Szabadagazdi
Egyéb Felelős gazdi Kiemelt Népszerű

Honnan tudom, hogy lázas a kutyám?

Megye:
Település:
Facebook elérhetőség:

És mit tehetek, hogy segítsek neki?

Lázról beszélhetünk, amikor a kutya testhőmérséklete a normális értékeknél magasabb. Hátterében megannyi ok állhat, és kedvenceinknél is előfordulhat, hogy szinte egyik pillanatról a másikra szökik fel a lázuk. A kezdeti jeleket nem is olyan könnyű észlelni, gyakran csak az állatorvosnál derül fény arra, hogy megemelkedett a kutya testhője.

Ha az interneten keresgélünk, kisebb-nagyobb eltéréseket találhatunk az értéktartományt illetően: általában 38,3 és 39,2 Celsius-fok közé esik (végbélben mérve), de vannak jelentősebb eltérések is, például vemhes szukáknál a testhőmérséklet csökkenése (37°C körüli) rendszerint az ellés közeledtét jelzi.

Átmenetileg megemelkedhet a testhő intenzív fizikai aktivitás (sport, szaladgálás, játék), felfokozott érzelmi állapot (izgatottság, stressz), valamint külső tényezők (meleg időjárás, hőség) miatt is.

Honnan lehet tudni, hogy lázas a kutya?

Ha a kutya testhőmérséklete a normális értékhatár feletti, tehát meghaladja a 39°C fokot, akkor erős a gyanú, hogy lázas vagy túlhevült (hipertermiás állapot). A valódi láz a test válaszreakciója egy betegségre, míg a hipertermia erős hőhatás esetén alakul ki, például nyári kánikula idején, illetve, ha a kutyát melegben, hőségben túlzott fizikai megerőltetés érte.

A láz tünetei kutyáknál enyhétől az egészen súlyosig terjedhetnek, attól függően, milyen betegség áll a hátterében:

  • letargia (bágyadtság, elesettség)
  • étvágycsökkenés, étvágytalanság
  • hányinger, hányás
  • hasmenés
  • remegés, reszketés

Mi minden okozhat lázas állapotot?

  • gyulladás
  • fertőzés
  • immunmediált folyamat (az immunrendszer abnormális válaszreakciójáként megjelenő állapot)
  • daganatos betegség, rák

Előfordul, hogy a kiterjedt vizsgálatok ellenére sem sikerül a pontos okok nyomára akadni. Ilyenkor az kerül a kutya kórlapjára, hogy „ismeretlen eredetű láz”. Gyakorlatilag bármi, ami stimulálja az immunrendszert, lázas állapotot okozhat. Nem ritka a védőoltást követően fellépő enyhe hőemelkedés. Ilyenkor a kutya immunrendszere fokozott védelmi reakciót mutat a szervezetbe bekerülő idegen anyagok hatására, melyek úgymond „megdolgoztatják” egy kicsit az immunsejteket.

Bakteriális, gombás és vírusos fertőzések is kiválthatnak lázat, hiszen ezeknél a folyamatoknál is erősebben reagál az immunrendszer. Ugyanígy daganatos megbetegedés esetén is számolni lehet a láz megjelenésével.

Érdemes megemlíteni a hasnyálmirigy gyulladását is, mely napjainkban sajnos egyre több kutyát érint. Jellemző tünetei: hányás, hasmenés, fogyás, alhasi fájdalom. A pontos okokat még vizsgálják, de úgy tűnik, kutyáknál másként zajlik a betegség, mint az embereknél és a macskáknál.

 

Autoimmun betegségek esetén a kutya immunrendszere saját maga ellen fordul, a szervezet bizonyos részeit támadja, sokszor látszólag mindenféle kiváltó ok nélkül. Hogy csak néhányat említsünk, melyek kutyáknál is előfordulnak:

  • reumatoid artritisz (rheumatoid arthritis – tartós ízületi gyulladás és ízületi fájdalom)
  • lupusz (SLE – szisztémás lupus erythematosus, a test különböző szerveinek gyulladásos betegsége)
  • uveitisz (uveitis – a szemben a szivárványhártya, a sugártest és az érhártya gyulladásos folyamatai).

 

Mit tegyek, ha lázas a kutyám?

 

Ha úgy gondoljunk, valami nincs rendben kedvencünk egészségével, érdemes megmérni, van-e láza. Ha ezt nem tudjuk megoldani otthon, látogassunk el az állatorvoshoz vele. Ha sikerült megmérni a lázát, de csak enyhe hőemelkedést jelez a lázmérő, figyeljük meg kutyánk viselkedését.

Ha bármi szokatlan változást észlelünk rajta, ne habozzunk eljuttatni az állatorvoshoz. Komolyan kell venni, ha alábbi tünetek jelennek meg: a kutya nem kér enni, levert, hány és/vagy hasmenése van, esetleg a bélsárban vér látható.

Írjuk össze a tüneteket, és mondjuk el részletesen, mit tapasztaltunk kutyánkon. Ez elősegítheti a diagnózis felállítását. Különböző vizsgálatokra lehet szükség (vérvétel, vizeletelemzés, röntgen, stb.) ahhoz, hogy megállapíthassák, mi okozza a lázat kedvencünknél. A kezelés is ennek megfelelően fog zajlani. Ha otthonra is kapunk gyógyszer, pontosan adjuk be kutyánknak, és amíg nem érzi jól magát, pihentessük.

Figyelem! Soha ne adjunk emberi lázcsillapítót a kutyának, mert a benne lévő hatóanyagok miatt mérgező lehet számára, és ilyenkor hamar életveszélyes állapotba kerülhet az eb.

Forrás: kutyabarathelyek.hu

Cikkek ebben a kategóriában

Ivartalanítási program indult a kóbor ebek számának csökkentéséért

Strbik Dorina

PAPAGÁJTARTÁS – TUDNIVALÓK KEZDŐKNEK

PozsgaiReka

A hőségben autóban hagyott állat

ml

Adatkezelési tájékoztatónkban megismerheti, hogyan gondoskodunk személyes adatai védelméről. Weboldalunk cookie-kat (sütiket) használ a jobb felhasználói élmény érdekében, melynek biztosításához kérjük, kattintson az „Elfogadom” gombra. Elfogad Tovább

Adatkezelési tájékoztató