Szabadagazdi
Felelős gazdi Nem kutya! Szakértő szemmel

Papagájos karácsonyt!

Az ünnepek közeledtével előkerülnek a díszek, a fényfüzérek és a színpompás szobanövények. A kutyákat, cicákat érő karácsonyi veszélyforrásokról már korábban írtunk, de nem szabad megfeledkeznünk szárnyas kedvenceinkről sem.

Legyünk előrelátóak, és készüljünk fel azokra a napokra is, amikor az állatorvosi rendelők zárva vannak. Érdemes utánanéznünk a rendelők nyitvatartásának, de akár telefonon is megérdeklődhetjük, hogy az ünnepek alatt melyik – egzotikus állatokkal is foglalkozó – állatorvoshoz vihetjük a madarunkat.

Gyakran már az adventi időszakban előkerülnek a díszek, gyertyák és dekorációk. A papagájok számára a dekoráció csábító játék, többségük a madarak számára káros anyagokból készül. Ha madarat tartunk, kerüljük a csillámporos, könnyen lenyelhető, apró darabokból álló díszeket! Válasszunk természetes anyagokból, növényi termésekből, szalmából, tobozból készült termékeket. Lepjük meg papagájunkat kifejezetten nekik készült játékokkal! A díszek babrálása helyett ezekkel biztonságosan elfoglalhatják magukat.

A hosszú fonalak, akasztók sérüléseket okozhatnak a madarainknál – kössük rövidebbre! Az elektromos füzérek és díszek vezetékeinek átcsípése áramütést okozhat. Ezeket az eszközöket ne vagy csak körültekintéssel használjuk!

A toll könnyen lángra kap, ezért a gyertya és a csillagszóró használatakor is legyünk körültekintőek! Tűz okozta baleset után hideg vízzel oltsuk el a tüzet, hűtsük le a megégett testfelületet és azonnal forduljunk a kezelő állatorvosunkhoz! Ha a madarunk előszeretettel csipegeti a viaszt, ne hagyjuk elöl a gyertyákat, mert a lenyelt viasz komoly emésztési problémákhoz vezethet.

A karácsonyi sürgés-forgás közben is legyen gondunk arra, nehogy madarunk kiszökjön. Ha vendégeink jönnek, hívjuk fel a figyelmüket az ajtók, ablakok „papagájbiztos” használatára.

Tájékozódjunk, mely karácsonyi dísznövények mérgezőek és melyek biztonságosak. Ne hagyjuk, hogy madarunk festékes, vegyszeres vagy műhavas növényeket csipegessen, ugyanis ezek ártalmasak lehetnek a madarunk egészségére! A kalitkából kiengedett papagájok elől pedig gondosan pakoljuk el a veszélyes tárgyakat és az elöl hagyott süteményeket, csokoládét.

Végül, de nem utolsósorban nem lehet elégszer hangsúlyozni, hogy a háziállat tartása felelősség. Az ünnepek után rengeteg ajándékba kapott állat kerül vissza az állatkereskedésbe, a menhelyre, vagy ami még rosszabb, az utcára.

Az állatokról való gondoskodás rengeteg szabadidőt, megfelelő anyagi hátteret, gondosan előkészített életteret és sok-sok tudást is igényel az állatok szükségleteiről. Ne ajándékozzunk felelőtlenül élő állatot!

Cikkek ebben a kategóriában

Vissza a természetbe – Szabadon engedték a Sóstó Vadvédelmi Központban gyógyult gólyákat

PozsgaiReka

Így vizsgázott a halőri szolgálat kutyája, Bandita

ml

A lovak ápolása

PozsgaiReka

Adatkezelési tájékoztatónkban megismerheti, hogyan gondoskodunk személyes adatai védelméről. Weboldalunk cookie-kat (sütiket) használ a jobb felhasználói élmény érdekében, melynek biztosításához kérjük, kattintson az „Elfogadom” gombra. Elfogad Tovább

Adatkezelési tájékoztató