Szabadagazdi
Nem kutya! Szakértő szemmel

Ünnepi nyusziság

A karácsonyi időszakban, amikor a gazdák is otthon pihennek, a nyúlketrec is gyakrabban kinyílik. A kíváncsi nyuszik megszagolgatják a díszeket, játszanak a csomagolópapírokkal és a girlandokkal, selyemszalagokkal.

A festékmentes fehér selyempapír ártalmatlan a nyuszink számára, ellenben vigyázzunk az apró díszítésekkel, a csillámporral és a filterekkel! Ha véletlenül lenyeli, komoly emésztőszervi problémák alakulhatnak ki a nyuszinknál.

Ahogy más háziállatoknál, úgy a nyulaknál is veszélyesek lehetnek az elektromos füzérek és díszek. A vezeték átrágása áramütést okozhat. A lelógó díszek is csábítóan hatnak állatunkra. Ha nem gondoskodunk arról, hogy a karácsonyfa stabilan álljon, akár magukra is boríthatják apróbb kedvenceink. Ha kikötjük, emelvényre tesszük vagy körbekerítjük a fát, megelőzhetjük az ilyen baleseteket. Az „átlagnyuszik” szerencsére nem szívesen fogyasztják a fenyőágakat a magas gyantatartalom miatt. Ha igazi ínyenc a nyuszink és mégis megrágcsálná, ne aggódjunk, nem mérgező. Mivel azonban nem is megfelelő táplálék, szándékosan ne etessünk fenyőágat! Ne adjunk továbbá sós és édes csemegéket, és egyéb, nem kifejezetten nekik való nyalánkságokat. Maradjunk Inkább a sok szénánál és a megfelelő növényi táplálékoknál! A nyulak is megégethetik magukat, tartsuk távol őket az égő gyertyáktól és a csillagszóróktól.

Időben tájékozódjunk, melyik állatorvosi rendelő van nyitva az ünnepek alatt! Ebben az időszakban az állatorvosok is ünnepelnek, ezért az ambuláns ellátást nem igénylő kisebb problémákkal, megelőző oltásokkal még az ünnepek előtt tanácsos felkeresni a rendelőt.

Ugye Te sem ajándékozol karácsonyra élő állatot?

Cikkek ebben a kategóriában

Zöld kacsatojás?

ml

A legnépszerűbb teszt

ml

Így vizsgázott a halőri szolgálat kutyája, Bandita

ml

Adatkezelési tájékoztatónkban megismerheti, hogyan gondoskodunk személyes adatai védelméről. Weboldalunk cookie-kat (sütiket) használ a jobb felhasználói élmény érdekében, melynek biztosításához kérjük, kattintson az „Elfogadom” gombra. Elfogad Tovább

Adatkezelési tájékoztató