Szabadagazdi
Egyéb Felelős gazdi Kiemelt Népszerű

Kutya fülatka

Megye:
Település:
Facebook elérhetőség:

Mennyire veszélyes a kutya fülatka?

A fülatkák nem igazán veszélyesek a kutyákra. Mivel azonban más állatok is gyorsan megfertőződhetnek, és a kis kártevők kellemetlen tüneteket váltanak ki az érintett kutyában, a kezelés elengedhetetlen.

Tünetek: Mik a betegség legfontosabb jelei?

Ahogy a fülatkák mozognak, táplálkoznak vagy megszúrják a kutya bőrét, bőrirritációt okoznak. Ezenkívül gyulladásos reakciókat is okozhatnak a kutya fülében. Ennek az alábbi tipikus tünetei lehetnek:

  • Erős viszketés
  • Kávézaccszerű, morzsalékos lerakódások a fülkagylóban és a hallójáratban: ezek fülzsír, gyulladásos váladék, vérkomponensek és az atkák ürülékeinek keverékéből állnak.
  • Ritkább esetben a test más területein is előfordul bőrgyulladás, például a homlokon vagy a háton.

Diagnózis: Hogyan lehet kimutatni a fülatkát a kutyáknál?

A fent említett lerakódások a kutya hallójáratában már jelzik a kutya fülatka jelenlétét. Ezenkívül a hallójáratot megvilágítva gyakran láthatóak maguk a mozgó atkák.

A megbízható diagnózis felállításához az állatorvos kenetet vesz a kutya füléből. Az atkák vagy petéik így a mikroszkóp alatt láthatóvá válnak.

Komoly gyulladásos reakció esetén azonban, amelyben már baktériumok is jelen vannak, a paraziták néha már nem mutathatók ki.

Terápia: Hogyan kezelhető a kutya fülatka?

A fertőzés és az terjesztés magas kockázata miatt ajánlott az érintett kutyát és a háztartásban élő összes potenciálisan veszélyben lévő állatot kezelni. Erre a célra különböző, az állatorvosnál kapható atkaellenes szerek állnak rendelkezésre.

A kezelés előtt az állatorvosnak gondosan meg kell vizsgálnia a hallójáratot, és fel kell mérnie, hogy a dobhártya ép-e. Következő lépésben megtisztítja a hallójáratot a kávézaccszerű lerakódásoktól.

A kezelési formától függően a terápiát akár többször is meg kell ismételni, hogy minden fejlődési stádiumban lévő atka elpusztuljon.

Prognózis: Milyenek a gyógyulási esélyek a kutya fülatka esetén?

Amilyen kellemetlen fertőzés is a kutyák fülatkája, olyan jól kezelhető. Az érintett kutyák hamar felgyógyulhatnak, s maradéktalan egészségnek örvendhetnek.

Okok: Hogyan alakul ki a betegség?

A fülatkák (Otodectes cynotis) a húsevő élőlények hallójárataiban telepszenek meg, s az egész világon előfordulnak. Nem csak egyféle gazdatesten telepednek meg, így nem csak a kutyákra, hanem más állatokra is veszélyesek, például macskákra.

Különösen gyakran fordul elő a fertőzés olyan helyeken, ahol sok állat él együtt, például állatmenhelyeken, tenyészetekben vagy tanyákon.

A fertőzés beteg állatokkal való közvetlen érintkezés során jön létre. Gyakran a fertőzött anyakutyákról kerül át a kölykökre, vagy egyik kölyökről a másikra. Fülzsírral vagy a lerakódással, melyeket a kutya kiráz a füléből, már ritkábban terjed.

Megelőzés: Hogyan lehet elkerülni, hogy a kutya fülatkás legyen?

Az atkafertőzést atka- és kullancsölő készítményekkel lehet megelőzni. Leginkább a spot-on készítmények és a tabletták megfelelőek. Ezenkívül el kell kerülni a fertőzött állatokkal való érintkezést.

Forrás: https://www.zooplus.hu/magazin/kutya-magazin/kutya-egeszseg-es-gondozas/kutya-fulatka

Cikkek ebben a kategóriában

Paparazzo?

ml

Ötszázmillió forint a pályázati forrás állatvédő szervezeteknek

PozsgaiReka

Ne ajándékozz élő állatot!

ml

Adatkezelési tájékoztatónkban megismerheti, hogyan gondoskodunk személyes adatai védelméről. Weboldalunk cookie-kat (sütiket) használ a jobb felhasználói élmény érdekében, melynek biztosításához kérjük, kattintson az „Elfogadom” gombra. Elfogad Tovább

Adatkezelési tájékoztató