Szabadagazdi
Egyéb Kiemelt Nem kutya! Népszerű

Hogyan készíts madáretetőt?

Megye:
Település:
Facebook elérhetőség:

Sok-sok madár repül délre ősszel, aminek az oka, hogy a téli időjárás nem megfelelő a számukra. A téli napok sokszor rendkívül hidegek, szelesek, csapadékosak, és ilyenkor különösen kevés a vadmadarak számára elérhető táplálék. Ahhoz, hogy az itthon maradt szárnyasok könnyebben átvészeljék ezt az időszakot, javasolt madáretetővel kedveskednünk nekik, amit akár mi magunk is elkészíthetünk.

Ha még nincs túl sok tapasztalatunk a barkácsolásban, akkor sem kell aggódnunk, madáretetőt készíteni egyáltalán nem nehéz és valószínűleg a pénztárcánkat sem fogja jelentősen megterhelni.

Hova tegyük az etetőt?

Ellentétben a fészkelő ládákkal, amelyeknek pontosan meg kell felelniük az adott madárfajok igényeinek, a madáretetők készítése jórészt kötetlen. Legyen az kicsi vagy nagy, színes vagy diszkrét megjelenésű, ha meg van töltve élelemmel, a kertünkbe látogató csőrösök mindenképp örömmel fogadják majd.

Fontos szempont lehet, hogy az etetni kívánt faj milyen táplálkozási szokásokkal rendelkezik, de nem elhanyagolható a biztonság sem. Például elég magasra kell helyezni ahhoz, hogy a macskáknak és az egyéb ragadozóknak ne legyen esélyük elérni a csipegető madarakat. A közelben lévő kerítések, fatörzsek problémát jelenthetnek. Ugyanakkor a tollasok nem érzik jól magukat nyílt tereken sem. Tehát olyan helyet kell találnunk a madáretetőnknek, ahol más állatok nem érik el olyan könnyen, valamint ügyelnünk kell arra is, hogy a szárnyasok veszély esetén gyorsan menedéket tudjanak találni. A vadmadarakat különösen vonzzák a bogyókat vagy az ehető magvakat adó cserjék közelében elhelyezett madáretetők.

Végül, de nem utolsó sorban arra is gondolnunk kell, hogy a tollasok az üvegfelületeket nem látják jól, nekik repülve akár halálos sérüléseket is szenvedhetnek. Tehát az etetőnek legalább egy méter távolságra kell lennie az ablakoktól és az egyéb üveges építményektől.

Mire kell figyelni a madáretető készítésekor?

A megfelelő építőanyag kiválasztása az egyik legfontosabb szempont. Fa, műanyag és egyéb anyagok is felhasználhatóak, viszont mindnek megvannak a maga előnyei és hátrányai. A madarak sérülésének kockázata, az anyag megmunkálhatósága és az, hogy mennyire jól tisztítható, mind befolyásoló tényező lehet.

A fa például könnyen tisztítható és megmunkálható, de le kell csiszolni a sérülésveszély minimalizálása érdekében. A beépített fém tartókonzolok esetében is fokozottan ügyelni kell az éles vagy hegyes élek eltüntetésére. A műanyag nagyon könnyen tisztítható és viszonylag tartós is, de kezdőknek nehéz lehet vele dolgozni.

Jó, ha a madáretetőnek van teteje is, ami szárazon tartja a takarmányt és megvédi az apró szárnyasokat a ragadozó madaraktól. Annak érdekében, hogy az etető még erős szél és eső esetén is ellenálló és praktikus legyen, javasolt, hogy minden oldalon jelentősen túlnyúljon a tető. Így szárazon marad az ennivaló, és ezzel megakadályozzuk a gyors romlást vagy penészesedést.

Arról sem szabad megfeledkeznünk, hogy nem csak a nedvességtől kell megóvnunk az eleséget, hanem a szennyeződésektől is. Például, ha a tollasok beleülhetnek a magkeverékbe, akkor valószínűleg az ürülékük is belekerül majd. Emiatt javasolt, hogy mindig csak kis mennyiségű élelem álljon rendelkezésre, így nem végzi majd túl sok a szemetesben a gyakori takarítás miatt. Ám, épp ezért a fából készült házikó mellett érdemes lehet másféle etetőket is készítenünk, például műanyag palack vagy wc papír guriga felhasználásával, hogy biztosan mindig találjanak nálunk valami csipegetni valót a szárnyas vendégek. Ez azért is jó ötlet, mert a különféle madárfajok más-más formában és akár másfajta csemegéket lakmároznak szívesen.

Forrás: https://www.fressnapf.hu/hogyan-keszits-madaretetot/

Cikkek ebben a kategóriában

Több mint 2800 madárpárnak adhatnak otthont az E.ON fészektartói

Strbik Dorina

Új kötelezettséggel kell számolniuk a kedvtelésből tartott állatokkal kereskedőknek

Strbik Dorina

Virul a kert, ám nem minden zöldség biztonságos kutyád számára! Ezekkel jobb vigyázni

Adatkezelési tájékoztatónkban megismerheti, hogyan gondoskodunk személyes adatai védelméről. Weboldalunk cookie-kat (sütiket) használ a jobb felhasználói élmény érdekében, melynek biztosításához kérjük, kattintson az „Elfogadom” gombra. Elfogad Tovább

Adatkezelési tájékoztató