Szabadagazdi
  • Nyitóoldal
  • Egyéb
  • Hullik a macskád szőre? Ezek az okok állhatnak kedvenced kopaszodásának hátterében
Egyéb Felelős gazdi Nem kutya! Népszerű

Hullik a macskád szőre? Ezek az okok állhatnak kedvenced kopaszodásának hátterében

Megye:
Település:
Facebook elérhetőség:

A macskák vedlése bizonyos keretek között teljesen normális. De amennyiben a megszokottnál jelentősen nagyobb mértékű szőr hullik, érdemes lehet állatorvoshoz fordulni, ugyanis valószínűleg valamilyen jellegű bőrbetegség, vagy más komolyabb probléma állhat a háttérben. Ez pedig mindenképpen szakemberi segítséget igényel.

A komoly vedlési problémáknak viszonylag sok más tünete is lehet, például túlzott tisztálkodás kísérheti a szőrhullást, de előfordulhatnak különböző bőrgyulladások és fertőzések is, melyek miatt jelentős mennyiségű szőrt veszít a macska. Amennyiben azt tapasztalod, hogy cicád hirtelen nagyon sok szőrt hullajtott, akkor érdemes lehet állatorvoshoz fordulnod, ugyanis akár súlyosabb betegség is okozhatja a tünetet.

Mi állhat a jelentős vedlés hátterében?

Számos betegség, bőrprobléma vagy esetleges rossz szokás állhat annak hátterében, hogy a macskád hirtelen jelentősebb mennyiségű szőrt kezd el veszíteni. Ide tartoznak például az olyan mentális betegségek, melyek kényszeres zavarokkal járnak. Ilyenkor gyakran megfigyelhető, hogy a macska kényszeres vakarózásba, szőrtépésbe kezd, ami pedig kopasz foltokat eredményezhet a testen. De ez lehet a szeparációs szorongásnak, esetleg a kóros félelemnek is jele. Emellett az alábbi betegségek is járhatnak ezzel a tünettel.

  • Bőrbetegségek: ezeknek jellegzetessége a kiütés, illetve a különböző elváltozások a bőrön, melyek hosszútávon, kiváltképpen az adott területen komoly problémákat okozhatnak.
  • Allergia: az allergia a szőrhullás egyik legfőbb oka. Ennek hátterében állhat rovarcsípés, gyógyszerérzékenység, por és pollen irritáció is. Ilyenkor a szőrhullás oka a viszketés, és az ezzel járó folyamatos vakarózás, ami kopasz foltokat eredményezhet a bőr területén.
  • Parazitáka bolhák, atkák, tetvek és kullancsok szintén okozhatnak kiütéseket, kopasz foltokat, sőt még sebeket is.
  • Gombás fertőzések: a gombás fertőzések a parazitás megbetegedésekhez hasonlóan járhatnak olyan mértékű kopaszodással, mint a fentiekben említett betegségek.

Ezen kívül ritkább esetekben az adott tünet jelezhet komolyabb immunrendszeri problémát, cukorbetegséget, pajzsmirigy-túlműködést vagy a rák tünete is lehet.

A stressz és a fájdalom is lehet kiváltó ok

A stressz, a szorongás és a fájdalom szintén lehet kiváltó oka a nagymértékű bundavesztésnek. Ebben az esetben a kopasz foltok leginkább a lábon, az oldalon, és hason jelennek meg, ugyanis ezeket félelmükben tépik az állatok, ezzel kvázi csonkítva önmagukat. Az ennyire radikális esetekben előfordulhat, hogy az állatorvos antidepresszánsokat ír fel. A jelentős mértékű fájdalom is okozhat ilyen tüneteket, ez pedig aggodalomra adhat okot, hiszen ebben az esetben elképesztő mértékben szenved az állat. Éppen ezért, amennyiben vedlési időszakon túl érzékeled a jelentős szőrhullást, akkor mindenképpen fordulj állatorvoshoz.

Forrás: azenmacskam.hu

Cikkek ebben a kategóriában

Több ezer forintos különbségek: ezért kerül ennyibe a kutyák mikrochipezése

PozsgaiReka

ABR-kvíz – játékszabályzat

ml

Emberre is veszélyes lehet a terjedő szemférgesség

ml

Adatkezelési tájékoztatónkban megismerheti, hogyan gondoskodunk személyes adatai védelméről. Weboldalunk cookie-kat (sütiket) használ a jobb felhasználói élmény érdekében, melynek biztosításához kérjük, kattintson az „Elfogadom” gombra. Elfogad Tovább

Adatkezelési tájékoztató