Szabadagazdi
Egyéb

Kereskedelmi célú kutya-, macska-, vadászgörény-szállítás

Megye:
Település:
Facebook elérhetőség:

Kereskedelmi célú kutya-, macska-, vadászgörény-szállítás

Travelo.hu

Mi minősül kereskedelmi célú szállításnak?
Minden olyan szállítás, amely nem felel meg a nem kereskedelmi célú szállítás kritériumainak, tehát:

 • Az állatok száma meghaladja az ötöt.
 • A szállítás az állat(ok) felett gyakorolt tulajdonjog változtatására irányul (akkor is, ha ingyenesen történik!).
 • Az állatok szállítását nem kíséri tulajdonos vagy tulajdonos által írásban feljogosított személy a szállítás idején, vagy az azt követő/ megelőző legfeljebb 5 napon belül.

Kereskedelmi célú kutya, macska, vadászgörény szállítmány indításának állategészségügyi feltételeiÁllat jelölés, regisztráció és azonosítás: 

 • Egyedi ISO kompatibilis mikrochippel történő azonosítás
 • EU kisállat útlevél
 • Regisztráció a PetVetData/Ebregiszter hatósági adatbázsiban

Állategészségügyi kezelések és vizsgálatok:

 • Érvényes veszettség elleni védőoltás (15 hetesnél fiatalabb, érvényes veszettség elleni védőoltással nem rendelkező kutya/macska/vadászgörény csak az ezt kifejezetten engedélyező tagállamokba szállítható! Részletes információ: https://portal.nebih.gov.hu/-/kedvtelesbol-tartott-allatok-utaztatasara-vonatkozo-tajekoztato; https://food.ec.europa.eu/animals/movement-pets/eu-legislation/young-animals_en
 • Galandféreg (Echinococcus multilocularis) elleni kezelés a Finnországba, az Egyesült Királyságba, Írországba, valamint Máltára történő utaztatás esetén
 • Hatósági állatorvos által végzett azonosság ellenőrzés és szükség esetén klinikai vizsgálat a szállítást megelőző 48 órán belül

Állategészségügyi bizonyítvány, előjelentés: 

 • TRACES rendszerben kiállított EU-n belüli állategészségügyi bizonyítvány („CANIS-FELIS-FERRETS-INTRA, 2021/403/EU rendelet I. melléklet 38. fejezetében meghatározottak szerint)
 • Hatósági előjelentés a szállítást megelőző 72 órával

KERESKEDELMI CÉLÚ KUTYA, MACSKA, VADÁSZGÖRÉNY SZÁLLÍTMÁNYOK SZÁRMAZÁSI/BERAKODÁSI LÉTESÍTMÉNYEIKedvtelésből tartott állatok kereskedelmi célú szállítmányát a következő létesítményekből

lehetséges indítani külföldre:

1. Kutya születési létesítménye
Kutyatenyésztés nyilvántartás köteles tevékenység, engedélyre nincs szükség.
Bejelentett, nyilvántartásba vett, FELIR azonosítóval rendelkező kutyatenyésztőtől lehetséges szállítmányt indítani.
Az alábbi tevékenységekre vonatkozóan kell FELIR tevékenység és létesítmény azonosítóval rendelkezni:

 • Kutya, macska, vadászgörény tenyésztése – tevékenység azonosító,
 • Kutya, macska, vadászgörény tenyésztő – létesítmény azonosító.

2. EU engedélyezett kutya gyűjtőállomás
Amennyiben a feladás helye nem azonos a születési hellyel, úgy a szállítmányt kutya, macska, vadászgörény gyűjtőállomásról szükséges indítani.
A gyűjtőállomás olyan létesítmény, ahol egynél több létesítményből, születési helyről származó kutyát gyűjtenek össze, majd azokat egy szállítmányként értékesítik külföldre (Európai Uniós tagállamba vagy harmadik országba).
Gyűjtőállomás üzemeltetése engedélyköteles tevékenység.
Gyűjtőállomás engedélyezését a létesítmény helye szerint területileg illetékes vármegyei kormányhivatal élelmiszerlánc-biztonsági és állategészségügyi hatáskörben eljáró főosztálya végzi.

