Szabadagazdi
Nem kutya! Szakértő szemmel

Az állatok intim titkai

Az alábbiakban elolvashatjátok Facebook-oldalunkon megjelent sorozatunk eddigi összes részét.

Cicaszerelem

Tavasszal, ahogy a nappalok hosszabbodnak, úgy ivarzik egyre több cicalány. Évente többször is ivarzanak a cicahölgyek (poliösztruszos állatok), de általában télen, novembertől februárig hosszabb szünetet tartanak. Előfordulhat, hogy a nagy melegben is lankad a kedv… Ha nem akarunk cicacsemetéket és kandúrunkat megóvnánk attól, hogy
elveszítse fülét, farkát, szemét vagy egyéb testrészeit, gondoskodjunk időben a cicák ivartalanításáról! (az ivartalanításról bővebben itt) A meleg hónapokban sokszor hihetjük azt, hogy a szomszédaink egymásnak estek vagy egy újabb kisbaba született az utcában, de végül mindig kiderül, hogy csak a környékbeli cicák fülledt nászéjszakáinak lehetünk fültanúi.

Riska ultra hangos

Az emberek kíváncsi természetűek, minél előbb szeretnék megtudni, hogy sikerült-e az üsző vagy a tehén mesterséges termékenyítése (a szarvasmarha elnevezéseiről bővebben itt), ezért felkérik az állatorvost, hogy állapítsa meg: „van-é benne borjú?” Nos, miként is zajlik ez a vizsgálat? A szarvasmarhát rektális tapintásos vagy ultrahang vizsgálatnak vetik alá. Minél érzékenyebb kezű az állatorvos, annál hamarabb mondja meg, hogy vemhes-e az állat vagy sem. A korai ultrahangos diagnózis a 27-28. naptól nagy biztonsággal ad pontos eredményt, a tapasztalt vizsgáló kéz pedig a 30. naptól teljesít a legjobban. Tej- vagy vérvizsgálattal is pontot tehetünk az ügy végére, de mindenképp szakavatott tehéngyógyász segítségére lesz szükségünk.

Rejtelmes kutyakeblek

Az óvatos újdonsült kutyatartók gyakran fordulnak állatorvoshoz azzal, hogy sok-sok kullancs tapadt a kutyájuk hasára… Gyakorta be is igazolódik a gyanú, hiszen manapság már egész évben támadnak a kullancsok (róluk bővebben itt). Előfordulhat azonban, hogy a sötétben, a sok szőr és beleragadt ágacskák, levelek között összetévesztjük a kullancsokat a kutyus mellbimbóival, avagy a köldökkel. Ne ijedjünk meg, ha kettőnél több bimbó is előbukkan! A kutyának több, akár 8-10 mellbimbója is van, a számuk változó lehet. A kutya köldökét pedig a has középvonalában találjuk. Figyelem! Ha kemény vagy puha „puklit” észlelünk a köldök közelében, forduljunk állatorvosunkhoz, mert a köldöksérv bizony nem játék!

Tyúkhálószoba

Honnan ismerhetőek fel a legvonzóbb tyúkhölgyek? Azt gondolhatnánk, hogy a szép tollazatú tyúkok a legvonzóbbak, pedig nem! A legsikeresebbek a szerelemben azok, melyek hátán bizony kialakul egy kisebbfajta tollhiány. A tapasztalt gazda tudja, melyik tyúkja volt a legsikeresebb, ugyanis amikor a kakas tojózza a tyúkot, a hátán támaszkodik és letapossa onnan a tollakat. Figyeljünk arra, hogy ne legyen túl sok kakas a tyúkudvarunkban! A tyúkjaink megszenvedhetik, és nem csak tollaikat, de akár a bőrüket is elveszíthetik. Itt már írtunk arról, hogy egy kakasnak ideális esetben hány tyúkja van.

