Szabadagazdi
Nem kutya! Szakértő szemmel

Madárnak néztek mindenkit, de lebuktak

Tizenkét hónap börtönbüntetést kaphat az a férfi, akit a holland szakhatóság azzal gyanúsít, hogy ötven éven át hamis állatorvosi dokumentumok felhasználásával csempészett papagájszerű madarakat.

A hágai illetőségű férfi és – tettestársként szintén vád alá helyezett – fia a napokban álltak bíróság elé Amszterdamban. Amint azt a Holland Élelmiszerbiztonsági Hatóság (NVWA) a honlapján hírül adta, az elkövetőknek illegális állatkereskedelem, állategészségügyi szabályok megsértése, hamisítás és csalás miatt is felelniük kell.

A hosszú évtizedek alatt folytatott illegális tevékenység célja főként a papagájszerű madarak exportálása volt az NVWA szerint. A madarak között voltak olyanok is, melyeknek tollazatát befestették, hogy kelendőbbek legyenek. A hamisított állat-egészségügyi papírok többek között azt tanúsították, hogy minden madár mentes az ornitózistól*, holott tényleges állatorvosi vizsgálat egy esetben sem történt.

*Az ornitózis okozója a Chlamydia psittaci nevű baktérium. A papagájoknál a betegség leggyakoribb tünetei a tüsszögés, a szem és az orr váladékozása, a zöldes színű ürülék, hasmenés. Minden madárfaj fogékony erre a betegségre, de a különböző fajok eltérő tüneteket mutatnak, és nem egyformán reagálnak rá. Az ornitózis  zoonózis, azaz emberről állatra, illetve állatról emberre átvihető megbetegedés.

A kép illusztráció.

Cikkek ebben a kategóriában

Adhatok-e emberi használatra való fájdalomcsillapítót háziállatomnak?

ml

Meglepte a szarkák egymást segítő, problémamegoldó viselkedése az ausztrál kutatókat

Strbik Dorina

Miért nem fogyasztható az afrikai sertéspestis betegség (vagy annak gyanúja) miatt leölt állatok húsa?

ml

Adatkezelési tájékoztatónkban megismerheti, hogyan gondoskodunk személyes adatai védelméről. Weboldalunk cookie-kat (sütiket) használ a jobb felhasználói élmény érdekében, melynek biztosításához kérjük, kattintson az „Elfogadom” gombra. Elfogad Tovább

Adatkezelési tájékoztató