Szabadagazdi
Nem kutya! Szakértő szemmel

Sertéstartók figyelmébe: a farokrágás megszüntetésének kulcsfaktorai

Miért jelentkezik a farokrágás a sertésgazdaságokban és hogyan lehet megszüntetni? Mit tehet a sertéstartó annak érdekében, hogy ne legyen szükség farokkurtításra? Az alábbiakban az okokról és a megoldási lehetőségekről tájékoztatjuk a felelős gazdákat.

A farokrágás többtényezős probléma, nem létezik csodafegyverként működő megoldás.
A gazdának miért kellene ezzel a problémával foglalkoznia?

A farokrágás kisebb hasított testsúlyt eredményez, továbbá sérült, rágott testfelet. Ez gazdasági kárt okoz a gazdának. A továbbiakban ismertetett hat kulcstényező mindegyike befolyásolja az állatok egészségét. A problémák kezelése tehát az állatok egészségi állapotát is javítani fogja, csökkenti az antibiotikum-felhasználás mértékét és javítja a termelékenységet. A farokrágás ténye mindezeken túl az állatjólét valódiságát is megkérdőjelezi, és beszennyezi a sertésipar hírnevét.

Hol lehet elkezdeni?

Kezdésképpen meg kell vizsgálni a gazdaságot a hat kulcsfaktor szempontjából, és alaposan meg kell figyelni a sertések viselkedését. Ez abban segít, hogy bármilyen problémát még időben észre lehessen venni, még mielőtt a farokrágás felütné a fejét. E módszerrel a farokrá­gás háttérokait is be lehet azonosítani. Kockázati jelentés elkészítéséhez az angol nyelvű WebHAT online oldalt javasoljuk. Átfogóbb hatásvizsgálat készítéséhez pedig a német SchwlP modellt ajánljuk (német és angol nyelven is elérhető).

Amikor a dolgok balul ütnek ki

Még azokon a farmokon is, ahol különösen odafigyelnek és ügyelnek az összes kulcsfaktorra, alkalmanként felütheti a fejét a farokrágás. Ha ez megtörténik, az alábbi lépések szerint kell eljárni.
1. Távolítsuk el a rágást kezdő állatot, és kezeljük a sérülteket;
2. adjunk friss és új környezetgazdagító anyagokat, mint pl. kötél, friss fa, ágak, szalma (mindig legyen tartalékban készlet vészhelyzetekre);
3. ellenőrizzük a kulcsfaktorokat és vezessünk be javító intézkedéseket.

Nagyon fontos azonnal reagálni és megszüntetni a problémát még a kezdeti fázisban. A farokrágás korai jelei lehetnek a lógó/feszített farkak, a farokcsóválás, a szőrtelen farkak, illetve a nyugtalanság és a harapásnyomok.

A kulcsfaktorok

A farokrágás a stressz jele. A stresszt leggyakrabban a nem megfelelő környezeti feltételek és nem megfelelő állattartási gyakorlatok okozzák, különös tekintettel hat kulcsfaktorra. A gazdának – szükség esetén szoros együttműködésben az állatorvossal – az alábbi hat kulcstényezőt kell megvizsgálnia, és ennek alapján kell megtalálnia azokat a megoldásokat, amelyek a leginkább illenek gazdasága működéséhez.
1. Környezetgazdagító anyagok

A sertéseket erős veleszületett ösztön hajtja, hogy felfedezzék a környezetüket és eleséget keressenek (turkálás, szaglászás, rágcsálás és harapdálás). Ha nem tudják ezen ösztöneiket kiélni, unatkozni kezdenek és frusztráltak lesznek. RÉSZLETEK 

2. Hőkomfort, levegőminőség és fény

A sertések számára állandó környezeti feltételeket kell teremteni. A gazda törekedjen az optimális hőmérséklet és páratartalom megközelítésére. Legyen huzatmentes a hely és rendelkezzen megfelelő világítással. Ha a sertések kényelmetlenül érzik magukat és frusztrálttá válnak, farokrágással reagálhatnak. RÉSZLETEK

3. Egészség és fittség

A jó általános egészségügyi állapot a legjobb útja a farokrágás elkerülésének. A beteg sertés stresszes sertés. RÉSZLETEK

4. Versengés

A sertések szeretnek együtt keresgélni, enni és pihenni. Ezért elegendő helynek és táplálékforrásnak kell rendelkezésükre állnia, hogy egyszerre tudják megvalósítani az említett tevékenységeket, és elkerülhető legyen a versengés. RÉSZLETEK

5. Étrend

A sertések tápláléka legyen megfelelő konzisztenciájú, és tartalmazzon megfelelő mennyiségben ásványi anyagot, rostot és esszenciális aminosavat. Továbbá szükség van megfelelő mennyiségű, jó minőségű friss vízre is. RÉSZLETEK

6. Karámkörnyezet és tisztaság

A sertések szeretik a karám különböző részein végezni különféle tevékenységeiket (pihenés, evés, ürítés). A szennyezett környezet, különösen a pihenő- és etetőhelyen, annak jele, hogy valami gond van. A szennyezettség továbbá csökkenti az állatok kényelmét és stresszt idéz elő. RÉSZLETEK

A fenti információk magyar nyelven, PDF formátumban a Nébih portáljáról letölthetők. Eredeti forrás: Európai Bizottság (angol nyelven)

Cikkek ebben a kategóriában

Miért nem fogyasztható az afrikai sertéspestis betegség (vagy annak gyanúja) miatt leölt állatok húsa?

ml

Állati!

ml

Ingyen kutya nem létezik: így különböztetheted meg a szaporítót a tenyésztőtől

Strbik Dorina

Adatkezelési tájékoztatónkban megismerheti, hogyan gondoskodunk személyes adatai védelméről. Weboldalunk cookie-kat (sütiket) használ a jobb felhasználói élmény érdekében, melynek biztosításához kérjük, kattintson az „Elfogadom” gombra. Elfogad Tovább

Adatkezelési tájékoztató