Szabadagazdi
Felelős gazdi Kiemelt Népszerű Szakértő szemmel

Dehidratált a kutyád? Így tudhatod meg egyszerűen!

A kutyák, ahogy mi, emberek is, folyamatos folyadékpótlást igényelnek. Ennek hiányában kiszáradhatnak, dehidratált állapotba kerülhetnek. Ideális esetben ez az állapot könnyen orvosolható, méghozzá folyadékbevitellel. Ugyanakkor, fontos, hogy gazdiként meg tudjuk állapítani, hogy kutyánk dehidratált, mivel a kiszáradás akár betegséget is jelezhet.

A kutyák ösztönösen tudják, hogy mennyi folyadékra van szükségük. Ha hozzáférnek friss, tiszta ivóvízhez, akkor pótolják a folyadékszükségletüket. Ha ennek ellenére kiszáradás jeleit látjuk, akkor érdemes lehet állatorvoshoz fordulni, mert vesebetegség, gyulladás, felszívódási problémák, cukorbetegség vagy más egészségügyi probléma is állhat a háttérben.

Nyáron, nagy melegben vagy intenzív sporttevékenységet, kimerítő túrát követően szintén fontos, hogy meggyőződjünk róla, hogy kedvencünk nem dehidratált. Mindig legyen nálunk friss víz, és ha a kiszáradás jeleit látjuk, itassuk meg a kutyánkat!

A legegyszerűbb módszer: bőr teszt

Nem kell semmilyen ördöngösségre gondolnunk. A dehidratált bőr veszít a rugalmasságából – ahogy ezt a hidratáló krém reklámokból már jól tudjuk. Ha kutyánk bőrét összecsippentjük, majd elengedjük, annak egyből, rugalmasan vissza kell térnie az eredeti helyzetébe. Próbáljuk ki az alkarunkon: a mutató és hüvelykujjunk közé csippentsük össze a bőrünket, mintha csip-csip csókát játszanánk. Majd engedjük el. Láthatjuk, hogy azonnal visszaugrik, simává válik. Ha nem, hidratáljunk!

Ugyanez a feladat a kutyánk esetében is. Csippentsük össze a nyak bőrét két ujjunk közé vagy tenyerünkkel. Ha azonnal, rugalmasan visszaugrik, kutyánk nem dehidratált. Ha viszont úgy marad, akkor valószínűleg igen. Kivéve persze, ha shar-pei, kölyök vizsla vagy egyéb bőrhurkás kis cukiság. Esetükben a következő tesztekkel mehetünk biztosra.

Íny tesztek

Ha fordultunk már állatorvoshoz hasmenéssel, hányással járó panaszokkal, akkor láthattuk, hogy a bőr vizsgálata után ő is az ínyre fordította a figyelmét. Mi is hasonlóan járjunk el. Tapintsuk meg mutatóujjunk hegyével a kutya ínyét. Nem kell megnyomni, csak hozzáérni. Az egészséges, hidratált kutya ínye nedves, rugalmas, fényes. A dehidratált kutyáé ellenben száraz tapintású, ujjunk hozzátapadhat egy pillanatra.

Ha kutyánk hagyja, akkor nyomjuk meg az ínyt egy kissé. Az egészséges, rózsaszín fogíny ettől elfehéredik. Ideális esetben, a nyomás megszűnése után szinte azonnal visszanyeri egészséges színét. Ha ez tovább tart, a fogíny a benyomás helyén fehér marad és csak lassan nyeri vissza a színét, az utalhat kiszáradásra.

A szem vizsgálata

A dehidratáltság jelei a szemben is megfigyelhetők. Súlyos kiszáradás esetén a szem beesetté válhat a szemgolyó folyadéktartalmának csökkenése miatt. A beesett szem már súlyos folyadékhiányra utal, amit az előző két módszerrel is biztosan észreveszünk. Ilyen esetben érdemes mielőbb állatorvoshoz fordulni.

Viselkedés

A kiszáradás tünetei lehetnek a fentieken felül a hányás, dezorientáció, fáradékonyság, enerváltság. Ha kutyánk sok folyadékot veszít, például hasmenés, hányás vagy megerőltetés következtében, fontos, hogy a folyadékot pótoljuk, akár az állatorvos, infúzió segítségével.

Ha kutyánk ritkán pisil, a vizelete sötét színű és erős szagú, az szintén lehet a kiszáradás jele. Ha emellett eleget iszik, akkor érdemes kivizsgáltatni.

 

Fotó: Shutterstock

Forrás: kutyabarat.hu

Cikkek ebben a kategóriában

ÁLLATVÉDELMI TÉMAHÉT A NYÍREGYHÁZI ÁLLATPARKBAN

PozsgaiReka

Amerikában még mindig a labrador retriever a legnépszerűbb kutyafajta

Strbik Dorina

Költözés kutyával – Mit tehetsz, hogy stresszmentes legyen kedvencednek?

PozsgaiReka

Adatkezelési tájékoztatónkban megismerheti, hogyan gondoskodunk személyes adatai védelméről. Weboldalunk cookie-kat (sütiket) használ a jobb felhasználói élmény érdekében, melynek biztosításához kérjük, kattintson az „Elfogadom” gombra. Elfogad Tovább

Adatkezelési tájékoztató