Szabadagazdi
Nem kutya! Szakértő szemmel

Nyúlós költésrothadás Szlovákiában

A Szlovák Élelmiszerbiztonsági és Állategészségügyi Hatóság frissítette a honlapján a térképet, amelyen követhető a méhek nyúlós költésrothadás betegségének előfordulása Szlovákiában. Az esetek többségét nyár végén és ősszel regisztrálták. A kitörések több esetben a magyar határhoz nagyon közel történtek. A betegség a fiatal lárvákat támadja, legközelebb fiasítási időszakban jelentkezhet. Ha enyhül a tél, a méhészeknek érdemes odafigyelniük a betegségre.

Röviden a betegségről

A betegséget a Paenibacillus larvae spórás baktérium okozza. A méhészetben használt eszközökkel, fertőzött mézzel vagy léppel, méhekkel, a fertőzött családok rajzásával, vándoroltatásával terjedhet. A felnőtt, kifejlett méhek nem, csak a lárvák érzékenyek a betegségre. A betegség hatására a fiatal lárvák elpusztulnak, a színük barnára változik, majd fokozatosan besötétedik és elfolyósodnak a sejt aljában. A lárva maradéka sűrű, ragacsos anyag, majd végül kialakul egy sötétbarna színű, erősen tapadó pörk a sejtek aljában. A betegség jellegzetes „halenyv” szaga érezhető.

Gyógykezelésre sajnos nincs lehetőség. Az előfordulást helyi zárlat követi, a betegség terjedésének megakadályozása érdekében a fertőzött méhcsaládokat elpusztítják, a fertőzött eszközöket elégetik (a baktériumspóra a környezetben sokáig túlél) és ezt követi a szigorított fertőtlenítés, és a megfigyelés.

Cikkek ebben a kategóriában

Vakcina- és szérumalkalmazás az állatgyógyászatban

ml

Érdemes beoltatni a macskámat veszettség ellen?

ml

Így sikerült a tudatos gazdi tesztje

ml

Adatkezelési tájékoztatónkban megismerheti, hogyan gondoskodunk személyes adatai védelméről. Weboldalunk cookie-kat (sütiket) használ a jobb felhasználói élmény érdekében, melynek biztosításához kérjük, kattintson az „Elfogadom” gombra. Elfogad Tovább

Adatkezelési tájékoztató