Szabadagazdi
Egyéb Felelős gazdi Kiemelt Népszerű

Az anyamacska kölykeit is rábízza a kutyára: így szoktathatod össze kétféle kedvencedet

Megye:
Település:
Facebook elérhetőség:

Még mindig előszeretettel használjuk a kutya-macska barátság kifejezést, ha két folyton marakodó ember kapcsolatát jellemezzük. Pedig nem törvényszerű, hogy a két állat harcban áll egymással. Sőt, vannak egészen lenyűgöző barátságok, amelyek egy kutya és egy cica között szövődtek (a papagájokkalbocikkal, kacsákkal és egyéb háziállatokkal köttetett, elválaszthatatlan kötelékről ne is beszéljünk, hiszen korábbi cikkeinkben magunk is hoztunk rá példát szép számmal.)

A te felelősséged!

A macskák többsége óvakodik a kutyáktól, joggal. Hiszen bár mindkét állat ragadozó, a méretbeli különbségek miatt a macskák többnyire alulmaradnak, ha küzdelemre kerül a sor, és sajnos az esetek többségében a cica nem éli túl a találkozást. Pláne akkor, ha az eb vadászösztöne nagyon erős, és azt nem zabolázták meg kellőképpen. Ez felelős gazdaként a te dolgod, hiszen kedvenced „szórakozása” egy másik állat halálához vezethet, annak gazdájának pedig elmondhatatlan fájdalmat okoz.

Amikor a kutya nem ellenség

Ugyanakkor megfelelő, időben elkezdett neveléssel és jól felépített összeszoktatással a két ellenség hamar pajtássá, de legalábbis békés lakótárssá válhat. Gyönyörű példa erre az alábbi videó, amiben az anyamacska nemhogy nem fél az ebtől, de még a kölykeit is nyugodt szívvel odaengedi hozzá. A kutyus pedig érdeklődve tűri a játékos kiscicák féktelen nyaggatását. Szemmel láthatóan esze ágában sincs bántania őket, sőt hátára hemperegve jelzi: partner a mókázásban.

Ahhoz, hogy nálatok is jól működjön az együttélés, fogadd meg az alábbi tanácsokat!

1.) Korai szocializáció

Mint említettük, a nevelés kiemelten fontos nemcsak a kutya-macska viszony, de az állat valamennyi más élőlényhez és élethelyzethez való alkalmazkodásában. Éppen ezért elengedhetetlen a kiskutyák korai szocializációja, azaz a különféle helyzetekhez, más állatokhoz és emberekhez való hozzászoktatása.

Amennyiben már felnőttként került hozzád kedvenced, és úgy látod, ezen a területen problémák vannak, mihamarabb keress fele egy szakembert, aki segít jószágodnak nyitni az új dolgok felé. Ez valószínűleg hosszadalmas folyamat lesz, hetek, hónapok is eltelhetnek, míg változást értek el, ám hidd el, megéri a befektetett munka!

2.) Erős ösztönök

Szintén volt már szó a vadászösztönről, ami a ragadozó állatok velejárója. Amit tehetsz, hogy megfelelő módszerekkel megtanítod az ebnek visszafogni a késztetést. Az erős ösztön megnyilvánulhat abban is, hogy a kutya séta közben a futó vagy bicikliző emberek után veti magát, de tipikus a madarak, macskák, illetve más – akár nagyobb – állatok kergetése, űzése is.

Az alapvető parancsok – mint a Maradj!Hozzám!Engedd!, stb. – ismerete ezekben a helyzetekben elengedhetetlen, így ha ezeknél tapasztalsz hiányosságokat, például kutyád nem megbízható a behívásnál, akkor ezeket mihamarabb újra kell tanulni! Egy kutyakiképző segítsége ezúttal is gyorsabb eredményre vezethet.

3.) Semleges terep

A sikeres összeszoktatás alapja, hogy viszonylag semleges terepen történjen. Ha házon belül szeretnéd megoldani, semmiképpen se a már meglévő állat területén, fekhelye közelében kezdd el a folyamatot! Válassz olyan helyet, például a konyhát vagy a kertet, ahol nem érzi azt, hogy a családon belül megszerzett pozícióját fenyegeti az új jövevény.

4.) Csak fokozatosan!

A két állat először csak rácson keresztül ismerkedjen. Így biztonsággal megszaglászhatják egymást, de kárt nem tehetnek a másikban. Ha úgy tűnik, nincs köztük ellentét, megpróbálkozhatsz a szabadban is összeengedni őket.

Ilyenkor a kutya mindenképp legyen pórázon, hogy ha kell, vissza tudod húzni. Ha agresszió nélkül közeledett a macskához, mindenképp dicsérd meg! Jutalomfalattal is megerősítheted a helyes viselkedést. Fokozatosan növeld az együtt töltött időt, és közben figyeld mindkét állat reakcióját.

5.) Néha ismételni kell

Ha nem sikerült jól az első találkozás, próbáld meg más alkalommal, felkészülve arra, hogy közbe kell avatkoznod.

6.) Van, hogy az elengedés a helyes út

El kell fogadnod azt is, ha barátság helyett csak semleges viszony alakul ki két kedvenced között. A békés együttélés még mindig jobb, mintha meg kellene válnod valamelyik állattól – bizonyos, életet veszélyeztető helyzetekben ugyanis az a helyes döntés, ha csak az egyik jószág marad.

Problémás előéletű állatoknál gyakoribb, hogy kudarcba fullad az összeszoktatás. Ha tudomásod van róla, hogy kutyád múltjában volt olyan esemény, ami miatt feltehetően gond lehet a más állatokkal való együttélésből, akkor az új kedvenc beszerzése előtt konzultálj szakemberrel.

Cikkek ebben a kategóriában

Ne menj el mellettük: lásd meg a fekete kutyát is!

PozsgaiReka

9 cicaszokás, amivel elmondja, mennyire szeret – Nem mindegyikről sejtenéd, hogy ezt jelenti

PozsgaiReka

Vissza a természetbe – Szabadon engedték a Sóstó Vadvédelmi Központban gyógyult gólyákat

PozsgaiReka

Adatkezelési tájékoztatónkban megismerheti, hogyan gondoskodunk személyes adatai védelméről. Weboldalunk cookie-kat (sütiket) használ a jobb felhasználói élmény érdekében, melynek biztosításához kérjük, kattintson az „Elfogadom” gombra. Elfogad Tovább

Adatkezelési tájékoztató