Szabadagazdi
Egyéb

Hogyan tartsunk lakásban macskát?

Megye:
Település:
Facebook elérhetőség:

Első körben felmerülhet a kérdés: Tarthatunk egyáltalán macskát a lakásban? Igen, hiszen számos előnye a benti cicatartásnak (a saját kert és/vagy erkély is még „bent”-nek számít jelen esetben). A házimacskáknál az eltűnés, elszökés veszélye nem áll fenn, és kevés rá az esély, hogy balesetet szenvednek (pl.: kutyatámadás, elgázolás). Ritkábban vesznek részt a cicaharcokban, így a tipikus sérüléseket (pl.: tályogok) és betegségeket is elkerülik. A bent tartott macskák és gazdáik között sokkal több az interakció is, így mélyebb kapcsolat alakul ki közöttük. A vadászat mértéke is számottevően csökken házimacskák esetén, így a szomszédokkal sem kell összeveszni!

Figyeljünk oda a cicánk megfelelő mozgására és a változatosságra

A bent tartott macskáknál különös figyelmet kell fordítani arra, hogy a megfelelő mozgást és a változatosságot biztosítani tudjuk számukra. A házimacskáknak nem muszáj csak és kizárólag a négy fal között leélni az életüket – erre tökéletes példa a kert és az erkély. A lényeg az, hogy olyan szabadtéri helyet kell választani, ahonnan garantáltan nem tudnak elszökni. Mivel a kerítés számukra nem jelent nagy akadályt, így érdemes szemmel tartani őket! A házicica ugyanúgy házicica marad, ha kimegy egy kicsit a friss levegőre a gazdájával.

Néhány gazdinál csak az vált be, hogy szorosan cicája mellett volt az udvaron és minden lépését figyelte. Az állat biztonsága a legfontosabb, hiszen a szabadság szele könnyen elcsavarhatja a fejüket és útnak eredhetnek, ami egy házimacskánál még kockázatosabb lehet, hiszen nem ismerik a kinti életet és annak veszélyeit. Remek tipp az elején pórázon kivinni kedvencedet az erkélyre/udvarra! A cicákat egyébként ugyanúgy lehet sétáltatni, mint a kutyákat, de érdemes az elején a nyugodt, csendes, kutya-mentes környékeket bejárni!

Sokkal jobban viselik a benti „bezártságot” azok a cicák, akik már szinte születésük óta ezt az életmódot folytatják, ezért nem érdemes fiatalkorukban szabadjára engedni őket, hiszen annál rosszabb lesz visszaszoktatni őket a bent-létre.

Az eddig szabadon tartott macskáknál gyakran előfordulhatnak viselkedésbeli gondok a hirtelen bezártságtól. A stressz és a bezártság akár az egészségükre is kihathat. Ilyenkor a lakásban is több kárt okozhatnak, hiszen bármit megtennének azért, hogy kijussanak a szabadba. Tanácsos ilyenkor szökésgátlókat vagy speciális kerítést beszerezni. A kint töltött idő folyamatos csökkentése segíthet az eddig szabadon járkáló macskáknak hozzászokni az új élethelyzethez, később pedig már bőven elég lesz nekik is az erkélyen/udvaron időzni egy keveset.

Bent-tartási tippek

A továbbiakban pár hasznos tanácsot olvashattok arról, hogy varázsold az otthonodat egy macska-barát környezetté, ahol kedvenced garantáltan nem fog unatkozni.

Legyen sok-sok vízszintes és függőleges mászófelület. A macskák nagyon szeretnek a magasból bámészkodni, sőt, fent még nagyobb biztonságban érzik magukat. A kaparófák/mászókák, ablakra szerelhető függőágyak, különböző bútorok plusz izgalmat csempésznek a cicák életébe. A változatosság kedvéért pedig elég, ha egy-egy bútort máshová teszel.

Szerezz be minél több érdekes, de biztonságos játékot – nem feltétlenül ajánlott sok játékot egyszerre a cicának adni, hiszen könnyen megunhatja. Sokkal jobb az, ha mindennap csak egy játékkal foglalkozik. A biztonság szintén fontos szempont, lehetőleg kerüld az aprócska, könnyen lenyelhető tárgyakat, hiszen egy rossz mozdulat a játékkal fulladáshoz és bélelzáródáshoz is vezethet.

