Szabadagazdi
Egyéb Kiemelt Népszerű

Miért van az, hogy a kutyák pillanatok alatt képesek elaludni?

Megye:
Település:
Facebook elérhetőség:

Még csak most tette le a fejét, és már hortyog is békésen. Netán álmodik is. De ilyen gyorsan?

 

Kutyáink egyik szuperképessége a számos közül, hogy szinte bárhol, bármikor képesek álomba szenderülni. Elhelyezkednek kényelmesen, behunyják a szemüket, és még két perc sem telik bele, mire ‘a világát sem tudja’, ahogy mondani szoktuk. Mi pedig szinte irigykedve nézzük, miközben azon morfondírozunk – mégis hogy csinálja?

De tényleg… Mi a titka? Vajon mi is szert tehetünk erre a képességre? A kérdés megválaszolásához szakértőkre* támaszkodtak, akik első körben kiemelték, hogy a kutyáknak sokkal több alvásra van szükségük, mint nekünk. Életkortól és az egészségi állapottól függően változó, mekkora ez az alvásigény, de egy felnőtt, egészséges kutya esetében átlagosan 12-14 óráról beszélhetünk.

Ezzel szemben a kölyökkutyák akár napi 20 órán át is képesek „durmolni”, hiszen rengeteg élmény éri őket, amit agyuknak mind-mind fel kell dolgoznia. Természetesen a növekedéshez, fizikai és szellemi fejlődéshez is sok-sok alvás kell.

Alvási szokásaik java részét őseiktől örökölték, márpedig a vadonbeli életmódhoz hozzátartozott az is, hogy veszély esetén pillanatokon belül készenlétbe tudja helyezni magát az állat. Tehát amilyen gyorsan képesek elaludni a kutyák, legalább olyan gyorsan képesek felébredni és talpra ugrani, ha érzékeik jeleznek nekik.

Ebből fakadhat az is, hogy például napközben is előszeretettel szundikálnak. Gyakrabban iktatnak be rövidke alvásokat, emiatt viszont jóval kevesebb időt töltenek az ún. REM-fázisban. Ez az, amikor álmodunk – és ma már azt is tudjuk, hogy a kutyák is álmodnak.

Kedvenceinknél is megfigyelhetjük ennek jeleit: nyüszöghetnek és dünnyöghetnek, csipogó hangokat adhatnak ki vagy horkolhatnak, bajszuk megremeg, mancsaik mozognak, mintha futnának álmukban, olykor egész testünkben megrezzennek.

Ami az éjszakai alvást illeti, nagyjából lefedi a sötétedés idejét, vagyis (ha tehetik) alkonyat után aludni térnek, majd a hajnal első napsugaraira elkezdenek ébredezni.

A kutyák biológiai óráját ugyanis nagyban befolyásolja az, mennyire van világos, így értelemszerűen az is, mennyi fény szűrődik be kintről, ha benti kutyáról beszélünk.

Nem szabad elfelejteni, hogy minden kutya egyedi, igazi egyéniség, és alvásigénye attól is függ, mennyire él aktív életmódot. A kölykök például hamarabb elfáradnak, hiszen annyi mindent kell megtapasztalniuk a világról, és benne egymásról és önmagukról is. Mi is lenne kézenfekvőbb az „újratöltéshez” mint egy kiadós szundi?

A sport- és munkakutyáknak is több alvásra van szükségük, de a segítő- és terápiás kutyák is boldogan pihennek le, miután elfáradtak a napi tevékenységek közepette. Nem méláznak el azon, mi volt, hogy volt, vagy hogy mi lesz, hogy lesz. Még ha úgy látjuk is, rosszat álmodik, legtöbbször az a jobb, ha hagyjuk tovább aludni.

„Míg mi, emberek hajlamosak vagyunk átgondolni, mi minden történt a nap folyamán, addig a kutyák, ha úgy érzik, hogy itt az ideje aludni egyet, akkor alszanak egyet. Aztán folytatják teendőiket” – mondta el Dr. Corinne Wigfall állatorvos.

Összegezve tehát nincs abban semmi kivetnivaló, hogy kutyusunk sokat alszik. Arra viszont érdemes odafigyelni, ha megváltoznak alvási szokásai, és átalussza az egész napját (és az éjszakát is), vagy ha éppen ennek ellenkezője történik, és valami zavarja, nem tud elaludni esetleg gyakran felriad álmából.

Számos oka lehet ez utóbbinak is, például az időskori demencia egyik jellemzője, hogy a kutya nappal többet alszik, éjjel viszont sűrűn felébred, nyugtalanul fel-alá járkál. Ez lehet betegség, ízületi fájdalom vagy a szellemi hanyatlás jele is.

Ha kedvencünk alvási szokásaiban furcsa változást észlelünk, mindenképpen keressük fel vele állatorvosunkat!

Forrás: kutyabarathelyek.hu

Cikkek ebben a kategóriában

Honnan tudom, hogy lázas a kutyám?

PozsgaiReka

Egy kutya közelsége nemcsak a stresszt csökkenti, de általa barátságosabbá is válunk

PozsgaiReka

Cselekvő állatvédelmet hirdetett Ovádi Péter a haszonállattartásban is

PozsgaiReka

Adatkezelési tájékoztatónkban megismerheti, hogyan gondoskodunk személyes adatai védelméről. Weboldalunk cookie-kat (sütiket) használ a jobb felhasználói élmény érdekében, melynek biztosításához kérjük, kattintson az „Elfogadom” gombra. Elfogad Tovább

Adatkezelési tájékoztató