Szabadagazdi
Egyéb Felelős gazdi Kiemelt Népszerű

Mit tegyek, ha kullancsot találtam a kutyámban?

Megye:
Település:
Facebook elérhetőség:

Útmutató az állatorvos ajánlásai szerint.

Egy kellemes séta az erdőben vagy a mezőn, túrázás a hegyekben… A legtöbb kutyás család életéhez hozzátartozik. Szeretünk kint lenni a szabadban, de a természetben eltöltött idő egy kis plusz odafigyelést is igényel, hogy mindenki jól érezze magát. Ennek fontos része a kullancsok elleni védekezés is – nemcsak a gazdiknak, hanem kutyusainknak is.

Érdemes séta közben is ránézni kutyánk bundájára, hátha épp akkor veszünk észre rajta egy aprócska fekete vagy barna pontot, amint úticélja felé kapaszkodik. Hazatérve pedig mindig alaposan nézzük át kutyusunkat, hogy elejét vehessük a bajnak. A kullancsok ugyanis különféle betegségeket terjeszthetnek, a babeziózis (babézia) és a Lyme-kór különösen veszélyesek kedvencünk egészségére!

Mit tegyünk, ha kutyánkat megcsípte egy kullancs?

Az első és legfontosabb a kullancs eltávolítása. Minél hamarabb fedezzük fel, annál kevesebb ideje van arra, hogy átadja a kutyának a betegséget. Használjunk egy csipeszt, óvatosan, de határozottan fogjuk meg vele a kullancsot, minél közelebb a bőrfelülethez. Finoman, egyenletesen szabadítsuk ki a kullancsot anélkül, hogy elforgatnánk vagy összenyomnánk – javasolja Dr. José Arce, az Amerikai Állatorvosok Szövetségének elnöke*.

„Ha összenyomjuk, csavargatjuk vagy kirántjuk a kullancsot, miközben a feje még benne van a kutya bőrében, azt eredményezheti, hogy szájszervének egy része leszakad, és benne marad a bőrben. Ez helyi reakciót válthat ki (pl. a bőr kipirosodása, gyulladás), és el is fertőződhet” – teszi hozzá a szakértő.

Ha a kullancs mégsem jönne ki egyben, mossuk le a csípés helyét langyos, szappanos vízzel, és vigyük el kutyánkat az állatorvoshoz, hogy megfelelően eltávolíthassák a hátramaradt részt. Ne próbálkozzunk ezzel otthon, mert csak tovább fokozhatjuk a már kialakult bőrirritációt, és a seb könnyen elfertőződhet.

És ha nincs kéznél csipesz?

Ha hirtelen nem találjuk a szemöldökcsipeszünket, e célra megfelelő lehet egy darabka fogselyem vagy vékony madzag is. Tegyünk egy hurkot a kullancsra a bőrhöz legközelebb eső részén, húzzuk szorosra a hurkot, majd egyenletesen húzzuk ki a kullancsot.

1. Tegyük el!

Miután sikeresen eltávolítottuk a kullancsot, mártsuk alkoholba, helyezzük el egy kis műanyag tasakban vagy tartályban. Igyekezzünk, hogy ne érjünk hozzá a kullancshoz, nehogy véletlenül rákerüljön bármiféle testváladéka a bőrünkre. A betegséget okozó baktériumok, paraziták a nyálában is jelen lehetnek.

2. Fertőtlenítsünk!

Mossuk le a bőrfelületet, ahol a kullancs megcsípte a kutyát. Langyos, szappanos víz megfelelő e célra. Alaposan mossuk meg kezünket is!

3. Forduljunk állatorvosunkhoz!

Ha bármilyen szokatlan tünetet észlelünk kutyánkon, vagy egyszerűen nem hagy nyugodni a gondolat, hogy megcsípte a kullancs, beszéljük állatorvosunkkal. Érdeklődjünk, elérhető-e olyan gyorsteszt, mellyel le tudják tesztelni a kiszedett kullancsot különféle betegségekre. Ha már bevisszük az eltárolt kullancsot, vigyük kutyusunkat is, hogy megvizsgálják, minden rendben van-e vele.

4. Figyeljük meg a kutya viselkedését!

A kullancsok által terjesztett betegségeknél olykor napokba telhet, mire megmutatkoznak a tünetek a kutyán. Tartsuk a szemünket kedvencünkön, és jegyezzük fel, tapasztalunk-e rajta változást. Elesettség, gyengeség, izomfájdalmak, ízületi fájdalmak, nyirokcsomók megduzzadása, hőemelkedés, láz is jelezheti, hogy megfertőződött.

Megelőzés

A felmelegedés miatt a kullancsok szinte egész évben támadhatnak. Ügyeljünk a folyamatos védelemre, például rácsepegtető oldat, tabletta vagy nyakörv formájában. Kérjük állatorvosunk segítségét, hogy a számunkra legmegfelelőbbet tudjuk kiválasztani.

Ha kertes házban élünk, nyírjuk rövidre a füvet, ha pedig kint járunk, lehetőleg kerüljük a gazos, magas fűvel benőtt területeket.

Forrás: kutyabarathelyek.hu

 

 

Cikkek ebben a kategóriában

Pedagógusok és szülők csatlakoznak az Állatbarát Kihíváshoz a hontalan állatokért

PozsgaiReka

ABR-kvíz – játékszabályzat

ml

Miért van az, hogy a kutyák pillanatok alatt képesek elaludni?

PozsgaiReka

Adatkezelési tájékoztatónkban megismerheti, hogyan gondoskodunk személyes adatai védelméről. Weboldalunk cookie-kat (sütiket) használ a jobb felhasználói élmény érdekében, melynek biztosításához kérjük, kattintson az „Elfogadom” gombra. Elfogad Tovább

Adatkezelési tájékoztató