Szabadagazdi
  • Nyitóoldal
  • Egyéb
  • Számtalan fiókát nevelt már fel hazánk legidősebb fekete gólyája
Egyéb Kiemelt Nem kutya! Népszerű

Számtalan fiókát nevelt már fel hazánk legidősebb fekete gólyája

Megye:
Település:
Facebook elérhetőség:

Számtalan fiókát nevelt már fel hazánk legidősebb fekete gólyája. A gemenci gólya három héttel idősebb az eddigi „legidősebb fekete gólya” címet birtokló szajoli madárnál. 

A közelmúltban egy gemenci táplálkozóhelyen több tucat fekete gólya verődött össze, készülődvén a hosszú afrikai vándorútra. Az ügyes halászok között több fióka-korban gyűrűzött egyedet is megfigyeltek a Természetvédelmi Őrszolgálat tagjai – közölte a Duna-Dráva Nemzeti Park Igazgatósága.

AZ EGYEDI AZONOSÍTÁSRA IS ALKALMAS ÚN. SZÍNES GYŰRŰK LEOLVASÁSÁT KÖVETŐEN KIDERÜLT, HOGY AZ EGYIK MADÁR A JELENLEG ISMERT LEGÖREGEBB FEKETE GÓLYA MAGYARORSZÁGON.

Ezt a rangos címet eddig egy idén, a Közép-Tiszai Tájvédelmi Körzetben Szajolnál lefotózott madár birtokolta, de a mostani gemenci fekete gólya még annál is 3 héttel idősebb a leolvasása pillanatában.

Az eddigi rekorder, 5082 gyűrűszámú madarat 2003-ban Hercegszántón gyűrűzte fiókaként Kalocsa Béla.

Veszélyben a fekete gólyák

A fekete gólya fokozottan védett madárfaj, természetvédelmi értéke 500 000 Ft.

Nemrégiben cikkünkben felhívtuk a figyelmet, hogy veszélyben vannak a fekete gólyák hazánkban. A fekete gólyák tavalyi költése rosszul sikerült az időjárás, illetve a fajra jellemző speciális élőhelyigények miatt. Magyarországon 350-400 pár fekete gólya fészkel, és a nagyon erős aszály már a tél folyamán éreztette hatását.

Forrás: magyarallatvedelem.hu

Cikkek ebben a kategóriában

Meddig hat? Kvízjáték játékszabályzat

ml

Franciaországban betiltották a kakascsibék leölését

ml

Fogváltás

Hegyi-SzucsDaniella

Adatkezelési tájékoztatónkban megismerheti, hogyan gondoskodunk személyes adatai védelméről. Weboldalunk cookie-kat (sütiket) használ a jobb felhasználói élmény érdekében, melynek biztosításához kérjük, kattintson az „Elfogadom” gombra. Elfogad Tovább

Adatkezelési tájékoztató