Szabadagazdi
Felelős gazdi Szakértő szemmel

Etetési higiénia

Kutyánk, macskánk edényeinek, étkezőterületének tisztán tartása részletkérdésnek tűnik. Pedig az etetési higiénia saját lakásunk általános higiéniájával kezdődik, ami a kutyás háztartásokban több odafigyelést igényel, mint ahol nincs házi kedvenc.

A szokások és az elvárások házról házra változhatnak, de kisállattal együtt élni általában több és gondosabb takarítást igényel. Kutyánktól, macskánktól nem várhatjuk el, hogy nyomtalanul létezzen a lakásban, sőt, arra is nekünk kell odafigyelni, hogy megfelelő tisztítószereket használjunk – a fertőtlenítőszerek egy része ugyanis mérgező anyagokat tartalmaz. Az ecet természetes anyag, fertőtlenítő hatású – azoknak a gazdiknak javasoljuk a klórtartalmú szerek helyett, akiknek a kedvencei szeretik a padlót nyalogatni.

A kutya vagy a macska soha nem lesz „higiénikusan tiszta”, hiszen azzal, hogy az állatok magukat tisztogatják, a környezetből vagy a nyáluk révén bundájukra kerülhetnek baktériumok és más kórokozók. A lakás megfelelő tisztításával, a rendszeres kézmosással elkerülhetjük, hogy egymásnak adogassuk át az esetleges fertőzést, és természetesen az immunrendszerünk is dolgozik, de azért bizonyos dolgokra ügyelnünk kell.

Kerüljük a műanyagot!

A kerámiából és fémből készült kutyatálakat jobban lehet tisztítani, mint a műanyagokat. Utóbbiakból esetleg kioldódhatnak mérgező anyagok. Az etető- és itatótálat naponta mossuk el mosószeres, forró vízzel, hogy a mégoly aprócska ételmaradékok miatt se szaporodjanak el a kórokozók. Nem számít, hogy kutyánk alaposan tisztára nyalogatja a tálját, a baktérium szabad szemmel nem látható. Hetente érdemes a tálakat fertőtleníteni is. Régi és jól bevált recept a fertőtlenítéshez: 2 dl ecetet és 1 evőkanál sót keverünk 1 liter vízhez, és az edényeket (a kutyától jól elzárt helyen) egy éjszakán át ebben áztatjuk, majd tiszta vízzel kimossuk.

Szájhigiénia

A kutyáknak rossz szájszagot okozhatnak a rossz fogak, ami természetesen orvosi beavatkozást igényel. A fogkő képződését azonban lassíthatjuk, és az ezzel járó egyéb problémák kialakulását (pl. ínygyulladás, étvágytalanság) megelőzhetjük, ha hetente többször megmossuk a fogait. Ehhez a művelethez speciális fogkefét és fogkrémet is be lehet szerezni.

Cikkek ebben a kategóriában

Tippek gazdiknak: így készülj a karácsonyra!

ml

Pénteken kezdődik a gödöllői Nemzetközi Természet- és Környezetvédelmi Fesztivál

Strbik Dorina

Ne ajándékozz élő állatot!

ml

Adatkezelési tájékoztatónkban megismerheti, hogyan gondoskodunk személyes adatai védelméről. Weboldalunk cookie-kat (sütiket) használ a jobb felhasználói élmény érdekében, melynek biztosításához kérjük, kattintson az „Elfogadom” gombra. Elfogad Tovább

Adatkezelési tájékoztató