Szabadagazdi
Felelős gazdi Nem kutya! Szakértő szemmel

Macskabiztos karácsonyfát!

Nézzük a karácsonyfát egy macska szemével! Csillogó izzók, fényes díszek, vaskos törzs, amin fel lehet mászni, és egy tökéletes rejtekhely, ahonnan rá lehet ugrani a gyanútlan emberekre.

Minden évben nagy gondot fordítunk arra, hogy karácsonyfánk csodálatos legyen a rajta függő díszekkel, csillogó girlandokkal és a színes szaloncukrokkal. Melyik macska tudna ellenállni egy ilyen játszótérnek? Nézzünk néhány módszert arra, hogy megmaradjon a fánk is, és a cicánk is boldog legyen.

Hol lesz a fa biztonságban?

Ne tegyük ki macskánkat annak a csábításnak, hogy a fát alacsony asztalra állítjuk, ahonnan könnyen leverhető. De a macska alvóhelye közelébe se tegyük, mivel nem fog neki tetszeni, ha meg kell osztania kedvenc helyét egy fával, és valószínűleg mindent el fog követni, hogy nemtetszését kifejezze. Leginkább a fa fogja megszenvedni, ha macskánk nem boldog. Győződjünk meg róla, hogy a fenyő stabilan áll a talpán, és nem fog feldőlni. Biztosnak kell lennünk abban, hogy a fa állva marad akkor is, ha a macska játszik egy kicsit az ágakkal.

Egy tölcsérnyi védelem

Ha nagy a fa, előfordulhat, hogy a macskánkat fenn találjuk majd a tetején, a csúcs mellett. Hogy eltérítsük őt a mászástól, rögzítsünk egy keménypapírból készült széles tölcsért a fa törzse köré. A tölcsér keskeny végét támasszuk a törzshöz úgy, hogy a széles vége lefelé álljon. Győződjünk meg róla, hogy mindez elég magasan van a törzsön, és így a macska nem tud felugrani és fölötte belekapaszkodni a törzsbe. A tölcsér visszatartja majd a macskát attól is, hogy a törzsön élesítse a karmait. A karácsonyfa alatt érdemes rendszeresen porszívózni, hogy alatta ne gyűljenek a lehullott tűlevelek, mert kellemetlenségeket okozhatnak, ha befúródnak a kis talppárnákba.

Üvegből készült gömbdíszt inkább ne!

Ha macskánk lepofozza az üveget, könnyen eltörhet, és súlyos következményei lehetnek. Ha elég nagy a fa, az üvegdíszeket feltehetjük a legmagasabb ágakra, az alsóbb ágakon pedig csak fából, textilből, és egyéb törhetetlen anyagból készült díszek legyenek.

Angyalhajjal ne díszítsük a fát, mert arra csábítja a macskákat, hogy megfogják és megrángassák – súlyos problémát okozhat, ha a dísz bejut az állat emésztőrendszerébe. Jobb, ha girlandot sem teszünk az alsóbb ágakra, mert a macska könnyen lehúzhatja, és magával ránthatja az egész fát. A karácsonyfaizzókat is nagyon kedvelik a cicák, bár a folyamatosan világító változat kevésbé vonzza őket, mint a villódzó fajta. Akármilyen izzósort is használunk, a vezetéket fontos elrejteni macskánk elől.

 

Cikkek ebben a kategóriában

Hasznos tippek állattartóknak a COVID-19 kapcsán

ml

Segítsük a méhek életét!

ml

Bélférgesség kutyáknál – Típusai, tünetei és a megelőzés lehetőségei

PozsgaiReka

Adatkezelési tájékoztatónkban megismerheti, hogyan gondoskodunk személyes adatai védelméről. Weboldalunk cookie-kat (sütiket) használ a jobb felhasználói élmény érdekében, melynek biztosításához kérjük, kattintson az „Elfogadom” gombra. Elfogad Tovább

Adatkezelési tájékoztató