Szabadagazdi
Nem kutya! Szakértő szemmel

Madárnak néztek mindenkit, de lebuktak

Tizenkét hónap börtönbüntetést kaphat az a férfi, akit a holland szakhatóság azzal gyanúsít, hogy ötven éven át hamis állatorvosi dokumentumok felhasználásával csempészett papagájszerű madarakat.

A hágai illetőségű férfi és – tettestársként szintén vád alá helyezett – fia a napokban álltak bíróság elé Amszterdamban. Amint azt a Holland Élelmiszerbiztonsági Hatóság (NVWA) a honlapján hírül adta, az elkövetőknek illegális állatkereskedelem, állategészségügyi szabályok megsértése, hamisítás és csalás miatt is felelniük kell.

A hosszú évtizedek alatt folytatott illegális tevékenység célja főként a papagájszerű madarak exportálása volt az NVWA szerint. A madarak között voltak olyanok is, melyeknek tollazatát befestették, hogy kelendőbbek legyenek. A hamisított állat-egészségügyi papírok többek között azt tanúsították, hogy minden madár mentes az ornitózistól*, holott tényleges állatorvosi vizsgálat egy esetben sem történt.

*Az ornitózis okozója a Chlamydia psittaci nevű baktérium. A papagájoknál a betegség leggyakoribb tünetei a tüsszögés, a szem és az orr váladékozása, a zöldes színű ürülék, hasmenés. Minden madárfaj fogékony erre a betegségre, de a különböző fajok eltérő tüneteket mutatnak, és nem egyformán reagálnak rá. Az ornitózis  zoonózis, azaz emberről állatra, illetve állatról emberre átvihető megbetegedés.

A kép illusztráció.

Cikkek ebben a kategóriában

Tényleg eszik a csirke kavicsot?

ml

Egy kakasnak hány tyúkja van?

admin

Az állatok intim titkai

ml

Adatkezelési tájékoztatónkban megismerheti, hogyan gondoskodunk személyes adatai védelméről. Weboldalunk cookie-kat (sütiket) használ a jobb felhasználói élmény érdekében, melynek biztosításához kérjük, kattintson az „Elfogadom” gombra. Elfogad Tovább

Adatkezelési tájékoztató