Szabadagazdi
Kiemelt Népszerű

Nyugdíjba vonul Tina, az ország legöregebb rendőrkutyája

Megye:
Település:
Facebook elérhetőség:

Nyugdíjba vonul Tina, az ország legöregebb rendőrkutyája. Több mint tíz évet szolgált a Salgótarjáni Rendőrkapitányságnál, 13 évesen szerelik le. Ő az országban az első olyan eb, akinek ilyen sokáig tartott aktív rendőri pályafutása.

A kivételes képességekkel bíró állat 2013-ban került kutyavezetőjéhez, Nyerges Balázs törzszászlóshoz, a Salgótarjáni Rendőrkapitányság körzeti megbízottjához – közölte a Rendőrség. A körzeti megbízott 1999-ben kezdte el a Miskolci Rendészeti Szakközépiskolát. Már egészen kis korától kezdve kutyás rendőr szeretett volna lenni. Tanulmányai befejezése után a Salgótarjáni Rendőrkapitányságra szerelt fel, majd másfél év múlva teljesült az álma, és kutyavezető lett.

Tina általános rendőrkutya, járőr- és nyomkövetői feladatokat is ellát. 2013-ban került Nyerges Balázshoz, és a tíz év alatt összeszokott párost alkottak.

“Szerelem volt első látásra”

– Akkor éppen nem volt rendőrkutyám, mert nem sokkal korábban meghalt a sajátom – meséli a törzszászlós. – Szóltak, hogy van egy Dunakeszin, ha gondolom, nézzem meg, de nem biztos, hogy alkalmas lesz majd erre a feladatra. Nem volt kétségem afelől, hogy mindenképpen megpróbálom vele. Szerencsére szinte azonnal egymásra találtunk.

AHOGY MEGLÁTOTT, EGYBŐL A NYAKAMBA UGROTT, ÉN PEDIG FELTETTEM RÁ A PÓRÁZT.

Rögtön látszott, hogy kivételesen tehetséges, és nagyon jó párost alkotunk majd ketten. Rendkívül szorgalmas volt, hatalmas elánnal vetette bele magát mindig a munkába.

Sikeres kiképzése után Tina általános rendőrkutya lett járőr- és nyomkövetői feladatokkal. 2015–2016-ban a legeredményesebb rendőreb volt az országban.

SZINTE BÁRMIKOR BE LEHETETT VETNI, ÉS TELJESEN MEGBÍZTAM BENNE.

Tudtam, hogy a rábízott feladatot mindig maximálisan el fogja látni. Úgy összecsiszolódtunk az évek során, hogy már egy rezdülésemből érezte, mit szeretnék, nem volt szükség vezényszavakra.

SOKSZOR VÉDETT MEG; AMEDDIG A PÓRÁZ ELÉRT, TÖKÉLETES BIZTONSÁGBAN LEHETTEM.

Senkit nem engedett a közelembe. Amikor nyomot követtünk, ügyet sem vetett a körülöttünk lévő kóbor kutyákra, a feladat szent volt számára. Soha nem volt még ennyire irányítható kutyám. Tina több versenyen is dobogós helyezést ért el. Amire a legbüszkébb vagyok, az a 2015-ben Dunakeszin megrendezett Nemzetközi Szolgálati Kutyák Versenye, ahonnan az első helyet hoztuk el járőr kategóriában.

Tina most már megérdemelt pihenését tölti a törzszászlós otthonában, lelkiismeretesen őrzi a házat. De soha nem szűnik meg rendőrkutyának lenni, ugyanis még most is felkapja a fejét, és figyeli, mi lesz a feladat, ha a körzeti megbízott viszi valahova.

(Forrás és fotók: RENDŐRSÉG)

 

Cikkek ebben a kategóriában

Amerikában még mindig a labrador retriever a legnépszerűbb kutyafajta

Strbik Dorina

Lejla, a keresőkutya vezette nyomra a rendőrséget

PozsgaiReka

Hol sírjaink domborulnak ‒ Magyar kutyafajták végveszélyben

PozsgaiReka

Adatkezelési tájékoztatónkban megismerheti, hogyan gondoskodunk személyes adatai védelméről. Weboldalunk cookie-kat (sütiket) használ a jobb felhasználói élmény érdekében, melynek biztosításához kérjük, kattintson az „Elfogadom” gombra. Elfogad Tovább

Adatkezelési tájékoztató