Szabadagazdi
Nem kutya!

Az 5. kulcsfaktor: étrend

A sertések tápláléka legyen megfelelő konzisztenciájú, és tartalmazzon megfelelő mennyiségben ásványi anyagot, rostot és esszenciális aminosavat. Továbbá szükség van megfelelő mennyiségű, jó minőségű friss vízre is.

Melyek azok a potenciális jelzések (indikátorok), amelyek megmutatják, hogy a takarmányozás nem megfelelő, és a helyzet farokrágáshoz vezethet?
  • alacsony testtömegindex
  • szétnövés
  • gyakori gyomorfekély és vékonybél-megbetegedések
  • „kifogásolt” vagy „szegényes” féltestbesorolás
  • gyakori fülvég- és farok-elhalás
Mit lehet tenni?

A sertéseknek kiegyensúlyozott étrendre van szüksége, amelynek minimum 4%-os a rosttartalma, továbbá megfelelő az ásványianyag- és az esszenciális aminosav-tartalma (pl. triptofán és lizin). A takarmány ezen felül legyen megfelelő konzisztenciájú, jó minőségű, és kellő gyakorisággal bocsássuk az állatok rendelkezésére. Fontos, hogy az állatok ivóvize is bőséges, friss és jó minőségű legyen.

Miért?

A kiegyensúlyozott takarmányozás a sertések egészségének és jó kondíciójának a feltétele. A fájdalmas gyomor- és bélmegbetegedéssel küszködő állatok, továbbá azok, amelyeknek hirtelen kell átállniuk újfajta takarmányra, stresszessé válhatnak, és esetleg egymást kezdik rágcsálni.

Hogyan?

Egyes gazdaságokban úgy tapasztalják, hogy a folyékony takarmányon tartott sertések között kisebbek a méretbeli eltérések, és hatékonyabban hasznosítják a tápanyagot, mint azok az állatok, amelyeket száraztakarmánnyal etetnek. Állatorvosok gyakorlati tapasztalata azt mutatja, hogy a takarmányhoz adott só, a nyalósók illetve sótömbök biztosítása hatékony ellenszere lehet a farokrágásnak. Mind a takarmány rosttartalma, mind a részecskemérete lényeges tulajdonság a bélrendszer egészségének szempontjából, azaz kulcsfaktorok a farokrágás megelőzésében. Minden egyes takarmánytételből tegyünk félre mintát, és őrizzük meg meg két hónapig! Ha előfordul a farokrágás, tudjuk analizálni a tételeket. Vízadagolás szempontjából az EU országai 12 sertésre egy itatót javasolnak. A vízminőséget rendszeresen alá kell vetni kémiai és mikrobiológiai vizsgálatoknak. Az átfolyási sebességet és az itatók működőképességét szintén rendszeresen ellenőrizni kell. Javasoljuk, hogy a sertések méretéhez igazítva állítsuk be az átfolyási sebességet! Javasolt átfolyási sebességek: szopós malacok 0,4-0,5 l/perc; választott malacok (7-30 kg) 0,5-0,7 l/perc; hízók (50 kg alatt) 0,6-1,0 l/perc; hízók (50-80 kg) 0,8-1,2 l/perc; hízók (80-120 kg) 1,2- 1,8 l/perc (DLG Merkblatt 351).

Mennyibe kerül?

Bár a jó készítmények gyakran drágábbak, ezek a költségek kifizetődnek a vágás után, mert a sertések egészségesebbek.

Honnan tudjuk, hogy jól csináljuk-e?

Ha a testtömegindex magas és a sertések emésztése rendben van, akkor valószínűleg megfelelően takarmányozzuk őket. Mindazonáltal, ha a gazda eddig nem próbálta, próbálja ki a sertés-egészségügyi szakértők által javasolt beltartalmi értékeknek megfelelően összeállítani a takarmányozást. Érdemes kapcsolatot tartani a vágóhidakkal a gyomor-, illetve béltraktus megbetegedéseinek post-mortem jeleit illetően, és ha adódik valamilyen probléma, konzultáljunk a takarmánygyártó céggel illetve állatorvosunkkal.

Vannak hátrányai?

Nincsenek, leszámítva a magasabb takarmányköltségeket. Az egészséges bélrendszerű állatok ugyanakkor kevesebb alkalommal kapnak hasmenést, ez tehát egészségesebb állatokat, magasabb napi testtömeg-gyarapodást, jobb takarmányhasznosítást és kevesebb antibiotikum-fel­ használást jelent.

Tudta?
A magas rosttartalmú takarmány megnyugtathatja a sertéseket, mert hosszabb ideig okoz teltségérzetet.

Tudományosan bizonyított tény, hogy a triptofánhiány megnöveli a farokrágás kockázatát. Németországban 1:0,2 lizin-triptofán arányt javasolnak a szakértők hízósertések esetében (28-110 kg).

Fontos!
A takarmány és az ivóvíz minőségének javítása a farokkurtítást megszüntető gazdák szerint egyike annak a két kulcsfaktornak, amelyek a siker eléréséhez vezethetnek. A másik az élelemért való versengés kiküszöbölése.

Cikkek ebben a kategóriában

Zöld kacsatojás?

ml

Szalonnavastagság és termékenység

ml

Szeretnék tojófészket építeni a tyúkjaimnak – hogyan kezdjek hozzá?

ml

Adatkezelési tájékoztatónkban megismerheti, hogyan gondoskodunk személyes adatai védelméről. Weboldalunk cookie-kat (sütiket) használ a jobb felhasználói élmény érdekében, melynek biztosításához kérjük, kattintson az „Elfogadom” gombra. Elfogad Tovább

Adatkezelési tájékoztató