Szabadagazdi
Felelős gazdi Kiemelt Népszerű

Neked is frontérzékeny a kutyád? Ezek a jelek utalnak rá

Megye:
Település:
Facebook elérhetőség:

Arról már bizonyosan hallottál, hogy a kutyák is lehetnek frontérzékenyek. Attól függően, hogy mennyire szélsőségesen változik az időjárás, érezhetnek fájdalmakat, és sokkal intenzívebben jelentkezhetnek az ízületi problémáik is. A front ráadásul nem csupán a fizikai állapotukra hat ki, hanem a hangulatukra is.

Kutatások bebizonyították, hogy egy-egy szélsőséges fronthatás a kutyák esetében is okozhat hangulatváltozást: a hirtelen jött forróságtól agresszívek lesznek, míg a hideg beköszöntével sokkalta jellemzőbb rájuk a letargia és a depresszió.

A frontokat is megérzik

A kutyák számos alkalommal már előbb megérzik a fronthatást, mintsem a mi területünkre érkezett volna. Feszültebbek, frusztráltabbak és meglehetősen ingadozó hangulat jellemző rájuk. Nagyon könnyedén érzékelik a vihar közeledtét, ilyenkor pedig meglehetősen félénkké válnak. Vannak olyan kutyák, akik annyira rettegnek ilyenkor, hogy különböző módszerekkel, mint például a viharkabát alkalmazásával kell lecsendesíteni őket.

A forróság okozta agresszió

A nyári forróságban az ebeknek  komoly légzési gondjaik is akadhatnak. Megfigyelhető, hogy ilyenkor sokkal agresszívebben viselkednek. A bulldogokfrancia bulldogokmopszok és a boston terrierek meglehetősen nehezen kapnak levegőt ilyenkor, így számukra szenvedés ez az időszak. Emellett a nagyobb kutyák, azon belül is a hosszú szőrű fajták, mint például a komondor vagy az alaszkai malamut kedvetlenné válnak, és akár kóros fáradtságérzet is jelentkezhet náluk. Emellett felgyorsulhat az állatok anyagcseréje, gyorsabban verhet a szívük és emelkedhet vérnyomásuk is, illetve a cukorbeteg kutyáknál megemelkedhet a vércukorszint is. Jellemzőek lehetnek a gyulladásos megbetegedések.  Egy pekingi kutatócsoport azt is megállapította, hogy a meleg hónapok folyamán a sürgősségi ellátásra jelentkezők között meglehetősen megugrott a kutyaharapásokat szenvedők esete.

Hideg idő okozta hangulatingadozások

Általánosságban a nagyobb testű és hosszabb szőrű kutyák a hidegebb időjárást kultiválják, míg a kisebb testűek a meleget szeretik jobban, és nem érzik jól magukat, amikor beköszönt a hideg idő. Azok az ebek, akik a hidegebb időt részesítik előnyben, ilyenkor meglehetősen játékossá, és mozgékonnyá válnak, míg azok, akik az ellenkezőjét, általában bevackolnak a melegbe, és nem hajlandóak kimozdulni. Jellemző rájuk, hogy ebben az esetben depresszió jeleit mutatják, és letargikusan viselkednek. Továbbá fizikai tünetek is jelentkezhetnek, mint például a gyengülő szívműködés vagy éppen a vérnyomáscsökkenés. Ezenfelül a vércukorérték is folyamatosan csökkenhet. Az idős állatok gerinc-, végtagfájdalmai is rosszabbodhatnak. Az epilepsziás kutyáknál is sokkal gyakrabban jelentkeznek a rohamok, egyébként gyakoribbak az emésztési zavarok, és fokozódik a trombózis esélye.

Kettős fronthatás

Hazánkban viszonylag gyakran előfordulnak a kettős fronthatások is, melyek azért is fokozottan veszélyesek, mert így a kutyát mind a hideg-, mind a melegfront tünetei kínozhatják. Az egyetlen dolog, amit tehetsz, hogy megfelelően vitamindúsan táplálod kedvenced, emellett pedig olyan táplálékkiegészítőket adsz neki, melyek erősítik az immunrendszerét. A jelenléted is sokat számít, simogasd kedvencedet, tegyél meg mindent azért, hogy megnyugtasd és csökkentsd esetleges fájdalmait.

Ha súlyos levertség jelentkezik, fordulj állatorvoshoz

Ha huzamosabb ideig tapasztalsz komolyabb letargiát, akkor mindenképpen érdemes állatorvoshoz fordulnod, ugyanis nagyon sok betegség előjele is lehet a súlyos fáradtság és depresszió. Elsősorban próbáld meg a megelőzésre tenni a hangsúlyt, és mindenképpen figyelj oda arra, hogy erős legyen az immunrendszere, így nem csak a fronthatások nem lesznek rá hatással, de betegségeket sem fog elkapni. Amennyiben ezek ellenére is erősen reagál a frontokra kedvenced, azt is érdemes megbeszélni az orvossal, hátha ajánlani tud valamit, amit eddig nem próbáltál.

Forrás: https://www.azenkutyam.hu/egeszseg/kutya-fronterzekeny/

Cikkek ebben a kategóriában

Ingyen kutya nem létezik: így különböztetheted meg a szaporítót a tenyésztőtől

Strbik Dorina

Szemünk fénye

ml

6 különös dolog, amit a kutyád megérez rajtad

PozsgaiReka

Adatkezelési tájékoztatónkban megismerheti, hogyan gondoskodunk személyes adatai védelméről. Weboldalunk cookie-kat (sütiket) használ a jobb felhasználói élmény érdekében, melynek biztosításához kérjük, kattintson az „Elfogadom” gombra. Elfogad Tovább

Adatkezelési tájékoztató