Villogó kancahölgyek

A nappalok hosszabbodása beindítja a kancák ivarzását és márciusban meg is kezdődik a sárlás időszaka. De vajon honnan tudják ezt a mének? Az igazi dámákhoz óvatosan közelednek a tapasztalt szívtiprók, figyelik az apró jeleket. Ha a kanca csíp, harap vagy jól a ménbe rúg, akkor még nem vevő a hancúrra, de ha gyakran ürít vizeletet, a farkát felemeli és megvillantja a hátsóját (villogtat), akkor a mének biztosak lehetnek abban, hogy szabad a pálya.

Egyetlen kutyatojás

Gyakori rendellenesség a kan kutyáknál, hogy az egyik vagy mindkét here rejtetten marad, azaz nem szállnak le időben a herezacskóba. De miért is okoz ez problémát? Ha a hasüregben vagy az ágyéki régióban ragadnak, nagyon gyakran daganatos megbetegedést okozhatnak! A rejtett heréjűség öröklődik, ezért ezeket az állatokat nem szabad tovább tenyészteni,mindenképpen ivartalaníttatni kell őket! Ha a kiskutyánknak üresen lifeg odalenn a zacskó, akkor se keseredjünk el, 4-6 hónapos koráig (a lágyékcsatorna végleges bezáródásáig) van esély, hogy megjelenjen mindkét tojás.

Bikalegenda

A mesterséges termékenyítéssel és számos más technikával ma már az is lehetséges, hogy egy bika egy ejakulátumából, akár 200-300 termékenyítő adagot nyerhetünk ki. Az örökítőanyag tárolható fagyasztásos technikával, akár több évig is. Ilyen módon születhetnek egy idős vagy kimúlt, rég elfeledett bikának is fiatal porontyai. Egy jó genetikai állománnyal rendelkező bikának több ezer leszármazottja is őrizheti emlékét.

Kötényt a kosnak!

A juhok diszkrét állatok, sokszor titokban ivarzanak, így szükség lehet úgynevezett kereső kosokra, hogy fény derüljön hajlandóságukra, mielőtt találkoznak az „igazival”. Erre a célra alkalmaznak a juhászok kötényes kosokat, amelyek péniszét köténnyel elfedik, így nem tudják befedezni az anyajuhokat, akik megőrzik erényüket. A juh nevezéktanról bővebben itt olvashatsz.

Guppik „áldott állapotban”

Kezdő akvaristáknak ideális hal a guppi, könnyen tartható és sikeresen szaporítható. De csak akkor kezdjünk bele, ha tisztában vagyunk az igényeikkel és megfelelő, kellemes környezetet tudunk létrehozni a számukra. A hímek kisebbek és szebb színezetűek a nőstényeknél. A tapasztalatok azt mutatják, hogy a guppi lányok a színes, dekoratív hímekre buknak. A nőstény guppik nagyobbak és „áldott állapotban” egy sötétebb folt jelenik meg az ivarnyílásnál. Körülbelül 4 hét múlva jönnek a világra a kishalak. Maga a születés látványos, hiszen ez egy elevenszülő hal. Legyünk körültekintők, mert társas akváriumban az idősebb halak előszeretettel csipegetik a kicsiket. Érdemes guppinevelő akváriumot berendezni vagy sok-sok búvóhelyet, növényzetet telepíteni.

Gyorstüzelés helyett hosszas udvarlás

A sertés kanok nem sietik el a párosodást, időt fordítanak az ismerkedésre. Először csak lődörögnek, szimatolnak a koca körül, bökdösik az orrukkal, fejüket a koca hátára fektetik. Ez az előjáték és maga a fedezés is segíti a sikeres megtermékenyülést. A kanok jellegzetes illatanyagot bocsátanak ki és speciális kanhangot küldenek a kocák felé. Maga az aktus 5-15 percig is eltarthat.

Cikkek ebben a kategóriában

A csibék végleges otthonukba költöztek

ml

Az állatok világnapján

ml

Télen is figyeljünk kinti állataink megfelelő vízellátására!

ml

Adatkezelési tájékoztatónkban megismerheti, hogyan gondoskodunk személyes adatai védelméről. Weboldalunk cookie-kat (sütiket) használ a jobb felhasználói élmény érdekében, melynek biztosításához kérjük, kattintson az „Elfogadom” gombra. Elfogad Tovább

Adatkezelési tájékoztató