivel gyakran ezzel nyugtatják magukat.

Szájnyalogatás, nyelvöltögetés, nyáladzás: 

Sok kutya gyakran más okból nyalogatja a száját, öltögeti a nyelvét vagy nyáladzik, de ha kutyád a megszokottnál gyakrabban csinálja valamelyiket, akkor az a stressz jele is lehet.

Összezárt száj: 

Ha egy kutya szája teljesen zárva van, az azt jelentheti, hogy készenlétben áll, és tettre kész.

Hogyan ismerheted fel, hogy kutyád fél vagy agresszív?

Figyeld meg, hogy kutyád vagy egy másik kutya mutat-e félelemre vagy agresszióra utaló jeleket. Próbáld kutyádat távol tartani az olyan helyzetektől, amelyek félelmi vagy agresszív reakciót válthatnak ki belőle. Ha kutyád agresszív viselkedést produkál, konzultálj egy kiképzővel!

Felemeli vagy hegyezi füleit: 

Ha kutyád felemeli vagy hegyezi a füleit, az általában azt jelenti, hogy éber és harcra kész. Ilyenkor az érdeklődésük tárgya felé fordítják a fülüket. Ez azonban lehet az agresszió jele is.

Lelapult vagy lábak közötti farok: 

Kutyád talán kényelmetlenül érzi magát, feszült vagy fél.

Gyorsan csóválja a farkát: 

Ha kutyád gyorsan csóválja a farkát, és ez védekező testtartással, feszült tekintettel, és sok ugatással párosul, akkor vagy nagyon izgatott, vagy frusztrált lehet. Legyen óvatos, miközben közeledik felé!

Kihúzza magát/nagyobbnak mutatja magát: 

Ez vagy az asszertivitás, vagy az agresszió jele lehet.

Vicsorgás vagy morgás: 

Egy kutya általában vicsorgással vagy morgással figyelmezteti (más kutyát és állatot is), hogy ne közelítsen felé. Egy kutya, amely agresszív viselkedéssel fenyeget, gyakran felhúzza az ajkait, hogy kivillantsa fogait, valamint összeráncolja orrát.

Fogcsattogtatás vagy kapkodás: 

Ez egyértelmű figyelmeztetés arra, hogy hátráljunk, mivel ez azt jelenti, hogy a kutya fenyegetve érzi magát. (A fogcsattogtatás és a kapdosás a kiskutyák esetében nagyon gyakori. Fontos, hogy minél korábban tanítsuk meg kiskutyánknak, hogy a harapdálás nem elfogadott viselkedés.)

Harapás és rázás: 

Ezek a viselkedésformák ártó szándékúak, és támadásra vagy egy erőszakos kutyára figyelmeztethetnek. Konzultálj állatorvosával vagy egy hivatásos kutyakiképzővel, hogy biztosítsa saját, kutyád, illetve mások biztonságát.

Könnyebben felismerheted, hogy kedvenced mikor érzi jól magát, illetve mikor feszült vagy fél, ha megtanulod, hogyan viselkedik normál esetben, és hogyan reagál egyes helyzetekre. A testbeszédjelek felismerése továbbá nagyobb biztonságot adhat Neked és kedvencednek az új vagy furcsán viselkedő kutyákkal való interakcióban.

További információ:  Az engedelmességi trükkök – például az „Ül!” és „Tedd le!” – segíthetnek kutyádnak, hogy kényelmesen érezze magát egy új helyzetben.

Fotó: Shutterstock

Forrás: https://kedvencemesen.elanco.com/

Cikkek ebben a kategóriában

A törpeegér lett az év emlőse

Strbik Dorina

5 furcsa macskaszokás és jelentésük

PozsgaiReka

Meddig tart az anyakoca ellése?

ml

Adatkezelési tájékoztatónkban megismerheti, hogyan gondoskodunk személyes adatai védelméről. Weboldalunk cookie-kat (sütiket) használ a jobb felhasználói élmény érdekében, melynek biztosításához kérjük, kattintson az „Elfogadom” gombra. Elfogad Tovább

Adatkezelési tájékoztató