Alakíts ki búvóhelyeket! A cicák imádnak bújócskázni, erre pedig sok pénzt nem is kell költeni, elég pár lyukat vágni egy üres kartondobozra. Minden macska szereti rejtőzködő tehetségét fitogtatni gazdája előtt!
A bútoraid biztonsága érdekében mindenképp érdemes egy-két kaparófát beszerezni. A cicáknak rendkívül fontos, hogy tudják mibe mereszteni a karmaikat! Az állatorvosnál érdemes rákérdezni, hogy mely szobanövények lehetnek mérgezők/veszélyesek kedvencre nézve. Érdemes tudnod, hogy egy olyan hétköznapi virág, mint a liliom, halálos is lehet a macskák számára. Mielőtt virágot veszel, mindenképp nézz ezeknek utána!

Mindennap játssz cicáddal, és fordíts rá kellő időt!

A macskák egész egyszerűen imádnak sütkérezni a napon, ezért jó lenne találni a lakásban is egy naposabb helyet. Remek ötlet az ablakpárkány kicsit kényelmesebbé varázsolni a kiskedvencek számára, hiszen a fényfürdő mellett még a kinti eseményeket is nyomon követhetik.

Mivel a macskák társas állatok, az lenne a legjobb, ha egyből két cicát tartanál otthon, így ha te nem is érsz rájuk, egymást elszórakoztatják. Nem csak mi, de az RSPCA (Royal Society for the Prevention of Cruelty to Animals) szerint is jobb egyből két macskát örökbefogadni. Például: egy testvérpárt, korban közeli cicákat, vagy két olyan cicát, akik már a menhelyen összeszoktak és jól kijönnek egymással.

Minden benti macskának kell egy alomtálca, amit érdemes az etetőtálkától és a fekhelytől távol elhelyezni. A macskaalmot pedig rendszeresen tisztítani, cserélni kell, hogy a kedvencek számára ne legyen visszataszító, mert ilyenkor könnyen előfordulhat, hogy máshol végzik el a dolgukat.

Minden macskának legyen külön etetőtálkája, vizestálja és fekhelye! A vizet gyakran kell cserélni, hogy mindig friss legyen.

A kutatások szerint a feromonok segítik lenyugtatni a stresszes cicákat. Ha ilyet tapasztalsz kedvencednél, lépj kapcsolatba az állatorvossal és érdeklődj a feromon spray-k és diffúzorok után.

A mikrochip és regisztrálás a benti cicáknál is ugyanolyan fontos, hiszen elég egy óvatlan pillanat és már elszökhetnek otthonról. Ráadásul a benti állatok sokkal nehezebben találnak haza, így könnyen lehet, hogy csak a mikrochip és a regisztrált adatok segíthetnek nekik a hazatérésben. A váratlan vemhesség és a tüzelés elkerülése érdekében ajánljuk az ivartalanítást!

Forrás: https://mrscathy.hu/hogyan-tartsunk-a-macskat-laskasban/?gclid=CjwKCAjwq-WgBhBMEiwAzKSH6JZJ_SHGWuflq7mZCqClkLOQIJUxgMSRxoU-n7pbPc2rsxdkL91NDxoCHgQQAvD_BwE

Cikkek ebben a kategóriában

A törpeegér lett az év emlőse

Strbik Dorina

Ötszázmillió forint a pályázati forrás állatvédő szervezeteknek

PozsgaiReka

Cselekvő állatvédelmet hirdetett Ovádi Péter a haszonállattartásban is

PozsgaiReka

Adatkezelési tájékoztatónkban megismerheti, hogyan gondoskodunk személyes adatai védelméről. Weboldalunk cookie-kat (sütiket) használ a jobb felhasználói élmény érdekében, melynek biztosításához kérjük, kattintson az „Elfogadom” gombra. Elfogad Tovább

Adatkezelési tájékoztató