Szabadagazdi
Felelős gazdi Kiemelt Népszerű

Fogváltás

Megye:
Település:
Facebook elérhetőség:

A kölyökkutya fogváltása 4-6 hónapos korban történik.

Kutya fogváltás sorrendje, ideje

A tűhegyes tejfogak 4–6 hetesen bújnak ki és 6 hónapos korra teljesen lecserélődnek. A fogváltás kutyáknál a következő módon történik: először a metszőfogak potyognak ki, aztán az előzápfogak, zápfogak, végül pedig a szemfogak. (Na azokat a tűhegyes szemfogakat biztos nem fognak hiányozni! 🙂 )

A tejfogak jelentősen vékonyabbak, hegyesebbek, törékenyebbek a csontfogaknál. (Szoptatás közben sokszor fel is sértik az anya kutya emlőit, így a mama szépen lassan elkezdeni elterelni a kölykök figyelmét a szopizásról a játék felé.)

Már 8 hetes kölyöknek is vizsgálhatjuk a fogait (fajtára jellemzően), pl. a harapását (ollós, előre harapás, hátra harapás). A kölyökkutya tejfogai is tökéletesen alkalmasak a táplálék rágására, aprítására.

Kutya fogváltás tünetei, kutya fogzás

A tejfoggal rendelkező kutya rágási igénye sokszor nagyobb, mint mikor már leváltotta fogait. Ez alatt az idő alatt biztosítsunk neki különböző játékokat, amit nyugodtan rághat. (Később, még felnőtt korában is hasznos, ha van olyan játéka, ami mindig előtte lehet és bármikor rághatja. Ehhez persze megfelelő játékra van szükség, amit nem tud szétrágni, lenyelni – pl. Kong.)

Az is a fogváltás „tünete” lehet, ha a kiskutya mellőzi a rágást és a huzakodós játékot. Ez is teljesen természetes reakció ebben az időszakban. Ha esetleg a fogváltás nem zajlana le a kutya 6 hónapos koráig, érdemes kikérni a tenyésztő vagy az állatorvos véleményét, nehogy a tejfog „bennmaradása” hátrányként jelentkezzen…

Hány foga van a kutyának

A kölyökkutyáknak 28 tejfoga, a felnőtt kutyáknak 42 csontfoga van, 20 a felső és 22 az alsó állkapocsban.

Fogváltáson túl a fogakról

Akár kiállításon, akár csak az állatorvosnál szükség lehet arra, hogy megmutassuk a kutyánk fogait, ezért már kölyökkortól kezdve érdemes pozitív módszerrel megtanítani rá és rendszeresen gyakorolni, hogy szükség esetén ne okozzon gondot.

Forrás: https://kutyakaland.hu/fogvaltas/

Cikkek ebben a kategóriában

Neked is frontérzékeny a kutyád? Ezek a jelek utalnak rá

PozsgaiReka

5 tévhit a mentett kutyákkal kapcsolatban

PozsgaiReka

Veszélyes fűszerek – ezekből jobb, ha nem eszik a kutya

Adatkezelési tájékoztatónkban megismerheti, hogyan gondoskodunk személyes adatai védelméről. Weboldalunk cookie-kat (sütiket) használ a jobb felhasználói élmény érdekében, melynek biztosításához kérjük, kattintson az „Elfogadom” gombra. Elfogad Tovább

Adatkezelési tájékoztató