Szabadagazdi
Felelős gazdi Népszerű Szakértő szemmel

A kutyatál a harmadik legszennyezettebb tárgy egy háztartásban

A kutyatál tisztán tartása alapvető fontosságú, számos baktérium megtapadhat rajtuk, melyek különböző betegségeket terjeszthetnek. Az sem mindegy, hogy milyen alapanyagból választunk etető edényt.

A legtöbb kutya miután befalta a vacsoráját, szépen tisztára is nyalja az edényét. Ez azonban nem jelenti azt, hogy a kutyatál valóban tiszta is lett. Az NFS International (terméktesztelő, ellenőrző és tanúsító szervezet) nemrégiben készített tanulmánya szerint a kutyák vizes tálja a harmadik legszennyezettebb tárgy egy átlagos háztartásban. Baktériumok és kórokozók táptalaja. A megfelelő alapanyagú tál választásával és napi rendszeres tisztításával azonban hadat üzenhetünk a baciknak.

Milyen tálat válasszunk?

A tanulmány szerint az egyik legrosszabb választás a műanyagból készült etető- és itatótál. Idővel ugyanis a műanyagon apró karcolások, horzsolások és repedések keletkezhetnek. Ezek pedig kiváló táptalajt jelentenek a baktériumoknak. Még a szigorú és alapos tisztítás sem biztos, hogy eléri az ezekben a mikroszkopikus résekben rejtőző baktériumokat. A műanyag tálakban lévő vegyi anyagok továbbá fel is szívódhatnak a bőrön keresztül. Ez pedig a kutyák orrán és a szájuk körül jellegzetes pigment vesztést, foltosodást okozhatnak.

Mi a helyzet a kerámia tálakkal?

A Hartpury Egyetemi Központban végzett brit tanulmány szerint a kerámia tálak is képesek betegségeket terjeszteni. A konkrét vizsgálat célja annak megállapítása volt, hogy a tál anyaga (pl. műanyag, kerámia, rozsdamentes acél) és a használat időtartama befolyásolja-e a jelen lévő baktériumok mennyiségét és fajtáit. A legmagasabb baktériumszintet a hosszabb ideig használt műanyag tálakban találták meg. Azonban a legkárosabb baktériumfajokat, köztük az E. Coli-t és az MRSA-t leggyakrabban a kerámiatálakban azonosították.

Rozsdamentes acél – a nyerő választás

A kutyatálak közül a rozsdamentes acél a legjobb választás. Ez az anyag nem porózus, ami azt jelenti, hogy a baktériumok nem találnak réseket vagy repedéseket, amelyekben elszaporodhatnak. Tartós, könnyen tisztítható és többnyire mosogatógépben mosható. A rozsdamentes acélból készült tál felületén is megtapadhatnak baktériumok, de egy mosószeres tisztítással könnyen eltávolíthatjuk őket. Azonban még ezt a kutyatálat is minden nap el kell mosni, hetente pedig legalább 1-2 alkalommal fertőtleníteni is kell.

 

Forrás: kutyabarat.hu

Fotó: Shutterstock

Cikkek ebben a kategóriában

Tündéri fotókon a sóstói vadvédelmi központ koponyasérült mókusa

PozsgaiReka

Ha allergiás vagyok a macskaszőrre, akkor más állatok szőrére is allergiás lehetek?

ml

Kutyákról gyermekeknek

admin

Adatkezelési tájékoztatónkban megismerheti, hogyan gondoskodunk személyes adatai védelméről. Weboldalunk cookie-kat (sütiket) használ a jobb felhasználói élmény érdekében, melynek biztosításához kérjük, kattintson az „Elfogadom” gombra. Elfogad Tovább

Adatkezelési tájékoztató