Szabadagazdi
Felelős gazdi Kiemelt Népszerű

Mivel fürdesd a kutyusod, ha nincs otthon kutyasampon? 7 tipp a jól ápolt házi kedvencekért

Megye:
Település:
Facebook elérhetőség:

Fürdeni mindenki tud – gondolhatnánk, ám négylábú társad ápolása igényel némi felkészültséget.

A gazdikat általában az a kérdés foglalkoztatja leginkább a témával kapcsolatban, hogy ártalmasak-e a kutyusnak az emberi használatra kifejlesztett kozmetikumok. Vészhelyzet esetén nem gond, ha egyszer természetes összetevőket tartalmazó, veszélyes kemikáliáktól mentes tusfürdővel, samponnal vagy natúrszappannal mosdatod meg a kutyádat, de ebből ne csinálj rendszert.

A kutyusok bőre ugyanis vékonyabb és lúgosabb kémhatású az emberekénél, bundájuk pedig olyan védő hatású olajokat tartalmaz, melyeket a sampon eltávolít a szálakról, idővel szárazzá és fénytelenné téve azt.

De mit tegyél, ha nem szimpatikusak a bolti termékek, ezért inkább a természetes házi sampon mellett döntenél? Akkor íme, egy egyszerű, természetes és egészséges samponrecept az illatozó, csillogó bundáért.

Kutyasampon házilag

Ha szívesen szánsz időt arra, hogy valóban természetes, minden kemikáliától mentes sampont készíts, érdemes átnézned a hozzávalókat. Bár elsőre bonyolultnak tűnhet, valójában csupán öt hozzávalóra lesz szükséged, amiben az a legjobb,  hogy mindegyiket használhatod saját célra is.

Forralj fel fél liter vizet, majd a tűzhelyet kis lángra vagy fokozatra véve add hozzá a mosódiókat. Hagyd őket 20 percig főni, hűtsd le, majd szűrd át az így kapott szappanos vizet a samponosdobozba. Adj hozzá 1 teáskanálnyi növényi folyékony szappant, 5 csepp E-vitaminolajat, 2 cseppet a választott illóolaj(ok)ból, ezután 2 csepp grapefruitmag kivonatot, és jól rázd össze. Kész is a kímélő, csodafinom illatú kutyasampon!

Hozzávalók:

  • szűrő
  • tölcsér
  • főzőedény
  • üres, tiszta samponosdoboz, vagy bármi, amiben a későbbiek folyamán tárolni szeretnéd a sampont
  • víz
  • 4-5 db mosódió
  • E-vitaminolaj
  • 100%-os levendula-, édesnarancs-, vagy kamillaolaj
  • vizes vagy glicerines – tehát nem alkoholos – grapefruitmag kivonat
  • folyékony bio növényi szappan

Milyen gyakran fürdesd kutyusodat?

Amennyiben ezt a szaga vagy testének szennyezettsége nem indokolja, teljesen felesleges habfürdőztetni az ebecskét, mivel túl gyakori használat esetén még a legkímélőbb kutyasamponok és balzsamok is csökkenthetik bőre hidratáltságát és védekezőképességét.
Persze a sétát vagy a kerti hancúrozást követő vizes, esetleg enyhén samponos tappancsmosás nem árt a kutyusnak, ezt igény szerint ismételheted naponta többször is.

Tipp! Ne mosdasd a kutyát bolha- vagy kullancsriasztó cseppek felvitele után 72 órán belül! Kövesd az útmutatóban leírtakat!

Mit kezdj a félős, izgága kutyával ilyenkor?

Egy biztos: az agresszív, fegyelmező magatartás ebben az esetben nem megoldás, hiszen ennek következtében a kutya elméjébe az vésődik be, hogy a fürdés együtt jár a negatív érzésekkel, a szidalmazással. A kulcsszó a fokozatosság. Finom mozdulatokkal, kedves szavakkal, jutalomfalatokkal szoktassuk a kutyust a kellékekhez, a vízhez, illetve azon testrészeinek érintéséhez, amelyeket a napi simogatás során általában kihagyunk a repertoárból.

Hogyan óvd a füleit és a szemeit?

Ha lelógó fülű kutyád van, nem feltétlenül szükséges erre külön odafigyelned, de egyes kutyafajták hallójáratát érdemes finoman eltorlaszolni egy puha vattadarabbal. Fontos! Soha ne nyomd mélyre a vattát, épp csak annyira, hogy megmaradjon a fülben!
Az állat szemének védelme érdekében a zuhanyzós metódus helyett inkább egy nedves szivaccsal tisztítsd meg az arcot, így nem kerül sampon a szájába, orrába, szemébe.

De akkor hogy mosd ki a szemét?

A csipadarabok és az úgynevezett könnyfoltok eltávolítása kifejezetten erre a célra létrehozott kímélő folyadékkal és puha kendővel, vattával, fültisztító pálcikával lehetséges. Ha a kutyus szeme túlzottan könnyezik, fordulj orvoshoz, mert ez különböző egészségügyi problémák tünete és előjele lehet.

Jöhet a hajszárító?

Jó idő esetén rövid szőrű kutyákról elég csak törölközővel felitatni, ledörzsölni a felesleges vizet, a hosszú szőrű kutyák ápolásához azonban szükség lehet a hajszárítóra. Figyelj arra, hogy ne legyen túl forró, ideális hőfokra állítsd, valamint tarts megfelelő távolságot közte és a kutya bundája között! Fésülni is szárazon érdemes a négylábút, mert ilyenkor kevésbé sérülékeny a szőrszálak szerkezete, és könnyebben kibogozhatod a csomókat.

Forrás: https://www.azenkutyam.hu/apolas/kutyasampon-hazilag-kutyafurdetes/

Cikkek ebben a kategóriában

Állatorvos: Így védjük az állatokat a rendkívüli hidegben

PozsgaiReka

Kutyákról gyermekeknek

admin

Kutyafürdetési útmutató a meleg napokra

Adatkezelési tájékoztatónkban megismerheti, hogyan gondoskodunk személyes adatai védelméről. Weboldalunk cookie-kat (sütiket) használ a jobb felhasználói élmény érdekében, melynek biztosításához kérjük, kattintson az „Elfogadom” gombra. Elfogad Tovább

Adatkezelési tájékoztató