Rólunk

A kutya az ember legjobb barátja – a szinte közhellyé vált mondás talán kétszeresen igaz, ha menhelyről, ebtelepről magunkhoz vett kutyáról beszélünk. Rajongásuk, hálájuk és hűségük leírhatatlan, csak megtapasztalható. Aki fogadott már örökbe kutyát, annak nem kell részleteznünk azt a viszonzást, amit felelős döntéséért cserébe új barátjától nap mint nap megkap. Ha a „Szabad a Gazdi” program honlapját böngészve Ön is hasonló lépésre készül, friss gazdiként mindez Ön előtt áll: döntésével egy olyan izgalmas kaland veszi kezdetét, amely folyamatos tanulással, megismeréssel, kérdésekkel, kételyekkel, és felhőtlen pillanatokkal telik majd.

A Vidékfejlesztési Minisztérium és a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal által 2013 decemberében elindított „Szabad a Gazdi” program célja, hogy ebben a páratlan élményben minél több gazdinak és kutyának része legyen. Utóbbiakon biztos nem fog múlni, hiszen a számok magukért beszélnek. Tudta, hogy

  • csak az önkormányzatok minden 19. percben gondozásba vesznek egy kóbor ebet, évente közel 30.000 kutyát?
  • az ebrendészeti feladatok éves önkormányzati költsége 2 milliárd forint, ami 10.000 kutya egy évre elegendő tápmennyiségét fedezné? És akkor az országban működő állatmenhelyek mindennapi áldozatos munkájáról még nem is szóltunk.

A gazdátlan kutyák problémája mindannyiunk közös ügye. Ez ellen csak felelős hozzáállással tehetünk: vásárlás helyett örökbefogadással, és természetesen ivartalanítással. Bízunk benne, hogy a „Szabad a Gazdi” program segítségével minél több otthontalan kutya és még „kutyátlan” gazdi talál egymásra a jövőben. Folyamatosan frissülő honlapunkkal ehhez, és az új családtag zökkenőmentes beilleszkedéséhez szeretnénk hozzájárulni, azonban a gyakorlott gazdik is hasznos tippeket, tanácsokat és híreket olvashatnak itt: mindent, ami a kutyaneveléssel, felelős állattartással kapcsolatos.

dog with leather leash