Szabadagazdi
Nem kutya! Szakértő szemmel

A rágcsálóirtó szerek természetkárosító hatásai

Az elmúlt években egyre többször találkoznak a szakemberek ragadozó madarak és apróvadak mérgezéses eseteivel. A mérgezett csali szántóföldre való engedély nélküli kihelyezése bűncselekménynek minősül, de még az engedélyezett rágcsálóirtások során is gyakran előfordulnak véletlen mérgezések. Ezeket a szereket nem csak a mezőgazdasági kártevőknek számító mezei pockok, vagy a ház körüli rágcsálók, az egerek, a patkányok fogyaszthatják el, hanem más növényevő állatok, például a mezei nyulak is. A szerek felelős használatával, az alkalmazási szabályok betartásával csökkenteni lehet a mérgezés miatti elhullást a vadállományban. Nem csak vadon élő állatok, hanem a háziállataink, kutyák és macskák is elpusztulhatnak a gondatlanul kihelyezett mérgezett csaliktól.

Hasznos tippek a ház körüli rágcsálóirtáshoz

A ház körüli rágcsálóirtásnál az elsődleges cél a kártevők távoltartása, a kártevő fertőzöttség elkerülése, megelőzése, és csak végső feladat a mentesítés, az irtás. A kártevők elleni védekezés alapja az épületek rendszeres karbantartása, rendjének és tisztaságának folyamatos biztosítása, a kártevők bejutásának megakadályozása. Meg kell szüntetni az olyan réseket, üregeket, zugokat, ahol a kártevők bejuthatnak, megtelepedhetnek és elszaporodhatnak.

Csak engedélyezett irtószereket alkalmazzunk! Figyeljünk oda, hogy az irtószereket csak a használati utasításban megadott módon, az egészségügyi és a kémiai biztonsági szabályok figyelembevételével szabad felhasználni úgy, hogy az emberek életének veszélyeztetését, egészségének károsodását, a haszonállatok és a vadállatok elhullását, valamint a környezet szennyeződését ne idézze elő. Egyes irtási módszerek alkalmazása külön engedélyhez kötött, csak megfelelően képzett, szakértelemmel rendelkező személy végezheti azokat. Az elpusztult rágcsálókat és a megmaradt vegyszert össze kell gyűjteni és meg kell semmisíteni.

Az irtószer szakszerű és veszélytelen felhasználásáért, a vonatkozó előírások megtartásáért a felhasználó a felelős.

Hasznos tippek a földhasználók számára

A rágcsálóirtószerek termőföldekre való kihelyezésekor nagyon fontos figyelni arra, hogy a kijuttatott csalétek egyenletesen legyen szétterítve a területen, ne keletkezzenek csomók, amiből a nyulak jelentős mennyiséget fel tudnak venni.

Gondoskodni kell továbbá a vadon élő állatok eltereléséről riasztással, illetve terelő etetéssel. Minden esetben elengedhetetlen a területen gazdálkodó vadásztársasággal való együttműködés. Fennáll az úgynevezett másodlagos mérgezés veszélye is, vagyis, amikor a méregtől elpusztult rágcsálót ragadozók vagy dögevők fogyasztják el, kitéve magukat a mérgezés veszélyének.

A mezei rágcsálók elleni védekezésben segítségünkre lehet a természet is. „T”-alakú ülőfák kihelyezésével a táblára telepedett ragadozó madarak jelentős mértékben képesek csökkenteni a mezei pocok állományát. Ez a módszer azonban nem ad gyors, azonnali megoldást és nem tud felszámolni egy ilyen mértékű túlnépesedést. Hosszú távú alkalmazása viszont mindenképpen hasznos.

Fontos, hogy a két módszert nem szabad együttesen alkalmazni, ahol méreggel védekeznek mezei pocok ellen, oda ne helyezzenek ki ülőfát a földhasználók!

Cikkek ebben a kategóriában

Tanulj, tinó…!

ml

Rezisztens baktériumok a nyers kutyaeledelekben

ml

Tippek a szájkosár kiválasztásához és használatához

ml

Adatkezelési tájékoztatónkban megismerheti, hogyan gondoskodunk személyes adatai védelméről. Weboldalunk cookie-kat (sütiket) használ a jobb felhasználói élmény érdekében, melynek biztosításához kérjük, kattintson az „Elfogadom” gombra. Elfogad Tovább

Adatkezelési tájékoztató