Az engedélyezési eljárás során, a területileg illetékes élelmiszerlánc-biztonsági és állategészségügyi hatáskörben eljáró vármegyei kormányhivatal rögzíti a gyűjtőállomás adatait a FELIR rendszerben, valamint au EU-n belüli szállításhoz kötelezően használt TRACES rendszerben.

Az alábbi tevékenységekre vonatkozóan kell engedéllyel, FELIR tevékenység és létesítmény azonosítóval rendelkezni:

 • Kutya, macska, vadászgörény gyűjtőállomás üzemeltetés – tevékenység azonosító,
 • Kutya, macska, vadászgörény gyűjtőállomás üzemeltetés – létesítmény azonosító,
 • Kedvtelésből tartott állatok kereskedelme (üzlet nélkül) – tevékenység azonosító.

3. EU engedélyezett állatmenhely
A menhelyi kutyák más tagállamba történő szállítása állategészségügyi szempontból kereskedelmi célú szállításnak minősül, mert a tulajdonjog átruházására irányul, ezért a 2021. április 21-én életbe lépő új szabályzás miatt a menhelyet engedélyeztetni kell a megyei kormányhivatalnál.
Amennyiben menhelyről külföldre kívánnak szállítanak kutyát, macskát, vadászgörényt, a területileg illetékes élelmiszerlánc-biztonsági és állategészségügyi hatáskörben eljáró vármegyei kormányhivatal főosztályának a etvékenység megkezdése előtt engedélyeznie szükséges a létesítményt.
Az engedélyezési eljárás során, a vármegyei kormányhivatal rögzíti a menhely adatait a FELIR rendszerben.

Az alábbi tevékenységekre vonatkozóan kell engedéllyel, FELIR tevékenység és létesítmény azonosítóval rendelkezni:

 • EU menhely engedély a szállítmányok indulási létesítményére,
 • Állatmenhely üzemeltetése – tevékenység azonosító,
 • Állatmenhely üzemeltetése – létesítmény azonosító.

 

Előjelentés, állategészségügyi bizonyítvány
Élőállatok kereskedelmi célú szállítmányai kizárólag a feladás helye szerint illetékes hatósági állatorvos felügyeletével indíthatók.
A hatósági állatorvos a TRACES-NT rendszerben a feladó gazdasági szereplő által rögzített adatokat ellenőrzi, jóváhagyja, majd állategészségügyi bizonyítványt állít ki a szállított állatokról, amely a szállítás során kíséri a szállítmányt.
A szállítmányért felelős személy köteles az utazás tervezett kezdete előtt legalább 72 órával előjelentést küldeni a szállítmányról a járási főállatorvosnak.
Az előjelentésnek tartalmaznia kell a szállítandó állatok faját, mikrochip számát, kisállat útlevél számát, a születési dátumát (amely a kisállatútlevélben és a hivatalos eb adatbázisban szerepel), az utolsó veszettségelleni oltás dátumát, valamint a tenyésztő FELIR azonosítóját.
A szállítmány indítását megelőző 48 órán belül a szállítmányt indító hatósági állatorvos azonosság ellenőrzésnek és szükség esetén klinikai vizsgálatnak veti alá a szállítmányban szereplő állatokat.

Forrás: portal.nebih.gov.hu 

Cikkek ebben a kategóriában

A törpeegér lett az év emlőse

Strbik Dorina

Újabb 12 millióval segítik a a kelet-magyarországi állatvédelmet

PozsgaiReka

Figyelmeztet a Nébih: Veszett kutyát találtak Magyarországon

PozsgaiReka

Adatkezelési tájékoztatónkban megismerheti, hogyan gondoskodunk személyes adatai védelméről. Weboldalunk cookie-kat (sütiket) használ a jobb felhasználói élmény érdekében, melynek biztosításához kérjük, kattintson az „Elfogadom” gombra. Elfogad Tovább

Adatkezelési tájékoztató