Szabadagazdi
Nem kutya!

A 6. kulcsfaktor: karámkörnyezet és tisztaság

A sertések szeretik a karám különböző részein végezni különféle tevékenységeiket (pihenés, evés, ürítés). A szennyezett környezet, különösen a pihenő- és etetőhelyen, annak jele, hogy valami gond van. A sertések alapvetően tiszta állatok. A szennyezettség csökkenti az állatok kényelmét és stresszt idéz elő.

Melyek azok a potenciális jelzések (indikátorok), amelyek megmutatják, hogy a tisztaság nem megfelelő, és a helyzet farokrágáshoz vezethet?
  • elharapódzó betegségek (lábvégbetegségek, hasmenés, légzőszervi megbetegedések)
  • trágya a sertések testén
Mi a szennyezettség következménye?

A szennyezett környezet csökkenti az élettér komfortját, megnöveli az ártalmas gázok koncentrációját, stresszeli az állatokat, és növeli a betegségek kialakulásának kockázatát is. A sertések szennyezettsége gyakran a telep nem megfelelő feltételeinek következménye. Ilyen például a túlzsúfoltság, a hőstressz vagy a rossz levegő-ventilláció. Ráadásul a sertések a szennyeződött környezetgazdagító anyagok iránt sem mutatnak érdeklődést, azok beszerzési költsége tehát kidobott pénznek tekinthető.

Hol változtassunk?

Lényeges, hogy egymástól jól elkülönített pihenő-, etető- és ürítőhelye legyen a sertéseknek, különösen a részlegesen rácspadozatú istállókban. A pihenőterületnek tisztának és száraznak kell lennie, hasonlóképpen az etetőterületnek, a vízadagolóknak és minden környezetgazdagító anyagnak. A nagy súlyú (160 kg körüli) sertések további helyet igényelnek a vályúknál, ha csak bizonyos időközönként etetik őket.

Hogyan?

A rendszeres takarításon túl, keressük meg a szennyeződések okait! Kísérletezzünk a hőmérséklettel és a szellőztetéssel, az ólak elrendezésével. Javítsuk meg a csöpögő itatókat! Figyeljük meg, hogy a sertések hol ürítenek, és miért éppen ott. Ebből kiderülhet, hogy hol van szükség változtatásokra. A gazda megfontolhatja a pihenőhely padlózatának fűtését, a hűtésrendszer bevezetését, továbbá a biológiai levegőtisztítás lehetőségét is, ami eltávolítja a port, az ammóniát és a szagokat.

Mennyibe kerül?

A takarítási költségek jócskán megtérülnek. Sokkal költséghatékonyabb, ha inkább az ól szerkezetével kísérletezünk, mintha a rosszul megtervezett ólak miatt jóval többször van szükség takarításra.

Honnan tudjuk, hogy jól csináljuk?

Ha a pihenőterület tiszta és száraz, jó úton járunk. Megmérhetjük az ammónia-koncentrációt, a tisztaságot nyomon követhetjük pontozásos skála segítségével, és a sertések viselkedését is vizsgálhatjuk a küszöbértékhez viszonyítva.

Vannak hátrányai?

Nincsenek.

Tudta?
Néhány országban olyan etetőket használnak, amelyek felhajthatók a falakhoz, így kevesebb helyet foglalnak. Kevesebb a takarmánypazarlás, a takarmány kevésbé szennyeződik, és az állatok is tisztábbak maradnak.

Cikkek ebben a kategóriában

Hogyan számoljam ki, mennyi díszhal tehető egy akváriumba literenként?

ml

A 3. kulcsfaktor: egészség és fittség

ml

Cselekvő állatvédelmet hirdetett Ovádi Péter a haszonállattartásban is

PozsgaiReka

Adatkezelési tájékoztatónkban megismerheti, hogyan gondoskodunk személyes adatai védelméről. Weboldalunk cookie-kat (sütiket) használ a jobb felhasználói élmény érdekében, melynek biztosításához kérjük, kattintson az „Elfogadom” gombra. Elfogad Tovább

Adatkezelési tájékoztató